Loading...
Banat

Gradski muzej Vršac


Stalna postavka Gradskog muzeja Vršac - "Zgrada Konkordija"


"Banatski kolaž"

Gradski muzej Vršac - predmeti iz Etnološke zbirke vršačkog muzeja. Predmeti ove zbirke obuhvataju vremenski raspon od 18. veka do danas i klasifikovani su po oblastima i prema funkciji. Izložene su  sprave i oruđa iz oblasti vinogradarstva i podrumarstva.

"Konkordija"
Zgrada Gradskog muzeja Vršac

Izložbu krase i predmeti iz oblasti pokućstva. Tu se ističu devojački sanduci, predmeti za osvetljavanje prostorija i kuhinjske posude. Nošnje su raznovrsne i čine je: marame, vezene mladine kape, muške košulje.

Hronika grada Vršca

Pokriva period počev od 18. do početka 20. veka. Prezentovana je u nekoliko celina. Hronika započinje epohom oslobađanja Banata od Osmanlija. Prati se njegov planski i urbanistički razvitak. Osvrće se na procese industrijalizacije. Obuhvata oblasti kulture, svakodnevnog života i sporta. U hronici su uvršteni najreprezentativniji eksponati poput Tržišne povelje iz 1804. godine. Svako odeljenje je učestovalo u izboru eksponata.

Sećanje na Paju Jovanovića u Gradskom muzeju Vršac

Postavka pokriva izložbu slika i crteža  našeg čuvenog slikara Paje Jovanovića, najznačajnijeg predstavnika srpskog akademskog realizma, iz zbirke muzeja dopunjena sa dva rada iz kolekcije Eparhije Banatske u Vršcu, kao  i do sada neizloženim fotografijama i ličnim predmetima slikara.

Muzej čuva reprezentativni portret kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1930. godine, izveden u tehnici ulja na platnu. Dela koja vredi pomenuti u ovoj kolekciji jesu: „Vršački triptihon“, portret trgovca „Lazara Dunđerskog“ i kompozitora „Uroša Džimića“.

Muzej čuva reprezentativni portret kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1930. godine, izvedena u tehnici ulja na platnu. Jedna od najvrednijih je „Vršački triptih“. Na „slici iz tri dela“ zabeležene su najvažnije delatnosti tadašnjih Vrščana: vinogradarstvo, trgovina, ratarstvo.

"Vršački triptihon" -Gradski muzej Vršac
„Vršački triptihon”

Od neolita do večnosti

Arheološka postavka reprezentuje brojne predmete od pečene zemlje, među kojima su predmeti tzv. nulte kategorije - „Vršački idol“ i „kolica iz Dupljaje“ koji predstavljaju najznačajnije i najvrednije pojedinačne primerke, ne samo u arheološkom odeljenju, nego i uopšte, u zbirci muzeja.

(Gradski muzej Vršac - Zgrada Konkordije,  Bulevar Žarka Zrenjanina 20, Vršac)

"Apoteka na stepenicama" Gradskog muzeja Vršac

„Apoteka na stepenicama” je prva i najstarija apoteka u Južnom Banatu i jedna od najstarijih u zemlji. Otvorena je 1784. godine kao “Apoteka kod spasitelja”. Poslednji vlasnik bio je Aleksandar Jovanović, polubrat čuvenog slikara Paje Jovanovića, koji je kupio zgradu 1928. godine.

Apoteka na stepenicama - Vršac
"Apoteka na stepenicama"

Kao apoteka je radila do 1971. kada je, kao deo Gradskog muzeja, pretvorena u izložbeni prostor. Stavljena je pod zaštitu države 1970. godine. Zdanje je izgrađeno u barokno-klasicističkom stilu i prva je apoteka u zemlji koja je pretvorena u muzej.

Prirodnjačka postavka

Čine  je eksponati iz oblasti paleontologije, osteologije kao i ornitologije. Razvijala se paralelno sa razvitkom muzeja i intenzivno je prikupljana u periodu od 1906. do 1914. godine, zahvaljujući predanom radu Feliksa Milekera, koji je okupio najbolje prirodnjake u Evropi.

Posebno divljenje izaziva odlično očuvana Ornitološka zbirka koju  čine preparati ptica i nasada. Preparati ptica su u obliku dermopreparata (preparat je u prirodnom izgledu). Paleontološki materijal sastoji se od većeg broja mamutovih kostiju (dve ćele donje vilice) i više stotina fosila paleoflore i faune.

Zoološku zbirku predstavljaju sisari. Kolekcija sisara je znatno manja, ali sa reprezentativnim primercima. Predstavljaju tipičnu faunu južnog Banata.

Umetnost farmacije od biljke do tablete

Postavka sadrži nekoliko celina: bibliotečka, arhivska i predmetna. Čitav apotekarski prostor je napravljen u autentičnom alt-deutch (staro nemačkom stilu), karakterističnom za kraj 19. i početak 20. veka. U ostalim prostorijama izložene su apotekarske posude, aparature, laboratorijsko posuđe, bogata zbirka knjiga vezana za apotekarstvo i fotografije.

Od posebnog značaja su keramičke stojnice, ručna apotekarska vaga, velike stojnice za praškaste supstance sa originalnim signaturama iz 1870., kutijice za pakovanje lekova, original recepti tadašnjih vlasnika i formulari računa za naplatu.

(Zgrada „Apoteka na stepenicama“, ugao Kumanovske i Stevana Nemanje ulice, Vršac)

Vršački zamak: srednjevekovno utvrđenje na vršačkom bregu

Prvi sačuvani podatak o kraljevskoj tvrđavi u Vršcu potiče iz 1323. godine. Značaj vršačke tvrđave  porastao je od kraja 14. veka, sa prvim prodorima Osmanlija u Podunavlje.

(srednjevekovno utvrđenje  na vršačkom bregu)

Posebni programi

Izložba: „Žene u antičkom Rimu“

Autor izložbe je arheolog, muzejski savetnik Gordana Ković.

Izložba je osmišljena sa ciljem da isprati položaj i život žene u antičko doba kroz prizmu različitih zanimanja i staleža. Namera je da se prikaže način na koji su živele, čime su se bavile i kako su provodile svoje slobodno vreme. Da se kroz odnos nekada i sada ustanovi šta se kroz hiljadugodišnja iskustva promenilo nabolje i koliko je iskorak napravljen u pogledu ženskih prava i sloboda.

Radno vreme Gradskog muzeja Vršac - "Zgrada Konkordija":

  • od utorka do petka od 10 do 16 časova,
  • subota i nedelja od 10 do 14
  • ponedeljak: zatvoreno

Radno vreme "Apoteke na stepenicama"

  • utorak - nedelja od 12 do 18 časova.
  • ponedeljak: zatvoreno

Radno vreme "Vršačkog zamka":

  • subotom i nedeljom od 10 do 17 časova,
  • radnim danima po prethodnoj najavi.


Adrese: 

  • Bulevar Žarka Zrenjanina 20, Vršac
  • ugao Kumanovske i ulice Stevana Nemanje, Vršac
  • Vršački breg

Sajt: Gradski muzej Vršac

Osnivači