Loading...
Централна Србија

Завичајни музеј – Замак културе у Врњачкој Бањи

Стална поставка


Изложба: „СПОМЕН СОБА ГЕНЕРАЛА БЕЛИМАРКОВИЋА“

Завичајни музеј - Замак културе у Врњачкој Бањи - „Спомен соба генерала Белимарковића“, која кроз део сачуваног намештаја, фотографија и документационог материјала говори о животу генерала Јована Белимарковића и његовој везаности за Врњачку Бању. Аутор поставке је историчар Драган Драшковић, музејски саветник Народног музеја из Краљева.

Zamak Belimarković
Замак Белимарковић - Завичајни музеј - Замак културе у Врњачкој Бањи

Археолошка изложба: „ЛАЂАРИШТЕ - ПРАИСТОРИЈА ВРЊАЦА“

Кроз археолошке налазе потврђује трагове насељавања на врњачкој територији у периоду млађег каменог доба. Материјал откривен на високој обали старог тока Западне Мораве припада винчанској култури, фазама градачкој и Винча - Плочник.

Историјска изложба: „ВАСА ПОПОВИЋ-РАТНИ ФОТОГРАФ И ИНЖЕЊЕР ВРЊАЧКИ“

Представљен је сегмент везан за Врњце. Поповић је учествовао у Првом светском рату као припадник 1300 каплара. Био је ратни фотограф чији су снимци први публиковани после пробоја Солунског фронта у француској књизи о Великом рату. Након рата и завршетка студија ради у Врњачкој Бањи као инжењер на каптажи минералних извора Топла вода и Снежник заједно са Владом Митровићем. Његово име везује се за откриће Римског извора иподизање извора Лира на Снежнику.

Посебни програми - Завичајни музеј - Замак културе у Врњачкој Бањи

Изложба „Последње утошичте је бања"/"ULTIMUM REFUGIUM BALNEA EST"

12.05.2021. у 12 и 18 сати - свечано отварање

Аутори изложбе: Јелена Боровић Димић и Благоје Димић

Аутор монографије: Јелена Боровић Димић

До овог рада Врњачка Бања у античком периоду је сагледавана само кроз откриће из 1924. године Римског извора и новца који га је пратио и то је био једини доказ античке историје Врњаца. Тема ове публикације и изложбе „ULTIMUM REFUGIUM BALNEA EST/ ПОСЛЕДЊЕ УТОЧИШТЕ ЈЕ БАЊА“ замишљена је као прича о лечењу и наглашавању бања (aquae) као једне од основних улога коју је територија Врњачке Бање имала у античком периоду. Међутим, бројни налази који су се појавили скоро пред сам крај истраживања, јасно су бацили светло на рударење, као једну од најважнијих делатности на овом простору у римско доба.

То су потврдили материјални и нематеријални остаци: бројна шљакишта, халде, пинге, рудна окна, јаловишта, и налази, најчешће новца који је налажен на тим потесима. Као и топоними, који су означили Гоч као могући велики рудоносни комплекс.

Међутим, то не значи да се улога и употреба минералних вода умањује, напротив, само се појачава због специфичности и тежине рударског посла о чему говоре и сличне акве у близини. У селу Купци на левој обали Расине, где је нађен остатак базена за купање од тесаних храстових талпи, сличан врњачком, али без прилога новца и Горњој Црнишави, као и вила рустика у Плешу или пак налази новца поред минералног извора испод брда Каранац у Рсовцима или новац налажен у и поред Римског извора Плоче и код Глибавца у Вранешима.

Циљ је био прикупити најпре на једном месту све расположиве изворе: публикације где се помиње врњачка територија у контексту римског периода, као и усмена предања и придружити им нове материјалне доказе нађене на овом ареалу. Материјални налази су указали на рану романизацију врњачке територије, њено дуго трајање до касне антике и ране Византије и рударство као значајну грану привреде тог доба. Употреба минералног Римског извора могла се сада сагледавати не само као легионарско лечилиште и одмаралиште, него и лечилиште рудара и других запосленика везаних за ову делатност.

