Loading...
Београд

Југословенска кинотека


Стална поставка Југословенске кинотеке

„Наш музеј филма“

Југословенска кинотека је поводом свог јубилеја-70 година од оснивања, приредила нову сталну поставку која обухвата драгоцене експонате из предисторије и историје филма, а посебна пажња  поклоњена је развоју домаће филмске уметности.

Нова стална поставка свечано је отворена 23. јануара 2020. године.

Nova stalna postavka Jugoslovenske kinoteke - Muzeji za 10

Посетиоци ће чак кроз 28 изложбених целина моћи да сагледају различите периоде и аспекте који су у технолошком и уметничком смислу битни за развој кинематографије до краја 20. века.

Jugoslovenska kinoteka, nova stalna postavka, Čarli Čaplin - Muzeji za 10

Најстарији изложени предмети потичу из 19.века, међу којима су изузетна Царска панорама и прва камера браће Лимијер. Ту су и камере с почетка 20. века које су припадале александру Лифки и српском сниматељу Михаилу Михаиловићу, познатијем као Мика Африка.

Део изложбе посвећен је раним биоскопима и пионирима филма на овим просторима, а посебан акценат дат је првом српском играном филму "Карађорђе" (1911).

Кроз остале целине представљен је документарни филм из времена балканских и Првог светског рата, затим успех наших уметника у свету, Београд на филму у међуратном периоду, филмски журнали и рекламе, као и продуцентске куће.

У складу са хронологијом следи представљање феномена и значајних аутора српске и југословенске и српске кинематографије након Другог светског рата.

Мултимедијална изложба укључује одабране инсерте, филмску музику домаћих композитора, део богате збирке плаката, фотографије, документа и другу пратећу грађу.

Поставка обухвата и предмете из легата Љубише Самарџића, Павла Вуисића, Милене Дравић, Драгана Николића, Живојина Павловића и других.

Напоменa:

Jугословенска кинотека се придржава свих актуелних мера по препоруци Кризног штаба у борби против пандемије COVID-19 вируса. Ограничење посетилаца на сталној поставци је до 10 особа.

(Југословенска кинотека, Узун Миркова 1, Београд)

Радно време током Манифестације:

  • од 12. до 18. маја од 10 до 19 часова
  • 15. маја од 10 до 22 часа

Адреса:

  • Узун Миркова 1, Београд

Сајт: Југословенска кинотека

Оснивачи