Loading...
Beograd

Prirodnjački muzej u Beogradu


Stalna postavka Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

Izložba povodom 125. godina Prirodnjačkog muzeja: „Priča o nama“

Prirodnjački muzej u Beogradu - Izložba obuhvata četiri celine:

  • Kabinet retkosti - kratka istorija prirodnjačkih zbirki,
  • Iz arhive Prirodnjačkog muzeja,
  • Iz zbirki Prirodnjačkog muzeja i
  • Savremeni period Muzeja.

Posetioci imaju priliku da vide raritetne eksponate: primerak „poslednjeg medveda sa Jastrepca“ iz 1885. godine, koji je krasio hol Starog dvora u vreme dinastije Obrenović; trofejne rogove argali ovna iz 1897, kao deo zbirke Elima Pavloviča Demidova, grofa od San Donata i bliskog rođaka kneza Pavla Karađorđevića. Zatim džinovske amonite - izumrle glavonošce iz Đerdapske klisure; neobične fosilizovane školjke stare nekoliko miliona godina; čuvena tri meteorita koji su pali na tlo Srbije u proteklih 150 godina; minerale Trepče, jedinstvene po lepoti i hemijskom sastavu.

Premijerno su prikazane fosilizovane biljke koje su sakupili Josif Pančić, Jovan Žujović i Petar Pavlović, utemeljivači prirodnjačkih nauka u Srbiji; predstavnici fosilizovane faune iz okoline Velesa (ostaci prvih primata); autentična entomološka kutija, izložena na prvoj izložbi Muzeja 1904. godine i dr. Javnosti su predstavljeni i značajni događaji i ličnosti koji prenose poruke iz prošlosti.

(Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd)

Posebni programi Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

Radionica: „Znanjem protiv straha: naučimo da razlikujemo otrovne od neotrovnih zmija Srbije“

15. maj u 13 časova

Radionica je namenjena deci (uzrasta od 5 godina na više), kao i odraslima (roditelji dece i dr.). Na radionici će deca i odrasli imati prilike da nauče da razlikuju otrovne od neotrovnih zmija Srbije, kroz proces crtanja, modeliranja i priče o zmijama. Radionicu vodi dr Rastko Ajtić, kustos herpetolog.

Broj učesnika je ograničen. Obavezno je prijavljivanje na telefon 011 3442147.

(prostor pored Galerije Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, na otvorenom)

Crtaonica, foto Rastko Ajtić

Predavanje: „Otrovne i neotrovne zmije Balkanskog   poluostrva“, dr Rastko Ajtić, kustos herpetolog

15. maj u 18 časova

Kroz prezentaciju će se ljudi uopznati sa osnovnim karakteristikama zmija Balkanskog poluostrva, njihovom bilogijom, anatomijom, fiziologijom, načinom života, kao i osnovnim ulogom i funkcijom otrova. Poseban deo predavanja je posvećen otrovnim zmijama i preporukama kako se ponašati u prirodi ukoliko dođete u kontakt sa zmijom.

(prostor pored Galerije Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, tribina na otvorenom)

Radionica: „Priča o meni u muzeju“

16. maj u 13 časova

Nakon obilaska i stručnog vođenja kroz izložbu „Priča o nama“, učesnici će se upoznati sa radom i zanimljivostima o Prirodnjačkom muzeju, jednom od najstarijih muzeja u Srbiji. U okviru radionice imaće zadatak da kroz odbarane tehnike crtanja nacrtaju/naslikaju predmet sa izložbe koji je ostavio utisak na njih, a stariji učenici će u vidu literarnog izražavanja (kratkog sastava) napisati svoje utiske. Radionica je namenjena deci uzrasta 6-13 godina. Radionicu vodi Dragana Vučićević, kustos edukator. Broj učesnika je ograničen. Obavezno je prijavljivanje na telefon 011 3442147 ili imeilom na draganav@nhmbeo.rs .

(prostor pored Galerije Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, na otvorenom)

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 10 do 18 časova
  • ponedeljkom zatvoreno
  • 15. maja od 10 do 22 časa


Adresa:

  • Galerija Prirodnjačkog muzeja - Mali Kalemegdan 5, Beograd
  • Upravna zgrada, Njegoševa 51, Beograd


Sajt: Prirodnjački muzej u BeograduOsnivači