Loading...
Beograd

Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti

Galerija nauke i tehnike SANU

Posebni programi

Izložba: Put pravih vrednosti"

od 14. aprila –30. maja, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti

Izložba Put pravih vrednosti ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Afrodita, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Manifestacija " Muzeji za 10" , izložba 2021. godine

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

Logo Galerije nauke i tehnike SANU

Radno vreme:

  • svakog dana od 10 do 21 čas, osim četvrtkom kada radi od 10 do 16 časova.

Adresa:

  • Kneza Mihaila 35

Sajt: Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti

Osnivači