Loading...
Južna Srbija

Zavičajni muzej Vlasotince

Stalna postavka


Zavičajni muzej Vlasotince


Zavičajni muzej Vlasotince - Stalna postavka Muzeja, pod nazivom „Vlasotince i okolina od praistorije do 1945. godine“, smeštena je u staroj administrativno-upravnoj zgradi iz vremena turske vladavine tzv. “Kuli”, koja potiče iz druge polovine 18. veka. Zbog svog kulturno-istorijskog značaja uživa status spomenika kulture od posebnog značaja. Godine 1979, 22. maja, Muzej je otvoren za javnost, kao sastavni deo Kulturnog centra Vlasotince. Stalna postavka prikazuje život u Vlasotincu i okolini od praistorije, preko antičkog, vizantijskog, turskog perioda, pa sve do oslobodilačkih ratova koji su se vodili do kraja 1945.

U okviru stalne postavke se nalazi i Legat profesora Miodraga Nagornog, koji obuhvata antologijski izbor grafika iz perioda od 16. do 19. veka i sadrži drvoreze, bakroreze, bakropise i litografije, među kojima se ističu dela Hristofora Žefarovića, Zaharija Orfelina, pop Stefana Likića…One su svedočanstvo kulturnog razvoja našeg naroda i borbe za očuvanje nacionalnog identiteta u teškim vremenima koje je obeležila vladavina Turaka.

Legat Miodraga Nagornog, Stalna postavka, Zavičajni muzej Vlasotince, Manifestacija 2021. godine - Muzeji za 10
Legat profesora Miodraga Nagornog

Virtuelnu turu Muzeja možete pogledati ovde.

(Muzej Vlasotince, Ulica AVNOJ-a 1)

Galerija Kulturnog centra Vlasotince


Galerija Kulturnog centra Vlasotince je sastavni deo ove institucije i nalazi se na Nešićevom keju. Tokom godine, u ovom prostoru se održavaju izložbe, književne večeri, promocije knjiga, kao i likovne radionice.

(Galerija Kulturnog centra Vlasotince, Nešićev kej bb)

Posebni programi

Izložba „Vratimo se korenima“

 12. - 18. maja, 7-15 časova / 11. maj, 19 - 20 časova - otvaranje izložbe

„Vratimo se korenima“ je prva selektovana, kolektivna izložba radova mladih vlasotinačkih umetnika u organizaciji udruženja „Artizan“. U pitanju je prvi projekat/izložba koja je realizovana uz podršku opštine Vlasotince i uz pomoć Kulturnog centra Vlasotince. Projekat ima za cilj isticanje vrednosti savremenog stvaralaštva mladih, kvalitetnih umetnika, koji su u manjoj ili većoj meri svojim „korenima“ pričvršćeni za vlasotinačko plodno tlo.

Ukupno osam autora, koji su svojim učešćem doprineli realizaciji ove izložbe, svojim ostvarenjima se već duži niz godina predstavljaju javnosti uspešno i postižu izuzetne uspehe kako u zemlji, tako i van njenih granica. Tema izložbe ukazuje na povratak korenima, kako u teritorijalnom, tako i u kreativnom, značenjskom smislu.

(Galerija Kulturnog centra Vlasotince, Nešićev kej bb)

KAŽU DA KAMEN MOŽE DA PROGOVORI

„...I trudila se kamera da zađe i prepozna to u zapenjenoj vodi, a da li je...“

15. maj, 19 - 20:30 časova

Razgovor o uniji dve umetnosti, slikarstvu i filmu, kroz inspirativnu saradnju istaknutog slikara Bratislava Bate Anđelkovića iz Vučja i filmskog stvaraoca Nebojše Ilića Ilketa iz Vlasotinca. Nadasve priča o plodonosnom prijateljstvu i nepostojanju granica kada se svet sagledava iz perspektive umetnika i umetnosti. Razgovor će, sa pomenutim umetnicima, voditi Jasmina Zlatković, istoričarka umetnosti. Razgovor će pratiti i adekvatan video sadržaj.

(Kabinet Stare srpske grafike, Zavičajni muzej Vlasotince, Ulica AVNOJ-a 1)

Projekcija filma „Gročanske priče“

15. maj, 21 – 22:30 časova

Premijerna projekcija filma „Gročanske priče“ u Vlasotincu, autora Nebojše Ilića Ilketa.

Nakon projekcije, uslediće razgovor o saradnji i realizaciji filma, kao i značaju međuinstitucionalne saradnje, sa Zoricom Atić, direktorkom Centra za kulturu Grocka i Milinom Kosanović, profesorkom Visoke turističke škole strukovnih studija u Beogradu, koje su sudelovale u realizaciji ovog projekta.

One će se uživo uključivati u program preko zoom platforme.

(Kabinet Stare srpske grafike, Zavičajni muzej Vlasotince, Ulica AVNOJ-a 1)

Slikarska radionica „Renesansne priče“

17. maj, 13:30 – 15 časova 

Radionica je namenjena deci uzrasta od 11 do 14 godina.

Cilj radionice jeste da se učesnici upoznaju sa procesima nastanka jedne slike. Nakon toga će oni, inspirisani poznatim delima starih majstora, imati priliku da  kreiraju sopstveno umetničko delo. Kroz čitav proces će ih voditi likovni umetnik i pedagog Jovan Spasić.

(Galerija Kulturnog centra Vlasotince, Nešićev kej bb)

Kompletan program će biti beležen i prezentovan na društvenim mrežama (Instagram, Fejsbuk), kao i na sajtu Kulturnog centra Vlasotince. Otvaranje izložbe, program predviđen za Noć muzeja, kao i radionice, biće zableženi i moći će naknadno da se isprate na jutjub kanalu Kulturnog centra Vlasotince.

Radno vreme muzeja u toku Manifestacije:

  • 12. - 18. maja 2021. od 7 do 15 časova
  • 15. maja 2021. od 18 do 23 časa

Adresa:

  • Zavičajni muzej Vlasotince - Ulica AVNOJ-a 1, 16210 Vlasotince
  • Galerija Kulturnog centra Vlasotince - Nešićev kej bb, 16210 Vlasotince


Sajt:

Osnivači