Loading...
Beograd

Jugoslovenska kinoteka


Stalna postavka Jugoslovenske kinoteke

„Naš muzej filma“

Jugoslovenska kinoteka je povodom svog jubileja-70 godina od osnivanja, priredila novu stalnu postavku koja obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma, a posebna pažnja  poklonjena je razvoju domaće filmske umetnosti.

Nova stalna postavka svečano je otvorena 23. januara 2020. godine.

Nova stalna postavka Jugoslovenske kinoteke - Muzeji za 10

Posetioci će čak kroz 28 izložbenih celina moći da sagledaju različite periode i aspekte koji su u tehnološkom i umetničkom smislu bitni za razvoj kinematografije do kraja 20. veka.

Jugoslovenska kinoteka, nova stalna postavka, Čarli Čaplin - Muzeji za 10

Najstariji izloženi predmeti potiču iz 19.veka, među kojima su izuzetna Carska panorama i prva kamera braće Limijer. Tu su i kamere s početka 20. veka koje su pripadale aleksandru Lifki i srpskom snimatelju Mihailu Mihailoviću, poznatijem kao Mika Afrika.

Deo izložbe posvećen je ranim bioskopima i pionirima filma na ovim prostorima, a poseban akcenat dat je prvom srpskom igranom filmu "Karađorđe" (1911).

Kroz ostale celine predstavljen je dokumentarni film iz vremena balkanskih i Prvog svetskog rata, zatim uspeh naših umetnika u svetu, Beograd na filmu u međuratnom periodu, filmski žurnali i reklame, kao i producentske kuće.

U skladu sa hronologijom sledi predstavljanje fenomena i značajnih autora srpske i jugoslovenske i srpske kinematografije nakon Drugog svetskog rata.

Multimedijalna izložba uključuje odabrane inserte, filmsku muziku domaćih kompozitora, deo bogate zbirke plakata, fotografije, dokumenta i drugu prateću građu.

Postavka obuhvata i predmete iz legata Ljubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih.

Napomena:

Jugoslovenska kinoteka se pridržava svih aktuelnih mera po preporuci Kriznog štaba u borbi protiv pandemije COVID-19 virusa. Ograničenje posetilaca na stalnoj postavci je do 10 osoba.

(Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd)

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • od 12. do 18. maja od 10 do 19 časova
  • 15. maja od 10 do 22 časa

Adresa:

  • Uzun Mirkova 1, Beograd

Sajt: Jugoslovenska kinoteka

Osnivači