Loading...
Beograd

Muzej automobila ”Zbirka Bratislava Petkovića”

Stalna postavka


Muzej automobila ”Zbirka Bratislava Petkovića” - Početak zbirke datira od 1965. godine kada sam, po završetku gimnazije, kupio „ford model T“ iz 1926. godine koji se i danas nalazi u zbirci. Bio je vlasništvo čika Žareta Vasića iz Šumatovačke ulice i kod njega se nalazio još pre rata. Ovaj automobil nije imao zadnji deo karoserije, jer je bio pretvoren u kamionet, ali sam u Užicu pronašao delove koji su nedostajali i tako je kompletiran prvi automobil u mojoj kolekciji. Svaka ozbiljna kolekcija automobila nije moguća bez „modela T“ koji se proizvodio od 1908. do 1927. godine. Ovaj model „Fordovog” automobila je stavio Sjedinjene Američke Države i ceo svet na točkove. Napravljen je u 15 miliona primeraka i bio je vrlo jednostavan auto, lak za održavanje i vožnju.

Formula

Osim u SAD-u, „ford T“ je pravljen u Engleskoj, Nemačkoj i Južnoj Americi. U to vreme polovina automobila na svetu bili su fordovi jer je „model t“ mogao da se kupi na kredit. Do pojave „forda T“ automobil je bio igračka bogatih ljudi. Drugi automobil koji sam nabavio je bio „BMV 327/328“. Ovakav model automobila je učestvovao u Velikoj nagradi Beograda koja je 1939. godine održana na kružnoj stazi oko Kalemegdana. Do 1975. sam napravio osnovnu kolekciju i imao sam petnaestak automobila. To je već bila ozbiljna zbirka.

Jaguar

Jedan od vrednih automobila je „lanča lambda“, automobil koji je išao 30 godina ispred svog vremena. Imam tricikl „maron gardon” iz 1897. godine. Tu je i jedan „bjuik“ iz 1928. godine, samo je 11 izvezeno iz Amerike, kao i „neš model 870”, koga je vozio Velizar Janković. Uglavnom je bila neophodna restauracija automobila koji su bili u lošem stanju, jer su neki otkupljivani i sa otpada. Najznačajniji je „mercedes 300 C – kabriolet D“, poznat kao „adenauer“ iz 1956. godine.

Od početka sam imao ideju da napravim Muzej automobila. Spašavao sam žrtve progresa, automobile koje niko nije želeo da ima. Meni nije bila važna materijalna vrednost, već istorijska. Ti automobili su bili odraz vremena u kojima su nastali. Svi izumi civilizacije su u automobilu, od vatre do točka.

Radno vreme:

  • od 10 do 20 časova svaki dan u nedelji


Adresa: 

  • Majke Jevrosime 30


Sajt: Muzej automobila ”Zbirka Bratislava Petkovića”

Osnivači