Loading...
Beograd

Prodajna galerija „Beograd“


Prodajna galerija "Beograd" je Ustanova kulture grada Beograda osnovana 1963. odlukom Skupštine grada. To je ujedno i najstarija prodajna galerija u Beogradu, specijalizovana za promociju, plasman i prodaju dela savremene vizuelne umetnosti.

Prodajna galerija Beograd na Kosančićevom vencu
Zgrada Prodajne galerije "Beograd"

Stalna postavka Prodajne galerije "Beograd"

Stalna prodajna postavka predstavlja izbor iz  galerijske ponude koja obuhvata slike, crteže, grafike, fotografije, skulpture i umetničke objekte domaćih renomiranih umetnika.

Ova postavka osmišljena je da široj publici predstavi jednu vrstu neformalnog preseka tokova  umetnosti, od međuratnog i posleratnog  modernizma na ovim prostorima, preko odabranih internacionalnih umetnika sredine XX veka,  sve do najnovije produkcije domaćih autora.

Prodajna galerija Beograd i njena stalna postavka
Stalna prodajna postavka Prodajne galerije "Beograd"

Posebni programi - Prodajna galerija "Beograd"

Izložba ,,Šume“

Od 29. aprila do 17. maja 2021.

Autorka Jelena Đurić, čije slikarstvo nastaje na iskustvu istorijskog slikarstva gesta i asocijativne apstrakcije, revidira postavku „univerzalnih mesta“ egzistencijalističke filozofije sa stanovišta svakog pojedinačnog iskustva i rada nesvesnog. Specifični događaj, zadovoljstvo, unutrašnji nemir, koncentracija ili teskoba projektuju se kroz razradu serije apstraktnih fantazmatskih predela.

U ciklusu pod nazivom „Šume“, po rečima autorke: „ponekad 'razorne’ vertikale stabala dobile su uloge nemog posmatrača ili postale kognitivni osvešćivan fenomen sećanja, suspensa, ljudske prolaznosti...” Autorka će se u galeriji predstaviti serijom slika velikih dimenzija.

Virtuelna izložba slika Une Knežević

Od  01. do 31. maja.

Virtuelna izložba biće postavljena na veb stranici galerije.

Una Knežević (1990. Beograd) osnovne i master studije slikarstva završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Milete Prodanovića. Trenutno je na doktorskim studijama slikarstva na istom fakultetu. Dobitnica je nagrade za sliku malog formata „Ljubica Sokić, profesor ALU“ 2017. godine. Član je ULUS-a. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama i dve samostalne izložbe. Stvaralačko polazište za svoje slikarske celine autorka neretko pronalazi u porodičnom foto-albumu afirmišući stav da je porodična istorija ključna tačka presecanja kolektivnog nesvesnog i pojedinca. Promenom formata i medija autorka dekonstruiše i rekontekstualizuje foto-predloške, dok je slikarska paleta ekspresivna i intuitivno odabrana. Ono što je bilo u malom formatu fotografije, dostupno svakodnevnom gledanju i listanju foto-albuma, dnevnika i sakupljenih sećanja slikarka transponuje u formu monumentalnog, ohlađenog, lišenog personalnog i intimnog.

Radno vreme:

  • ponedeljak - petak od 09 do 19 časova,
  • subota od 09 do 15 časova.

Adresa:

  • Kosančićev venac 19, Beograd

Sajt: Prodajna galerija "Beograd"

Osnivači