Loading...
Београд

Кућа легата

Kuća legata u Beogradu

Стална поставка Куће легата

Кућа легата, институција од значаја за град Београд, основана је 2004. године од стране Скупштине града Београда. Седиште установе је Кнез Михаилова улица број 46. Настала као плод вишедеценијске иницијативе уметника, интелектуалца, стручњака и дародаваце.

Кућа легата ће преузети сталну бригу о легатима радећи како на правној регулативи у области легаторства уз поштовање воље легатора, тако и на побољшању услова старања, чувања и заштите легата, њиховом отварању за јавност, њиховој популаризацији, и на презентацији предмета из легата у складу са савременим музеолошким стандардима.

Као установа, Кућа легата посвећена је стимулисању и рестаурацији институције дародавства. Још један битан циљ њеног оснивања је пријем нових легата и поклона.

(Кнез Михаилова 46, Београд)

Легат Петра Лубарде


Репрезентативна вила у Иличићевој улици број 1, у којој се налази Легат Петра Лубарде, изграђена је 1927. године према пројекту архитекте Вељка Милошевића као једна од првих приватних кућа-летњиковаца на простору дотадашњих винограда на северној падини Топчидерског брда, данашњег Дедиња.

Петар Лубарда је од 1958/9. године са супругом Вером, живео и стварао у овој кући у елитној београдској четврти. По сликаревој жељи а након његове смрти, Вера Лубарда је 1974. године поклонила граду Београду Лубардине слике, цртеже, намештај и сликарски прибор из његовог атељеа.

Vila u Iličićevoj ulici, Legat Petra Lubarde - Muzeji za 10
Легат Петра Лубарде

Када је 2007. године додељен Кући легата на чување, одржавање и старање, Легат Петра Лубарде састојао се од свега 24 слике, 9 цртежа и 1 скице. У кући је пронађен и уметников сликарски прибор, библиотека, намештај и обимна документарна грађа.

Након сложеног поступка конзервације и рестаурације уметничких дела, санације, адаптације и реконструкције објекта, децембра месеца 2014. године Легат Петра Лубарде је са музејском поставком отворен за публику.

Ревитализација Легата Петра Лубарде истовремено указује на значај лика и дела великог уметника, чији рад је од међународног значаја, али представља и пример позитивне праксе у спасавању девастираних објеката културе у Србији.

(Легат Петра Лубарде, Иличићева 1)

Галерија Петра Добровића

Нова поставка Колористичке визије, аутора Данијеле Бајић Обућине је прва изложба у оквиру Куће легата од кад је преузела старање о заоставштини аутора. Значајан део посла је представљало реновирање Галерије којим су побољшани услови за чување и излагање дела.

Галерија Петра Добровића

Био је изазов извршити избор слика за поставку у богатој заоставштини уметника и после пар година паузе у реновираној галерији на доследан начин наставити мисију приближавања новим генерацијама једног од најзначајнијих сликара модернизма 20. века на овим просторима.

Његова упечатљива препознатљивост особеног колористе, која га дефинише као зрелог сликара, тема је ове изложбе. Одабиром најрепрезентативнијих радова из легата посетиоцу се отвара могућност да види баш она дела која карактерише острашћена боја, блештава светлост, оптимизам и динамична непосредност која је својствена не само делу већ и карактеру овог сликара. Колоризам ће га одредити као једног од најутицајнијих уметника, оних који су предводили савремене токове у сликарству.

Стара лука у Дубровнику,1935, уље на платну

Пратећи промену места боравка сликара, а тиме и  крајолике који као да су се континуирано протезали од Јадранског мора, преко Фрушке горе и Венеције до Холандије, тако се и поставка базира на истим географски присутним, а различитим просторима, и уметнику толико својственим бојама и тоновима.

На изложби је представљено 27 слика насталих у периоду од 1928. до 1941. године, а заступљене су теме пејзажа, портрета, актова и мртвих природа. Важан до изложбе је документација. Организоваће се различити пратећи програми и стручна вођења

Посебни програми Куће легата

Петар Лубарда, Камена мрежа (1960), историја једне слике

15. мај у 11, 13 и 15 часова - стручна вођења

Кућа легата се и ове године придружује Манифестацији Музеји за 10. Током трајања манифестације публика ће имати прилике да види по први пут дело Петра Лубарде Камена мрежа (1960) које ће бити изложено у уметниковом легату на Дедињу. Ово ликовно дело претрпело је масивну девастацију те је данас сачувана само лева партија слике.

Петар Лубарда, Камена мрежа (1960)

Слика представља пејзаж родне Црне Горе који је у ликовном стваралаштву уметника неисцрпна тема којој се враћа у свим фазама стваралаштва. На слици Камена мрежа уочава се ликовна промена коју карактерише слободнија немиметничка веза са природом, облик који губи своју волуминозност, посна, порозна структура и палета кречно белог колорита.

Снажна деформација облика који природно формира камени црногорски крш открива један нови свет пун живих асоцијација и слободне маште и доноси једну нову ликовну драму у стваралаштву овог уметика.

Током обележавања 17. Европске ноћи музеја (15.мај) у шетњи са кустосом збирке биће организовано стручно вођење са посебним освртом на слику Камена мрежа.

(Легат Петра Лубарде, Иличићева 1)


Kuća Legata u Beogradu

Радно време Легата Петра Лубарде:

  • сваког дана осим понедељка од 10 до 17 часова


Радно време Галерије Петра Добровића:

  • Уторак - субота од 11 до 18 часова
  • Недеља и понедељак: затворено
  • 15. мај 2021. од 11 до 20 часова

Адреса:

  • Кућа легата, Кнез Михаилова 46
  • Легат Петра Лубарде, Иличићева 1
  • Легат Галерија Петра Добровића, Краља Петра 36, 4. спрат, Београд


Сајт: Кућа легата

Оснивачи