Loading...
Istočna Srbija

Muzej Krajine u Negotinu

Stalna postavka Muzeja Krajine u Negotinu


Centralna zgrada

Muzej Krajine u Negotinu osnovan je 1934. godine. Stalna postavka u centralnoj zgradi Muzeja, koja je izložena u prizemlju i na spratu, prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do 20. veka i  predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke.

Arheologija Muzeja Krajine predstavljena je jednim manjim delom u lapidarijumu, gde je izložen deo arhitektonske i sakralne plastike i većim delom u prizemnom delu zgrade, gde je putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata prikazan  period od paleolita do kasnog srednjeg veka.

Muzejska postavka na spratu predstavljena je kroz eksponate iz etnološke, istorijske i umetničke zbirke, a obuhvata period s kraja 19. i početka 20. veka.

Etnološku postavku čine one teme koje predstavljaju samo jezgro tradicionalne kulture Negotinske Krajine: zanati, zanimanja, uređenje kuće, običaji i narodna nošnja.

Istorijski periodi predstavljeni su hronološki preko istorijskih predmeta i pomoćnog muzejskog materijala. Tako u prvom delu posetioci mogu videti eksponate koji se odnose na privredni razvoj Krajine, 13. pešadijski puk i period između dva svetska rata. U drugom delu istorijske postavke predstavljeni su eksponati koji nam ilustruju period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Spratni deo postavke obogaćen je umetničkim slikama. Izloženi su portreti istaknutih ličnosti 19. veka.

(Muzej Krajine, Vere Radosavljević 1)

Mokranjčeva kuća


Stalna postavka u Mokranjčevoj kući nalazi se na spratu, raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane. Sa velikog trema ulazi se u najveću prostoriju u kući. Na zidovima se nalaze panoi na kojima je predstavljena kraća biografija istaknutog kompozitora. Kroz izložena dokumenta, prepisku i lične predmete može se pratiti život i stvaralaštvo Mokranjca od prvih dana do kraja života. U istoj prostoriji prikazana je Mokranjčeva radna soba. Rekonstruisana je originalnim nameštajem i ličnim predmetima umetnika.

U drugom delu kuće nalazi se odžaklija ili ognjište, mesto odakle se kuća grejala i koje je služilo za pripremanje hrane.

Prostorija koja se nalazi u istočnom delu kuće predstavlja trpezariju, a u zapadnom delu kuće smeštena je soba koja je ambijentalno uređena tako da predstavlja sobu za odmor sa klavirom.

(Mokranjčeva kuća, Vojvode Mišića 10)

Mokranjčeva kuća

Muzej Hajduk Veljka


Muzej Hajduk Veljka smešten je u kući oborkneza negotinskog iz 19. veka – konaku kneza Todorčeta. U prizemlju se nalaze deo etnološke i istorijske postavke. Etnološka postavka predstavljena je eksponatima tradicionalnog vinogradarstva i vinarstva s kraja 19. i početka 20. veka, a istorijska je predstavljena  dokumentima iz Prvog srpskog ustanka.

Muzejska postavka, na spratnom delu Todorčetovog konaka, raspoređena je u tri prostorije. U prvoj prostoriji nalaze se portreti Hajduk Veljka Petrovića različitih autora, kao i književna dela inspirisana Hajduk Veljkom.

U drugoj prostoriji nalazi se ognjište ili odžaklija, u kojoj se nalaze eksponati iz etnološke zbirke, predmeti pokućanstva koji dočaravaju ambijentalnu sliku stare gradske kuće iz 19. veka. U trećoj prostoriji izloženi su oruđe i oružje iz Prvog srpskog ustanka.

Muzej Hajduk Veljka

(Muzej Hajduk Veljka, Stanka Paunovića 17)

Posebni programi

Izložba „Obrenovići u zbirkama Muzeja Krajine“

12. maj 2021., 12 časova.

Izložbom „Obrenovići u zbirkama Muzeja Krajine“ obuhvaćena je bogata kolekcija dinastije Obrenović, koju već više od 80 godina baštini Muzej Krajine. Dinastija Obrenović, u istorijskoj zbirci Muzeja Krajine, zastupljena je sa 51 artefaktom, veoma raznovrsnim, koji pripadaju zbirci ordenja, medalja i odlikovanja, zbirci povelja i diploma i zbirci fotografija i razglednica. U umetničkoj zbirci nalaze se dva portreta. Portret Miloša Obrenovića, rad Pavla Čortanovića i Portret Mihaila Obrenovića, rad Milisava Markovića.

Portret Mihaila Obrenovića, Muzej krajine u Negotinu, Muzeji za 10, Manifestacija 2021. godine
Portret Mihaila Obrenovića

(Muzej Hajduk Veljka, Stanka Paunovića 17)

Online promocija publikacije „Priča o Hajduk Veljku“

15. maj 2021., 18 časova.

Youtube kanal Muzeja Krajine.

„Priča o Hajduk Veljku“ je publikacija o junaku Prvog srpskog ustanka namenjena mlađoj populaciji. Na zanimljiv način je ispričana priča o životu legendarnog junaka, kao i njegova veoma značajna uloga u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka. Nakon pročitane publikacije mališani se mogu zabaviti rešavanjem zadataka koje je autorka Vesna Janjić pripremila za njih.

Priča za decu o Hajduk Veljku, Muzej krajine u Negotinu, Muzeji za 10, Manifestacija 2021. godine
Priča za decu o Hajduk Veljku

Online promocija publikacije „Volim Mokranjca“

18. maj 2021., 12 časova.

Youtube kanal Muzeja Krajine.

Publikacija „Volim Mokranjca“ namenjena je najmlađem uzrastu. Ideja autorke Vesne Nikolić bila je, da kroz priču devojčice o kompozitoru Stevanu Mokranjcu i šetnju kroz njegovu rodnu kuću u Negotinu, uvede mališane u svet kulture i umetnosti. Sjajni crteži Isidore Živković Dudok najmlađoj populaciji pružaju savršen doživljaj i uvode ih u svet muzike.

Volim Mokranjca - korice, Muzej krajine u Negotinu, Muzeji za 10, Manifestacija 2021. godine
Volim Mokranjca - korice

Radno vreme:

  • od 8 do 18 časova.

Adresa:

  •  Muzej Krajine - Vere Radosavljević 1,
  • Mokranjčeva kuća - Vojvode Mišića 10, 
  • Muzej Hajduk Veljka - Stanka Paunovića 17.

Sajt: Muzej Krajine u Negotinu

Osnivači