На крају, евидентирано је више минералних извора са сличним налазима на врњачкој територији или у њеној ближој околини, као и један нов локалитет у Грачацу, који је вероватно некропола.

Концерт виолинисткиње Милене Радојковић, клавирска сарадња Ана Аћимовић

13.05.2021. у 12 сати

Пројекција филма "Oрао крсташ

14.05.2021. у 12 и 18 сати

Завод за заштиту природе - кратки природњачки филм за основношколску и средњешколску децу.

Изложба "Постмодерна, деконструктивизам, неомодерна, хај-тек архитектура"

12-18. 05. 2021. од 07 до 21 сат

Гостујућа изложба "Постмодерна, деконструктивизам, неомодерна, хај-тек архитектура", Центра за дигитализацију наслеђа из Београда. Текст каталога Радомир Вуковић историчар уметности, фотографије  Стефан Гашпаровић.

На 74 фотографијa грађевина и детаља њихових фасада дат је преглед остварења архитеката Дарка и Миленије Марушић, Мирјане Лукић, Борислава Костића, Светислава Лићине, Огњена Ђуровића, Михајла Чанка, Дејана Тодоровића, Владимира Ђорђевића, Милоша Бобића, Милана Лојанице, Миодрага Мирковића, Оливера Станковића итд.

И као што у уводномтексту рече Радомир Вуковић: "Откако се памти, људи су градили и рушили. Куће у којима су живели и радили, али и оне друге, које показују колико ко уме, сме и може. У цикличним навратима, технологија би показивала шта се може и даље и више. Све је порушено јуче."

Пројекција филма "Мој пријатељ штиглић"

15.05.2021. у 12 сати

Завод за заштиту природекратки - природњачки филм за предшколску и основношколску децу.

Изложба Завичајног музеја Врњачке Бање КУЛТУРА СЕЋАЊА, НОСТАЛГИЈА – ПУТ ЗА НАРНИЈУ“

12 - 18.05. 2021. од 07 до 21 сат

Гостујућа историјско-етнографска изложба Завичајног музеја Врњачке Бање КУЛТУРА СЕЋАЊА, НОСТАЛГИЈА – ПУТ ЗА НАРНИЈУ“. Aутор изложбе је Јелена Боровић –Димић, а материјал чине поклони грађана који су желели да се њиховим меморалијама приђе музеолошки. Скоро исто онолико колико се развила теорија савремених физичко хемијских и биолошких достигнућа и њихове могуће (зло)употребе, теорија медија и њихове манипулације, толико се последних деценија развила и теорија историје и њене манипулативности.

Постоје теоретичари који свеукупне сукобе двадесетог и почетка двадесет првог века, означавају борбом за власт над историјом, над прошлошћу. Зато бројчано малим народима врло често саветују да подвуку црту над прошлошћу и окрену се будућности, да се од прошлости не живи, да се историја не може променити нити вратити.

Звучи разумљиво на први поглед, али, ако велики и тренутно моћни, говоре о неважности историје малих, онда европска прича о културном диверзитету и њеном поштовању нема никаквог значаја, осим изговорених или написаних речи без икаквог смисла.

Логично је да победник и побеђени не могу целу будућност генерација које долазе да буду конфронтирани, али, оно што је била истина, да су постојали победник и поражени, џелат и жртва, мора да буде означено и кажњено.

Мора се обзнанити и спровести кажњивост злочина за све, без изузетка, без обзира на величину, моћ и инструменте које има да то спречи. Једино се тако грешке историје не понављају. Једино се тако избегава релативизација и политизација историје. Но, да се оставимо приче употребе сећања у политичке сврхе, којих је довољно било на нашим просторима протеклих десетлећа, постоји и друга страна.

Радно време:


Адреса: 

  • 7. јула 7, Врњачка Бања

Сајт: Завичајни музеј - Замак културе у Врњачкој БањиОснивачи