Loading...
Београд

Музеј ваздухопловства

Стална поставка Музеја ваздухопловства


Музеј ваздухопловства - Од оснивања Музеја, пре више од 60 година, пролазећи кроз разне развојне фазе, од Команде ваздухопловства, Ваздухопловног савеза Југославије преко старог београдског аеродрома и ЈАТ-ових хангара, па до изградње и и отварања зграде Музеја 21. маја 1989. године, стекао је репутацију једног од водећих музеја авијације у свету.

Стална поставка Музеја, смештена на 6.000 м2 , посетиоцима пружа прилику да на једном месту прошетају кроз читав век авијације, представљен експонатима од пионирског периода до модерног доба. На изложбама Музеја постављено је преко 70 оригиналних авиона, хидро-авиона, хеликоптера и једрилица, како домаћих, тако и страних. У оквиру посебних тематских изложби приказани су поједини значајни периоди националне ваздухопловне историје.

(Музеј ваздухопловства, аеродром "Никола Тесла" п.ф. 35 ,11271 Београд)

Посебни програми

 Изложба „Април '41”

Од 6.4. до 16.5.2021. године.

Обележавајући осамдесету годишњицу од почетка Другог светског рата у Југославији, изложбом „Април '41” подсећамо како је априла 1941. на суров и немилосрдан начин нападнута једна савремена, суверена европска држава, са катастрофалним последицама по људске животе и све њене тековине. Настављамо започет процес расветљавања дешавања непосредно пре војног пуча 27.марта, ратних дејстава до капитулације југословенске војске 17.априла, и борбу југословенске војске ван Отаџбине након Априлског рата.

Биће приказани разноврсни предмети, фотографије, документа који сведоче о тежини сукоба, снази воље народа и судбинама појединаца. Јавност ће имати прилику да види делове авиона на којима су вођене борбе над Београдом и другим местима Југославије, личне предмете југословенских пилота и других припадника југословенске војске који су херојски бранили своју отаџбину. На изложби ће бити приказани и неки од ретко излаганих примерка из наоружања и опреме зараћених страна током Априлског рата.

Изложба је настала у сарадњи Музеја ваздухопловства, Војног музеја, Војног архива и Медија центра „Одбрана”, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије.

(Галерија Дома Војске Србије „Београд“, Браће Југовића бр.19, Београд)

Радно време у току Манифестације:

Музеј ваздухопловства

  • сваки дан од 09 до 17 часова,
  • 15.05.2021. од 09 до 22 часа.
  • Адреса: 
  • Аеродром "Никола Тесла" п.ф. 35 ,11271 Београд

Галерија Дома Војске Србије „Београд“

  • понедељак- субота од 11 до 19 часова
  • Адреса: 
  • Браће Југовића бр.19, Београд


Сајт: Музеј ваздухопловства

Оснивачи