Loading...
Срем

Музеј наивне уметности „Илијанум“ у Шиду

Стална поставка Музеја наивне уметности "Илијанум" у Шиду

Музеј наивне уметности "Илијанум" - У сталној поставци музеја налази се 36 слика аутора Илије Башичевића. Слике су распоређене у три изложбене просторије. У сталној поставци су слике из свих Илијиних циклуса, како би посетиоцима било што боље представљено комплетно стваралаштво аутора.

(Музеј наивне уметности "Илијанум", Светог Саве 5, Шид)

Посебни програми Музеја наивне уметности "Илијанум" у Шиду

Изложба: "Одбрана уметника, увреда човека"

13. мај у 18 часова

Музеј наивне уметности „Илијанум” из Шида, основан захваљујући креативности и визији Илије Босиља, обележава 55 година од јединственог догађаја у историји уметности (и у политици) - момента када је један уметник након готово хиљаду насликаних радова морао сликајући пред државном комисијом да докаже ауторство над својим делима.

Мотив-водиља за идеју о овој изложби јесте дело „Крилата краљица” настало тог дана пред комисијом а које се данас чува у фонду нашег музеја. Поред овог дела, на изложби ће бити изложена и анализирана како остала уметничка дела из Босиљевог опуса која ближе објашњавају контекст овог догађаја, тако и бројна документарна грађа везана за сликање пред комисијом и целокупан уметничко-политички рат вођен против Босиља.

Аутор изложбе је др Ивана Башичевић-Антић. Покровитељ изложбе је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање

(Музеј наивне уметности "Илијанум", Светог Саве 5, Шид)

Изложба "Упознајте фантастични свет Илијанума"

12. мај у Галерији САНУ Нови Сад

Музеј наивне уметности "Илијанум" Шид основан је 1971. године као легат сликара наивца Илије Башичевића Босиља који је свом граду и српском народу поклонио 338 уметничких дела. Поред својих радова, Босиљ је поклонио и педесет радова других наиваца из своје колекције, међу којима су врхунска имена попут Ивана и Јосипа Генералића, Емерика Фејеша, затим Рабузина, Наумовског, Салома из Сафеда итд. 

Босиљ се сматра за једног од најзначајнијих југословенских наиваца, а британски уметнички кругови су га сврстали међу педесет класика самоуке уметности у свету. На изложби у Галерији САНУ биће представљена најзначајнија уметничка дела из музејског фонда која најбоље приказују значај музеја "Илијанум" и целокупне заоставштине и стваралаштва великог Босиља.

(Огранак САНУ, Николе Пашића 6, Нови Сад)

Међународни дан музеја

Радионица за децу Музеја наивне уметности "Илијанум"

18. мај од 11 до 13 часова

Традиција МНУ „Илијанум“ Шид је да Међународни дан музеја обележи у дружењу са децом која похађају основну шкoлу „Ј. Јовановић Змај“ у Шиду. У питању је основна школа за децу са посебним потребама. Ова дружења су у облику радионице на којој ученици, њима примереним техникама, раде ликовни рад по предлошку једне слике Илије Башичевића.

На почетку радионице ученици буду упознати са животом уметника, а одабрани рад буде им представљен занимљивом причом кустоса. Радови настали на досадашњим радионицама красе зидове како нашег музеја и њихове школе, тако и бројних установе у нашем месту, али и ван њега.

Радно време:

  • радним данима од 8 до 18 часова,
  • суботом од 9 до 15 часова,
  • недељом само за заказане посете


Адреса: 

  • Светог Саве 5, Шид

Сајт: Музеј наивне уметности "Илијанум"Оснивачи