Loading...
Beograd

Univerzitet u Beogradu – Hemijski fakultet – Zbirka velikana srpske hemije – ONLAJN

Hemikalije - Tehnička baština u zbirkama univerziteta u Beogradu

Stalna postavka


Zbirka velikana srpske hemije - Sve što ste mogli ili niste mogli da zamislite o hemiji iz 19. i 20. veka, možete naći u Zbirci velikana srpske hemije. Ovaj jedinstven univerzitetski muzej nalazi se u prizemlju Hemijskog fakulteta.

Posebno izdvajamo bogatu zbirku hemikalija, čiji su nazivi napisani rukom prvih profesora hemije u Srbiji.

Nasleđe Zbirke povezano je sa nasleđem Univerziteta u Beogradu, a ovde se čuva čak i prvi mikroskop u Srbiji. Analize voda sa pojedinih beogradskih izvora možete naći u Zbirci.

Bogata biblioteka svedoči o nastavi hemije sa početka dvadesetog veka, a instrumenti i naučni radovi o položaju hemije u Srbiji u odnosu na svetsku nauku.

Posebni programi - Zbirka velikana srpske hemije

12-18. 05. 2021.

Svi programi biće realizovani virtuelno tokom trajanja manifestacije na društvenim mrežama Hemijskog fakulteta.

Šest decenija zgrade Hemijskog fakulteta

Uz virtuelno vođenje kroz stalnu postavku Zbirke moći ćete da sagledate razvoj hemije u Srbiji u toku skoro 170 godina. Raznolikost hemije doživite kroz bogatu zbirku hemikalija i posuđa razne namene. Zgrada Hemijskog fakulteta,  koja je stara šest decenija, nastala je na temeljima ozloglašenog zatvora Glavnjače. Tokom trajanja manifestacije saznaćete više o zaslužnim pojedincima za izgradnju zgrade. Proces izgradnje, praćen brojnim teškoćama, opevan je u pesmi “Zidanje Instituta na Glavnjači”.

Veliki Hemijski amfiteatar, Zbirka velikana srpske hemije, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Veliki Hemijski amfiteatar

Studiranje hemije kroz decenije

Tokom trajanja Manifestacije upoznaćete kako je izgledalo studiranje hemije kroz decencije. Prikazaćemo brojna svedočenja generacije studenata hemije posle Drugog svetskog rata, teškoće sa kojima su se suočavali tokom studiranja kao i neizbežne anegdote studenata. Prikazaćemo i kako su izgledale čuvene bele sveske studenata hemije iz prošlog veka. “Indikator”, originalni studentski časopis iz sedamdesetih godina prošlog veka, najbolje ilustruje šta je studente tada zabavljalo i brinulo. 

Studenti Hemijskog fakulteta na terasi, 2005. godine,  Zbirka velikana srpske hemije, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Studenti Hemijskog fakulteta na terasi 2005. godine

Poezija hemije

Dvojica profesora, Vukić Mićović i Đorđe Stefanović, zaslužni za formiranje moderne hemije u Srbiji, opevani su u šaljivoj pesmi, “Zidanje Instituta na Glavnjači”, koja se čuva u Zbirci velikana srpske hemije. Ova pesma neodoljivo podseća na poznatu epsku pesmu “Zidanje Skadra na Bojani”. Tokom manifistacije upoznaćete se sa stihovima ove pesme, a u nastavku prikazujemo jedan od njih:

“Studentima odaje prostrane

Pa kad rade, ne da bogorade.

Asistente po jednog u sobu

Em im mesta, em im priče nema.

U sobu im ležaj postavite

Da ne gube vreme uzaludno Kad odlaze kući da spavaju.”

Profesori Mićović, Stefanović i Lozanić na karikaturi 1950. godine, Zbirka velikana srpske hemije, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Profesori Mićović, Stefanović i Lozanić a karikaturi 1950. godine

Naše glavne promotivne aktivnosti među učenicima možete pogledati na youtube kanalu Otvorenih laboratorija.

Logo hemijskog fakulteta

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • Zbog epidemiološke situacije nismo u mogućnosti da organizujemo posete u prostoru Zbirke velikana srpske hemije tokom trajanja Manifestacije, već ove godine učestvujemo ONLAJN.


Adresa: 

  • Studentski trg 12-16


Sajt: Zbirka velikana srpske hemije

Osnivači