Loading...
Beograd

PTT Muzej


Stalna postavka PTT Muzeja

PTT muzej je u sastavu Javnog preduzeća "Pošta Srbije". Muzej se bavi zaštitom, prikupljanjem, proučavanjem i izlaganjem predmeta i dokumenata vezanih za rad i razvoj poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja.

Telefon Erikson, Muzeji za 10, PTT Muzej

Muzej je osnovan je 1923. godine, kada je Ministarstvo pošta i telegrafa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donelo Pravilnik o muzeju. Svečano je otvoren, za javnost, 1958. godine, sa postavkom koja je bila ostvarena u skladu sa tadašnjim najsavremenijim konceptima prezentacije muzealija.

Deo stare postavke PTT Muzeja, Manifestacija Muzeji za 10, 2021.
Deo stare postavke PTT Muzeja

Tačka spajanja

od 12. do 18. maja od 10 do 18 časova

Svakoga dana, sa početkom u 17.00 časova, biće organizovano stručno vođenje kroz stalnu postavku, gde ćemo posetioce upoznati sa blagom PTT muzeja, a svaki posetilac će na poklon dobiti razglednicu sa personalizovanom poštanskom markom sa svojim likom.

Stalnu postavku PTT muzeja Tačka spajanja posetioci će biti u prilici da vide tokom trajanja Manifestacije, u periodu od 10 do 18 časova, sa stručnim vođenjem u 17 časova.

Posebni programi PTT Muzeja

Tematska izložba Dečja filatelija

PTT muzej učestvovaće u manifestaciji Muzeji za 10, u periodu od 12. do 18. maja 2021. godine, sa izložbom Dečja filatelija, pripremljenoj u saradnji Udruženja Adligat i Srbijamarke.

Dečija radionica „ Poštanski satić“

15. maj u 12 časova

Za najmlađe će biti organizovana specijalna dečija radionica „ Poštanski satić“, za decu uzrasta od četiri do deset godina. Na radionici će se mališani upoznati, kroz zanimljive priče, sa našim muzejom. Nakon vođenja naučićemo ih šta su razglednice, kako se pišu, u čemu je njihova lepota i zašto je to nekada bio gotovo svakodnevni način komunikacije među ljudima, zašto ih i danas neki ljudi čuvaju i kakvu to ima vrednost.

Svako dete će napraviti svoju razglednicu, napisaće par reči osobi kojoj je namenjena, adresovaće i zalepiće poštansku marku. Poštar će doći po razglednice i odneti ih na naznačene adrese. Svaki mališan će na poklon dobiti, na razglednici, personalizovanu poštansku marku sa svojim likom.

PTT Muzej, Muzeji za 10, Novogodišnja čestitka
Novogodišnja čestitka

PTT muzej je ove godine manifestaciju posvetio deci. Uz veliku pomoć Udruženja „Adligat“, u PTT muzeju biće izložena bogata kolekcija poštanskih maraka, sa crtanim likovima „Disney“ junaka koje svi volimo, od baka, deka pa do današnjih mališana.

Ove marke nisu samo lepe na oko već su izrađene tako da podučavaju, obeležavaju značajne događaje, predstavljaju različite kulturne znamenitosti, verske praznike i ilustracije naših omiljenih crtanih junaka. Iskustvo koje će prijati svim posetiocima.

Noć muzeja u PTT muzeju

Stručno vođenje kroz stalnu postavku

15. maj 2021. u 17, 19 i 21 čas

Stručno vođenje kroz tematsku izložbu

15. maj 2021. u 17, 19 i 21 čas

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 12. do 18. maja od 10 do 18 časova; i u nedelju 16. maja od 10 do 18 časova
  • 15. maja od 10 do 22 časa

Adresa: Majke Jevrosime 13


Sajt: PTT Muzej

Osnivači