Loading...
Centralna Srbija

Zavičajni muzej Paraćin

Stalna postavka


Zavičajni muzej Paraćin ima stalnu postavku koju čine predmeti koji svedoče naseljima zemljoradničkim zajednicama mlađeg neolita, među kojima su najznačajnija Motel Slatina kod Paraćina i Turska česma, Slatina kod sela Drenovca.

Bronzano doba je predstavljeno kamenim, metalnim i keramičkim nalazima iz bronzanodopske nekropole sa spaljenim pokojnicima ,,Gloždak” koja je pripada nosiocima Paraćinske kulturne grupe.

Iz perioda starijeg gvozdenog doba izloženi su keramički i metalni predmeti za svakodnevnu upotrebu. Jedan deo stalne postavke čine predmeti mlađegvozdenodopske kulture Skordiska.

Period rimske dominacije zastupljen je nalazima, koji su iza sebe ostavili stanovnici antičkog naselja Sarmates-a, koje je verovatno bilo podignuto na mestu današnjeg Paraćina.

Zavičajni muzej Paraćin, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine

Period vizantijske dominacije predstavljen je nalazima sa utvrđenja Momčilov grad, podignuto u VI veku na obroncima Juhora. Utvrđenje je bilo sastavni deo unutrašnjeg vizantijskog sistema utvrđenja koje je istovremeno imalo funkciju refugijuma, kontrole i zaštite putne mreže.

Period srednjevekovne srpske države dokumentovan je nalazima sa vojnog utvrđenja Petrus i manastirskih kompleksa Namasija i Sv. Jovan Glavosek.

Poseban deo stalne postavke Zavičajnog muzeja Paraćin čine ostaci fosilne flore i faune koji odslikavaju geomorfološke i klimatološke promene na ovom delu Balkana.

Deo stalne postavke čine upotrebni predmeti koji odslikavaju gradski život Paraćina s kraja XIX i prvih decenija XX veka.

(Zavičajni muzej Paraćin, Tome Živanovića 17, Paraćin)

Posebni programi - Zavičajni muzej Paraćin

Predavanje: „Srbija pre Nemanjića“-nova naučna otkrića o ranosrednjovekovnoj istoriji Srba, Marko Aleksić

12.05.2021. u 19 časova

"Na prostoru na kome se javljaju najranije političke organizacije Srba na Balkanu, poslednjih godina došlo je do novih saznanja o građevinama i drugim tragovima materijalne kulture iz  8. i 9. stoleća. Ostaci naselja, utvrđenja, crkava, reprezentativnih i drugih predmeta iz ovog vremena, kao i nova saznanja o poreklu takozvane Višeslavove krstionice, omogućavaju bolje sagledavanje pokrštavanja, širenja kulturnih uticaja i drugih važnih procesa u razdoblju koje predstavlja jedno od najmanje poznatih i najskromnije istraženih perioda srpske istorije."

Predavanja, Zavičajni muzej Paraćin, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine

Izložba „Bratstvo“

14.05.2021. u 19 časova

Izložba fotografija na otvorenom Art team iz Paraćina i Mergez- foto klub iz Kine.

Izložba „Tradicionalni murali Afrike“ Muzej afričke umetnosti

15.05.2021. od 19 časova

Izložba „Tradicionalni murali Afrike“ prikazuje fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta. Murali kao umetnička forma predstavljaju vekovnu tradiciju, a po izuzetnim likovnim dometima izdvajaju se ostvarenja umetnica naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Ndebele i Basoto (Južna Afrika).

Radionica za decu "Afrički murali", Zavičajni muzej Paraćin, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine

Kao prateći program održaće se i kreativne radionice za decu “Mini-modeli za afričke murale” .

Radionica "Mali arheolozi"

12.05.-18.05 od 10 - 16 časova

U okviru Manifestacije posetiocima će biti dostupna radionica za decu „Mali arheolozi“ gde će se deca na kreativan i zanimljiv način upoznati sa zanimanjem arheologa i paleontologa. Organizovane grupe predškolskih ustanova će dolaziti u Muzej a radionica će biti dostupna i za individualne posete za vreme trajanja Manifestacije.

Radionica "Mali arheolozi", Zavičajni muzej Paraćin, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine

Predavanje i radionica „Digitalno pripovedanje o staklu kao model kreativnog preduzetništva“

14.05.2021. u 12 časova

Radionica se održava kao deo projekta „Podsticanje kreativnog preduzetništva u Pomoravlju“ koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu, organizatori su Institut za kreativno preduzetništvo i Zavičajni muzej „Paraćin“.

Predavanja u Muzeju, Zavičajni muzej Paraćin, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine

Predavači: dr Hristina Mikić i Tijana Pešić

Radionica „Arheogejming i digitalne tehnologije u očuvanju kulturnog nasleđa“

14.05.2021. u 14 časova

Arheogejming kao nova oblast koja se sastoji od primene gejming tehnologije u naučnim arheološkim istraživanjima, ali i korišćenje nalaza iz arheologije i arheoloških znanja u razvoju arheovideo igara.  Prezentacija projekata Zavičajnog muzeja „Paraćin“ koji su podrazumevali upotrebu digitalne tehnologije.

Radionicu vode: Branislav Stojanović i Filip Stefanović

Etnološka radionica za decu „Prepletaji – radionica tkanja“

15.05.2021. 19-23 časa

U okviru Manifestacije posetioci će moći da se upoznaju sa osnovnim tehnikama tkanja.

Keramička radionica za decu

15.05.2021. 19-23 časa

U okviru Manifestacije posetioci će moći da se upoznaju sa osnovnim tehnikama vajanja i izradom posuda od gline.

Radionica “Oživi staklenu nostalgiju“

15.05.2021. u 11 časova

Razvoj digitalnih rešenja kao alata za preventivnu zaštitu stakla i staklarstva. Radionica se održava u okviru terenskog rada na predmetu „Kreativno preduzetništvo i razvoj inovativnih proizvoda“ sa studentima master programa Digitalna transformacija kulture i medija, Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

 Radionicu vodi: dr Hristina Mikić

Posetioci muzeja, Zavičajni muzej Paraćin, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine

Tribina: „Istorija između mita i činjenica“, istoričar Dejan Ristić

17.05. 2021. u 19 časova

Osvrt na pojedine dragocene segmente nacionalne prošlosti i kulturnog nasleđa koji se nalaze na razmeđi istorijske stvarnosti i tradicije, odnosno legende i mita. Naša kultura nije lišena brojnih primera manje ili više svesnog izmišljanja ličnosti, događaja, pa čak i misli koje smo bivali skloni da pripisujemo istaknutim istorijskim ličnostima.

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 08 do 20 časova


Adresa: 

  • Tome Živanovića 17, Paraćin


Sajt: Zavičajni muzej ParaćinOsnivači