Loading...
Beograd

Zbirka ikona Sekulić

Zbirka ikona Sekulić, Muzej grada Beograda

Stalna postavka Zbirke ikona Sekulić

Zbirka ikona Sekulić - U domu kolekcionara i legatora Milana i Pave Sekulić, u autentičnom enterijeru iz međuratnog perioda, nalazi se dragocena zbirka ikona, slika i predmeta primenjene umetnosti.

Ova zbirka je jedna od najdragocenijih i najvećih kolekcija ikona u Srbiji i šire. Formirana je zahvaljujući velikoj kolekcionarskoj pasiji arhitekte Milana Sekulića (1895–1970) i njegove supruge Pave.

Zbirka ikona Sekulić, Muzej grada Beograda
Zbirka ikona Sekulić

Čini je kolekcija od 165 ikona koje su nastajale od XV do XX veka, na prostoru Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Grčke i Rusije. U Zbirci se čuvaju i umetničke slike i predmeti primenjene umetnosti.

Slikarstvo XIX veka zastupljeno je portretima Pavela Đurkovića, Konstantina Danila i Arsenija Teodorovića, kao i religioznim kompozicijama Stevana Aleksića, Jovana Klajića i drugih, a slikarstvo XX veka pejzažima Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića i Ignjata Joba.

(Zbirka ikona Sekulić, Uzun Mirkova 5, 1. sprat, Beograd)

Stalna postavka Zbirke ikona Sekulić, Muzej grada Beograda
Stalna postavka Zbirke ikona Sekulić

Arhitekt Milan Sekulić (Sremska Mitrovica, 1895 - Beograd, 1970) u međuratnom periodu projektovao je i ostvario nekoliko stambenih višespratnica, privatnih i poslovnih zgrada u Beogradu, među kojima treba istaći staru zgradu dnevnog lista Politika i zgradu u Uzun Mirkovoj ulici 5, u kojoj se nalazio njegov porodični dom. Kao veoma cenjen preduzimač, organizovao je i najveće građevinske poduhvate svog vremena, izgradnju palate Albanije u Beogradu i Banovske palate u Novom Sadu.

Zbirka ikona Sekulić

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • 14.05. petak: 10-18 časova;
  • 15.05. subota: 10-20 časova;
  • 16.05. nedelja: 10-17 časova


Adresa:

  • Uzun Mirkova 5, 1.sprat


Sajt: Zbirna ikona Sekulić

Osnivači