Loading...
Централна Србија

Народни музеј Крушевац

Стална поставка Народног музеја у Крушевцу


Народни музеј Крушевац - Стална поставка Народног музеја Крушевац смештена је у старом здању некадашње гимназије, грађеном 1863, који као део шире просторне целине средњовековног Крушевачког града ужива статус споменика културе од изузетног значаја.

Стална поставка обухвата хронолошки опсег од праисторије, преко антике и средњег века, кроз раздобље турске превласти и обнове српске државности, све до средине XX столећа.

Организована у два нивоа репрезентативног музејског здања, стална поставка је распоређена на 583 m² изложбеног простора. Одабрани експонати, као и сама поставка у целини сведоче о културном и историјском развоју крушевачког краја водећи посетиоце хронолошки и сликовито кроз историјска раздобља.

У приземљу, стална поставка покрива период од праисторије до турског ропства, с нарочитим акцентом на Крушевачки град и раздобље Моравске Србије. На спрату, изложба је хронолошки наставак поставке у приземљу и обухвата ХIX и XX столеће. Представљен је богат етнографски и историјски материјал који илуструје најзначајније сегменте развоја сеоске и урбане културе на овом простору, период устанака и светских ратова, као и свакодневни живот грађанства у међуратном и послератном раздобљу.

(Народни музеј Крушевац, Трг деспота Стефана 15)

Кућа Симића


Кућа Симића, грађена крајем XVIII и почетком XIX столећа, спада у најстарије очуване световне објекте у граду. Испрва конак беговске породице Вренчевића, изазивача спора који ће бити поводом присаједињења града Кнежевини Србији (1833), кућу је откупио кнез Милош и поклонио је своме куму, Стојану Симићу, једној од најмаркантнијих личности српске политичке историје XIX века.

Сталном поставком, која одсликава амбијент једног грађанског дома, као и својим редовним програмским активностима, Кућа Симића настоји да афирмише дух некадашње вароши, апострофирајући градски живот и културу на размеђу векова.

(Кућа Симића, Мајке Југовића 2)

Уметничка галерија


Umetnička galerija, Narodni muzej Kruševac, Manifestacija "Muzeji za 10" 2021. godine
Уметничка галерија

(Уметничка галерија, Мајке Југовића 12)

Посебни програми

Изложба "Српски војници умрли у Холандији 1917–1919."


14. 05. – 14. 06. 2021

Изложба у сарадњи Народног музеја Крушевац и Музеја рудничко-таковског краја Горњи Милановац, биће приређена у Свечаној дворани централне зграде музеја и трајаће 14. 5. – 14. 6. 2021.

Izložba "Srpski vojnici u umrli u Holandiji", Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine

(Народни музеј Крушевац, Трг деспота Стефана 15)

Уз изложбу, планирана је и промоција истоимене публикације, аутора Фабијана Вендига, Тање Вендиг и Џона Стинена.

Изложба графика и фотографија Бранимира Карановића

22. 04. - 30. 05. 2021

Изложба графика и фотографија Бранимира Карановића биће приређена у простору Уметничке галерије Народног музеја Крушевац и трајаће од 22. 4. до 30. 5. 2021.

(Уметничка галерија, Мајке Југовића 12)

Народни Музеј Крушевац

Радно време у току Манифестације:

  • Од 08 до 20 часова сваког дана
  • 15.05.2021. од 08 до 24 часа

Адреса: Трг деспота Стефана 15

Кућа Симића

Радно време у току Манифестације:

  • од 08 до 16 часова радним данима и суботом
  • 15.05.2021. од 08 до 24 часа

Адреса: Мајке Југовића 2

Уметничка галерија

Радно време у току Манифестације:

  • од 08 до 18 часова радним данима
  • 15.05.2021. од 08 до 24 часа

Адреса: Мајке Југовића 12


Сајт: Народни музеј Крушевац

Оснивачи