Loading...
Западна Србија

Народни музеј Шабац

Стална поставка


Народни музеј Шабац - стална поставка састоји се од неколико сегмената, који покривају дуг временски период и сведоче о историји друштвеног живота на овим просторима:

Времеплов (палеонтологија, праисторија и античка археологија),

Тврђава - симбол града (од настанка тврђаве до данас),

Шабац господара Јеврема (од 1816),

Мали Париз (школство, књижевност, привреда, фармација, друштвени живот, мода, спорт, политика, штампа, музички живот, ликовна уметност),

Страдања (1. и 2. Светски рат) и

Шареница (духовна култура, вашар).

Masarikova 13 - Narodni muzej Šabac
Зграда Народног музеја Шабац

Концепт поставке се заснива на историјату Шапца, његовом друштвеном, привредном и културном напретку, поготово у последња два века, када су постављени темељи данашњег града.

Посебни програми - Народни музеј Шабац

Музеју на дар: Прича о једном животу

22.4.2021. - 20.5.2021.

Plakat izložbe-"Muzeju na dar", Narodni muzej Šabac 2021. godine, Manifestacija "Muzeji za 10"
Плакат

Градимир Миликић из Београда 2014. године поклонио је Народном музеју Шабац легат од преко 3.000 предмета свакодневногживота из периода који обухвата другу половину 20. века и везује се,пре свега, за културни оквир југословенског простора. Поклоњени предмети сведоче о личном животу појединаца који су се рађали и стасавали у деценијама експанзије југословенске индустрије и популарне културе.

Aleksandra Jovanović, autor postavke "Muzeju na dar", Narodni muzej Šabac 2021 godine, Manifestacija "Muzeji za 10"
Александра Јовановић

„Ова необично осмишљена поставка ће вас повести у неко безбрижније и лепше време, освежити ваше памћење и пробудити сећање на детињство и младост", објашњава аутор изложбе, музејски саветник етнолог-антрополог Александра Јовановић. „Млађи посетиоци ће имати прилике да се упознају са свакодневицом једне „обичне“ југословенске породице и временом које је иза нас. На изложби ћете видети предмете за које нисте могли претпоставити да би могли бити део музејских збирки и можда добити идеју шта би то из Вашег дома могло бити „сведок“ времена у којем живимо. Живимо у потрошачком друштву и ери масовне дигитализације и Вашим даром стварамо историју за неке будуће генерације."

Značaj Izložbe
Значај

(Галерија Народног музеја Шабац, приземље)

Изложба радова „Дај ми реч да је насликам“

12.5.2021.-26.5.2021.

Свечано отварање изложбе је 12. маја у 12 часова.

Изложба радова деце предшколског узраста и ученика основних и средњих школа који уче по ИОП-2 програму, за потребе ликовног конкурса „Дај ми реч да је насликам" ОШ „Свети Сава" из Шапца.

Izložba - Daj mi reč da je naslikam, Narodni muzej Šabac 2021 godine, Manifestacija "Muzeji za 10"

Под мотом „Прихватимо различитост јер нас она спаја" Народни музеј Шабац почетак манифестације обележиће слављењем различитости одрастања и зближавањем целокупних људских вредности путем ове изложбе дечјих радова.

(Мултимедијална сала Народног музеја Шабац, приземље)

„Шабачка тVRђава“

15.5.2021.-18.5.2021

Поводом „Европске ноћи музеја" 15. маја биће уприличено дружење са модерном технологијом из арсенала Народног музеја Шабац. 

„Шабачка тВРђава" је апликација виртуелне реалности која оживљава најстарију сачувану илустрацију Шапца из 1493. године, која се налази у „Светској хроници" Хартмана Шедела. Ова јединствена платформа представља помак у начину представљања музејских садржаја у Србији. Посетиоцима је омогућено да доживе интересантно и едукативно искуство шетње историјском шабачком тврђавом, опробају се у средњовековном стреличарству, као и да прочитају понешто о историји саме тврђаве и града на граници два царства.

Простор виртуелног света тврђаве састоји се из пет делова: простор главног одабира (менија), утврђење, трг, капија, унутрашњост кафане. Поред тога, посетиоцима ће друштво у виртуелном свету правити око сто тридесет ликова попут војника, коњушара, као и животиња.

Наочаре и контролери су све што је потребно да авантура почне!

(Мултимедијална сала Народног музеја Шабац, приземље)

Видео материјал:

(Мултимедијална сала Народног музеја Шабац, приземље)

Радно време у току Манифестације:

  • 12.05. - 18.05.2021. од 07:30 до 15:30
  • 15.05.2021. од 14:00 до 22:00

Адреса:

  • Масарикова 13, Шабац

Сајт: Народни музеј Шабац

Оснивачи