Loading...
Београд

Историјски музеј Србије


Тематска изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења”

Историјски музеј Србије - Изложбу „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења”, ауторке монахиње Марије (Антић) из манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, организују Одбор СПЦ за Јасеновац, Историјски музеј Србије и Музеј жртава геноцида.

istorijski-muzej-srbije
Историјски музеј Србије

Изложба обухвата 25 цртежа, који описују страдање јасеновачких жртава у периоду од 1941-45. године. Oрганизована je поводом обележавања 22. априла - Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, као и 80. годишњице успостављања геноцидне НДХ и система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу.

Мерама здравствене превентиве ради спречавања ширења вируса КОВИД-19, предвиђен је ограничен број посетилаца и обавезно коришћење заштитих маски уз одржавање физичке дистанце.

(Историјски музеј Србије Трг Николе Пашића)

Посебни програми Историјског музеја Србије


Европска Ноћ музеја

Онлајн концерт камерног ансамбла „Ренесанс”

15. мај у 19 часова

У суботу 15. маја у 19 часова, поводом обележавања Европске ноћи музеја, на ју-тјуб каналу и фејсбук страни Историјског музеја Србије биће премијерно емитован онлајн концерт ансамбла „Ренесанс”, који чине Катарина Божић, сопран, Срђан Станић, фидел, Андрија Сагић, удараљке и Љубомир Димитријевић, фрула, дудук, двојнице, крављи рог и гајде.

Kamerni ansambl u Istoriskom muzeju Srbije - Manifestacija Muzeji za 10
Камерни ансамбл "Ренесанс"

На програму је музика старе Србије, односно старе народне песме и игре: „Ноћна путничка мелодија”, „Високо дрво лад нема”, „Гајдица”, „Шарено оро”, „Тројанац”, „Шушкавац”, „Садила мома лојзе”, „Циганчица”, „Стара Врањанка”, „Заврзлама”, „Маријо де ли бела кумријо”, „Гора јечи”, „Градином цвеће цветало” и „Скомрашка игра”.

Концерт се реализује у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, чију реализацију је помогла „Banca Intesa”.

Стручно вођење кроз историјат и знаменитости Топчидерског парка

15. мај у 12 часова

У суботу 15. маја у 12 часова, поводом обележавања Европске ноћи музеја, кустос Борис Марковић ће у шетњи Топчидерским парком посетиоцима говорити о историјату и знаменитостима овог првог плански уређеног парка у Србији.

Topčider - Konak Kneza Miloša i stručno vođenje
Конак кнеза Милоша у Топчидеру

Овом приликом посетиоци ће бити у прилици да се упознају са Конаком кнеза Милоша, чувеним топчидерским платаном и бројним споменицима Топчидерског парка. Неки од њих су: Жетелица, Милошев обелиск, Споменик др Арчибалду Рајсу и другим.

Уз причу о историји старог Топчидера и развоју парковског дела насеља, кустос ће говорити и о целокупној српској историји 19. века, од почетка Српске револуције, преко успеха у борби за независност и национално уједињење до смрти последњег члана династије Обреновић 1903. године.

Мерама здравствене превентиве ради спречавања ширења вируса КОВИД-19, предвиђено је да посетиоци обавезно користе заштитне маске и одржавају физичку дистанцу.

Због ограниченог броја места долазак је неопходно заказати на телефон 011/ 266 04 22

(Плато испред Конака кнеза Милоша)


Међународни дан музеја

Онлајн предавање „Градитељска делатност кнеза Милоша”

18. мај у 19 часова

У уторак 18. маја у 19 часова, поводом обележавања Међународног дана музеја, на ју-тјуб каналу и фејсбук страни Историјског музеја Србије биће премијерно емитовано онлајн тематско предавање под називом „Градитељска делатност кнеза Милоша”.

У фокусу предавања наћи ће се диванхана Топчидерског двора, а посетиоци ће имати прилику да се упознају са изградњом и урбаним уређењем Београда тридесетих година 19. века.

Konak Kneza Miloša, Divanhana - Muzeji za 10
Диванхана Конак кнеза Милоша

Предавање ће одржати историчар и кустос Историјског музеја Србије Борис Марковић.

Радно време у току Манифестације:

  • од 12. до 18. маја од 10 до 20 часова,
  • 15. мај од 12 до 22 часа

Адреса:

  • Трг Николе Пашића 11, Београд

Сајт: Историјски музеј Србије

Оснивачи