Loading...
Istočna Srbija

Arheološki muzej Đerdapa Kladovo

Arheološki muzej Đerdapa, Kladovo

Stalna postavka Arheološkog muzeja Đerdapa

Arheološki muzej Đerdapa - Postavka Arheološkog muzeja Đerdapa prezentuje praistorijske, rimske, ranovizantijske ili srednjovekovne nalaze, u hronološkom rasponu od preko 10.000 godina. Veliki broj izloženih predmeta predstavlja istinske raritete, baštinu koja po važnosti prevazilazi granice Srbije.

Arheološki muzej Đerdapa Kladovo

Trenutno je u galerijama Muzeja izloženo preko 1.500 prvorazrednih eksponata Zbirke Đerdap, otkrivenih na više od 100 lokacija ove regije. Svi predstavljaju različita dostignuća prošlih kultura, predmete iz svakodnevnog života praistorijskih zemljoradnika, običaje i verovanja kultura kamenih i metalnih doba, oruđa kojim su ljudi nekada pripitomljavali svoj svet, nakit i ukrase za odeću kojima su potvrđivali svoj status.

Najbrojniji su predmeti rimske epohe, koji svedoče o rimskom osvajanju ove teritorije, uspostavljanju vlasti u ovoj, i tada, pograničnoj zoni, prihvatanju rimskog načina života: delovi vojne opreme, natpisi povodom izgradnje javnih objekata, neki izloženi u lapidarijumu ispred Muzeja, arhitektonski elementi luksuznih građevina, predstave mnogobrojnih bogova rimskog Panteona, zavetni natpisi, mermerni portreti, metalne, staklene i keramičke posude, svetiljke i luksuzni nakit.

Posebni programi Arheološkog muzeja Đerdapa

Izložba VEKOVI FETISLAMA

U susret obeležavanju 5 vekova od podizanja tvrđave Fetislam (1524 – 2024), a u sklopu nacionalne manifestacije Muzeji za 10 Arheološki muzej Đerdapa (Narodni muzej u Beogradu) i Biblioteka „Centar za Kulturu“ iz Kladova organizuju izložbu Vekovi Fetislama.

Izložba Vekovi Fetislama u Arheološkom muzeju Đerdapa, Narodni muzej u Beogradu, Manifestacija Muzeji za 10, 2021.

Originalno podignut kao tursko uporište u ratovima sa Ugarskom u 16. veku, Fetislam je sve do prve polovine 20. veka korišćen kao vojni objekat. U periodu od 1973. do 1984. godine započinju prva istraživanja tvrđavskog kompleksa kao i početni konzervatorski radovi na njegovoj obnovi.

Iskopavanjima na prostoru Malog i delimično Velikog utvrđenja Fetislama otkriven je veliki broj predmeta najrazličitijeg karaktera. Oni osvetljavaju svakodnevni život vojne posade ali i drugih naseljenika tvrđave.

Nalazi pronađeni tokom pomenutih istraživanja u najvećoj meri nisu do sada prezentovani široj publici. Ova izložba predstavlja samo jedan korak u prezentaciji dosadašnjih arheoloških rezultata istraživanja kasnosrednjovekovne i novovekovne tvrđave Fetislam, kao i života u periodu koji prethodi osnivanju utvrđenja.    

(u prostoru Male sale Arheološkog muzeja Đerdapa u Kladovu)

(u galeriji Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo)

Radno vreme tokom Manifestacije:

Arheološki muzej Đerdapa Kladovo

  • od 12. do 18. maja od 9 do 17 časova

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

  • od 12. do 18. maja od 7 do 20 časova

Adresa:

  • Arheološki muzej Đerdapa Kladovo - Kralja Aleksandra 2a, Kladovo
  • Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo - 22. septembar br.4,  Kladovo

Sajt: Narodni muzej u Beogradu

Osnivači