Loading...
Srem

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu

Stalna postavka Muzeja naivne umetnosti "Ilijanum" u Šidu

Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" - U stalnoj postavci muzeja nalazi se 36 slika autora Ilije Bašičevića. Slike su raspoređene u tri izložbene prostorije. U stalnoj postavci su slike iz svih Ilijinih ciklusa, kako bi posetiocima bilo što bolje predstavljeno kompletno stvaralaštvo autora.

(Muzej naivne umetnosti "Ilijanum", Svetog Save 5, Šid)

Posebni programi Muzeja naivne umetnosti "Ilijanum" u Šidu

Izložba: "Odbrana umetnika, uvreda čoveka"

13. maj u 18 časova

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum” iz Šida, osnovan zahvaljujući kreativnosti i viziji Ilije Bosilja, obeležava 55 godina od jedinstvenog događaja u istoriji umetnosti (i u politici) - momenta kada je jedan umetnik nakon gotovo hiljadu naslikanih radova morao slikajući pred državnom komisijom da dokaže autorstvo nad svojim delima.

Motiv-vodilja za ideju o ovoj izložbi jeste delo „Krilata kraljica” nastalo tog dana pred komisijom a koje se danas čuva u fondu našeg muzeja. Pored ovog dela, na izložbi će biti izložena i analizirana kako ostala umetnička dela iz Bosiljevog opusa koja bliže objašnjavaju kontekst ovog događaja, tako i brojna dokumentarna građa vezana za slikanje pred komisijom i celokupan umetničko-politički rat vođen protiv Bosilja.

Autor izložbe je dr Ivana Bašičević-Antić. Pokrovitelj izložbe je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje

(Muzej naivne umetnosti "Ilijanum", Svetog Save 5, Šid)

Izložba "Upoznajte fantastični svet Ilijanuma"

12. maj u Galeriji SANU Novi Sad

Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" Šid osnovan je 1971. godine kao legat slikara naivca Ilije Bašičevića Bosilja koji je svom gradu i srpskom narodu poklonio 338 umetničkih dela. Pored svojih radova, Bosilj je poklonio i pedeset radova drugih naivaca iz svoje kolekcije, među kojima su vrhunska imena poput Ivana i Josipa Generalića, Emerika Feješa, zatim Rabuzina, Naumovskog, Saloma iz Safeda itd. 

Bosilj se smatra za jednog od najznačajnijih jugoslovenskih naivaca, a britanski umetnički krugovi su ga svrstali među pedeset klasika samouke umetnosti u svetu. Na izložbi u Galeriji SANU biće predstavljena najznačajnija umetnička dela iz muzejskog fonda koja najbolje prikazuju značaj muzeja "Ilijanum" i celokupne zaostavštine i stvaralaštva velikog Bosilja.

(Ogranak SANU, Nikole Pašića 6, Novi Sad)

Međunarodni dan muzeja

Radionica za decu Muzeja naivne umetnosti "Ilijanum"

18. maj od 11 do 13 časova

Tradicija MNU „Ilijanum“ Šid je da Međunarodni dan muzeja obeleži u druženju sa decom koja pohađaju osnovnu školu „J. Jovanović Zmaj“ u Šidu. U pitanju je osnovna škola za decu sa posebnim potrebama. Ova druženja su u obliku radionice na kojoj učenici, njima primerenim tehnikama, rade likovni rad po predlošku jedne slike Ilije Bašičevića.

Na početku radionice učenici budu upoznati sa životom umetnika, a odabrani rad bude im predstavljen zanimljivom pričom kustosa. Radovi nastali na dosadašnjim radionicama krase zidove kako našeg muzeja i njihove škole, tako i brojnih ustanove u našem mestu, ali i van njega.

Radno vreme:

  • radnim danima od 8 do 18 časova,
  • subotom od 9 do 15 časova,
  • nedeljom samo za zakazane posete


Adresa: 

  • Svetog Save 5, Šid

Sajt: Muzej naivne umetnosti "Ilijanum"Osnivači