Loading...
Beograd

Istorijski muzej Srbije


Tematska izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”

Istorijski muzej Srbije - Izložbu „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”, autorke monahinje Marije (Antić) iz manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, organizuju Odbor SPC za Jasenovac, Istorijski muzej Srbije i Muzej žrtava genocida.

istorijski-muzej-srbije
Istorijski muzej Srbije

Izložba obuhvata 25 crteža, koji opisuju stradanje jasenovačkih žrtava u periodu od 1941-45. godine. Organizovana je povodom obeležavanja 22. aprila - Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, kao i 80. godišnjice uspostavljanja genocidne NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

Merama zdravstvene preventive radi sprečavanja širenja virusa KOVID-19, predviđen je ograničen broj posetilaca i obavezno korišćenje zaštitih maski uz održavanje fizičke distance.

(Istorijski muzej Srbije Trg Nikole Pašića)

Posebni programi Istorijskog muzeja Srbije


Evropska Noć muzeja

Onlajn koncert kamernog ansambla „Renesans”

15. maj u 19 časova

U subotu 15. maja u 19 časova, povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, na ju-tjub kanalu i fejsbuk strani Istorijskog muzeja Srbije biće premijerno emitovan onlajn koncert ansambla „Renesans”, koji čine Katarina Božić, sopran, Srđan Stanić, fidel, Andrija Sagić, udaraljke i Ljubomir Dimitrijević, frula, duduk, dvojnice, kravlji rog i gajde.

Kamerni ansambl u Istoriskom muzeju Srbije - Manifestacija Muzeji za 10
Kamerni ansambl "Renesans"

Na programu je muzika stare Srbije, odnosno stare narodne pesme i igre: „Noćna putnička melodija”, „Visoko drvo lad nema”, „Gajdica”, „Šareno oro”, „Trojanac”, „Šuškavac”, „Sadila moma lojze”, „Cigančica”, „Stara Vranjanka”, „Zavrzlama”, „Marijo de li bela kumrijo”, „Gora ječi”, „Gradinom cveće cvetalo” i „Skomraška igra”.

Koncert se realizuje u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, čiju realizaciju je pomogla „Banca Intesa”.

Stručno vođenje kroz istorijat i znamenitosti Topčiderskog parka

15. maj u 12 časova

U subotu 15. maja u 12 časova, povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, kustos Boris Marković će u šetnji Topčiderskim parkom posetiocima govoriti o istorijatu i znamenitostima ovog prvog planski uređenog parka u Srbiji.

Topčider - Konak Kneza Miloša i stručno vođenje
Konak kneza Miloša u Topčideru

Ovom prilikom posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa Konakom kneza Miloša, čuvenim topčiderskim platanom i brojnim spomenicima Topčiderskog parka. Neki od njih su: Žetelica, Milošev obelisk, Spomenik dr Arčibaldu Rajsu i drugim.

Uz priču o istoriji starog Topčidera i razvoju parkovskog dela naselja, kustos će govoriti i o celokupnoj srpskoj istoriji 19. veka, od početka Srpske revolucije, preko uspeha u borbi za nezavisnost i nacionalno ujedinjenje do smrti poslednjeg člana dinastije Obrenović 1903. godine.

Merama zdravstvene preventive radi sprečavanja širenja virusa KOVID-19, predviđeno je da posetioci obavezno koriste zaštitne maske i održavaju fizičku distancu.

Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno zakazati na telefon 011/ 266 04 22

(Plato ispred Konaka kneza Miloša)


Međunarodni dan muzeja

Onlajn predavanje „Graditeljska delatnost kneza Miloša”

18. maj u 19 časova

U utorak 18. maja u 19 časova, povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, na ju-tjub kanalu i fejsbuk strani Istorijskog muzeja Srbije biće premijerno emitovano onlajn tematsko predavanje pod nazivom „Graditeljska delatnost kneza Miloša”.

U fokusu predavanja naći će se divanhana Topčiderskog dvora, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa izgradnjom i urbanim uređenjem Beograda tridesetih godina 19. veka.

Konak Kneza Miloša, Divanhana - Muzeji za 10
Divanhana Konak kneza Miloša

Predavanje će održati istoričar i kustos Istorijskog muzeja Srbije Boris Marković.

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 12. do 18. maja od 10 do 20 časova,
  • 15. maj od 12 do 22 časa

Adresa:

  • Trg Nikole Pašića 11, Beograd

Sajt: Istorijski muzej Srbije

Osnivači