Loading...
Beograd

Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Stalna postavka Konaka kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice ubraja se u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu. Građen je od 1829. do 1831. godine i jedan je od malobrojnih danas sačuvanih  memorijala srpske vladajuće dinastije Obrenović.

Zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović. Međutim, zbog blizine Turaka knez Miloš je malo boravio u njemu. Svoju primarnu namenu Konak je ostvario tokom prve vladavine kneza Mihaila (1839–1842), kada je služio kao njegova rezidencija. Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije (1842) zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale različite državne institucije.

Sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svojim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej. Posle sanacije i rekonstrukcije zgrada je 1980. ušla u sastav Muzeja grada Beograda, a u septembru iste godine otvorena je stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

„Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“

Postavku čini reprezentativni izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti iz zbirki Muzeja grada Beograda. Predmeti su nastali tokom 19. veka kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje.

Pripadali su predstavnicima vladajuće dinastije Obrenović i uglednih građanskih porodica. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture, način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu.

Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Posebni programi Konaka kneginje Ljubice

Izložba: „Na morskom svetlu“

od 8. maja do 30. maja

Da biste razumeli delo Espe Pons, morate ga pozorno posmatrati. Neće nas lako zavesti predmeti ili lica, odeća ili osvetljenje. Prostori su prazni. Arhitektonski detalji su izgubljeni u vremenu. Na terenu se ne vidi nijedan znak koji bi nas podsetio na nešto konkretno.

Konak Kneginje Ljubice, izložba "Na morskom svetlu", Manifestacija Muzeji za 10
Izložba: „Na morskom svetlu“

Znamo da je to delo nastalo u znak sećanja na mlađeg brata njenog dede, koji se tokom građanskog rata borio na republikanskoj strani i koji je nastradao u potonjem represivnom režimu. Kada posmatramo fotografije, moramo upotpuniti informacije, učestvovati u procesu. Navode nas da se prisećamo.

Sintija Jang - Kustos Arhive Roberta Kape u Međunarodnom centru za fotografiju, Njujork

(Konak Kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8)

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • 12.05. sreda: 10-17 časova;
  • 13.05.četvrtak: 10-17 časova;
  • 14.05. petak: 10-18 časova;
  • 15.05. subota:10-20 časova;
  • 16.05. nedelja: 10-17 časova;
  • 17.05. ponedeljak: ne radi;
  • 18.05. utorak: 10-17 časova.


Adresa: Kneza Sime Markovića 8, Beograd


Sajt: Konak kneginje Ljubice

Osnivači