Loading...
Beograd

Muzej vazduhoplovstva

Stalna postavka Muzeja vazduhoplovstva


Muzej vazduhoplovstva - Od osnivanja Muzeja, pre više od 60 godina, prolazeći kroz razne razvojne faze, od Komande vazduhoplovstva, Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije preko starog beogradskog aerodroma i JAT-ovih hangara, pa do izgradnje i i otvaranja zgrade Muzeja 21. maja 1989. godine, stekao je reputaciju jednog od vodećih muzeja avijacije u svetu.

Stalna postavka Muzeja, smeštena na 6.000 m2 , posetiocima pruža priliku da na jednom mestu prošetaju kroz čitav vek avijacije, predstavljen eksponatima od pionirskog perioda do modernog doba. Na izložbama Muzeja postavljeno je preko 70 originalnih aviona, hidro-aviona, helikoptera i jedrilica, kako domaćih, tako i stranih. U okviru posebnih tematskih izložbi prikazani su pojedini značajni periodi nacionalne vazduhoplovne istorije.

(Muzej vazduhoplovstva, aerodrom "Nikola Tesla" p.f. 35 ,11271 Beograd)

Posebni programi

 Izložba „April '41”

Od 6.4. do 16.5.2021. godine.

Obeležavajući osamdesetu godišnjicu od početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, izložbom „April '41” podsećamo kako je aprila 1941. na surov i nemilosrdan način napadnuta jedna savremena, suverena evropska država, sa katastrofalnim posledicama po ljudske živote i sve njene tekovine. Nastavljamo započet proces rasvetljavanja dešavanja neposredno pre vojnog puča 27.marta, ratnih dejstava do kapitulacije jugoslovenske vojske 17.aprila, i borbu jugoslovenske vojske van Otadžbine nakon Aprilskog rata.

Biće prikazani raznovrsni predmeti, fotografije, dokumenta koji svedoče o težini sukoba, snazi volje naroda i sudbinama pojedinaca. Javnost će imati priliku da vidi delove aviona na kojima su vođene borbe nad Beogradom i drugim mestima Jugoslavije, lične predmete jugoslovenskih pilota i drugih pripadnika jugoslovenske vojske koji su herojski branili svoju otadžbinu. Na izložbi će biti prikazani i neki od retko izlaganih primerka iz naoružanja i opreme zaraćenih strana tokom Aprilskog rata.

Izložba je nastala u saradnji Muzeja vazduhoplovstva, Vojnog muzeja, Vojnog arhiva i Medija centra „Odbrana”, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije.

(Galerija Doma Vojske Srbije „Beograd“, Braće Jugovića br.19, Beograd)

Radno vreme u toku Manifestacije:

Muzej vazduhoplovstva

  • svaki dan od 09 do 17 časova,
  • 15.05.2021. od 09 do 22 časa.
  • Adresa: 
  • Aerodrom "Nikola Tesla" p.f. 35 ,11271 Beograd

Galerija Doma Vojske Srbije „Beograd“

  • ponedeljak- subota od 11 do 19 časova
  • Adresa: 
  • Braće Jugovića br.19, Beograd


Sajt: Muzej vazduhoplovstva

Osnivači