Loading...
Istočna Srbija

Zavičajni muzej Knjaževac

Zavičajni muzej Knjaževac, Manifestacija "Muzeji za 10" 2021. godine

Stalna postavka Zavičajnog muzeja Knjaževac


Zavičajni muzej Knjaževac u svom sastavu ima tri objekta sa različito koncipiranim postavkama, koje predstavljaju bogato i raznovrsno kulturno nasleđe knjaževačkog kraja. Zavičajni muzej Knjaževac čine:

Centralna zgrada


Stalna postavka Zavičajnog muzeja u Karađorđevoj 15 koja prikazuje  hronološki i tematski postavljene  predmete iz bogatih zbirki muzeja koje ilustruju život u knjaževačkom kraju od praistorije do današnjih dana, sa izložbenom galerijom u prizemlju zgrade.

(Zavičajni muzej Knjaževac, Karađorđeva 15)

Kuća Ace Stanojevića


Postavka Muzeja grada u kući Ace Stanojevića u Njegoševoj 6 koja predstavlja život u gradu kroz rekonstruisan građanski enterijer s kraja 19. i početka 20. veka.

(Kuća Ace Stanojevića, Njegoševa 6)

Arheo - etno park u RavniArheo-etno park u Ravni sa školskom zgradom u kojoj je istraživačko-konzervatorski centar i postavka kamene plastike i spomenika sa arheološkog nalazišta Timacum Minus, lapidarijumom sa rimskim epigrafskim spomenicima i Etno-parkom sa autentičnim primerima stambene narodne arhitekture i pratećim privrednim objektima, grnčarskom radionicom i replikama antičke i tradicionalne grnčarske peći.

Ovaj kompleks Muzeja na otvorenom dodatno je obogatio Muzej vina sa vinotekom koji je uvršten u ponudu Puteva vina Srbije.

(Arheo - etno park, Ravna)

Posebni programi

Muzej za sve – muzej za poneti – internet prezentacija i android aplikacija

12. maj 12:00 časova

Promocija publikacije, aplikacije, internet prezentacije obrazovnog programa Zavičajnog muzeja Knjaževac koji je prevashodno namenjen deci ali i starijoj publici, kao i osobama sa invaliditetom, a koji ima za cilj unapređenje pristupačnosti i inkluzije objekata i programa muzeja. Projekat čiji je autor Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti, finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Android aplikaciju kreirala je ArhiMedia grupa Matematičkog instituta SANU, a za dizajn internet prezentacije zaslužan je GetToNet.

Android aplikacija

(Galerija – dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac, Karađorđeva 15 i društvene mreže Zavičajnog muzeja Knjaževac)

Slikarstvo Dragoslava Živkovića

14. maj 13:00 časova

Promocija monografije, premijerno prikazivanje dokumentarnog filma i predstavljanje virtuelne galerije dela Dragoslava Živkovića. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Knjaževac. Autor projekta je Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti. Monografiju su priredile Milena Milošević Micić i Dušica Živković, autorski tekst monografije napisao je Dragan Jovanović Danilov, dok se  u knjizi nalaze i odabrani tekstovi i poezija likovnih kritičara, književnika, pesnika Miodraga Pavlovića, Stojana Bogdanovića, Miroslava Todorovića i dr. Virtuelnu galeriju dela dizajnirao je GetToNet. Autor dokumentarnog filma je Miloš Jeremić ispred produkcijske kuće MediaLinkNew.

(Galerija – dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac, Karađorđeva 15 i društvene mreže Zavičajnog muzeja Knjaževac)

Dokumentarni film „Boginje Timacum Minus-a“

15. maj 19:00 časova

Promocija dokumentarnog filma autorke Bojane Ilijić, više kustoskinje arheologa Zavičajnog muzeja Knjaževac u produkciji Zavičajnog muzeja Knjaževac.  Premijerno prikazivanje filma pratiće dodatni sadržaji u vezi sa predmetima iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac.

(Galerija – dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac, Karađorđeva 15)

Zavičajni pojmovnik – sve o Knjaževcu od A do Š

17. maj 12:00

Predstavljanje multimedijalnih elemenata obrazovnog programa Zavičajni pojmovnik, internet prezentacije i besplatne android aplikacije povodom Dana opštine Knjaževac. Zavičajni pojmovnik je višegodišnji obrazovni program koji Zavičajni muzej Knjaževac realizuje u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Njegoš“ iz Knjaževca. U toku realizacije programa priređena je i objavljena publikacija Knjaževac – o zavičaju od A do Š, koja sada ima i elektronsko izdanje dostupno čitaocima u okviru e-Čitaonice Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Pojmovnik možete pogledati ovde.

Android aplikacija

(Galerija – dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac, Karađorđeva 15)

Otvaranje nove postavke u donjoj etaži Muzeja grada u kući Ace Stanojevića

18. maj 13:00 časova

Svečano otvaranje biće održano u dvorištu Muzeja grada, u prisustvu predstavnika opštine Knjaževac i kolektiva Zavičajnog muzeja Knjaževac uz prigodan program i demonstraciju pratećih edukativnih elemenata i programa u okviru nove muzejske postavke. Autori postavke su Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti, Jelena Kurtić, kustoskinja etnolog i Dragoslav Živković, likovni urednik muzeja. Autorka dizajna postavke i  vizuelnog rešenja je dia Olivera Nikolić. Autorka ilustracija edukativnih elemenata je Sanja Mladenović, ilustratorka i dizajnerka, dok su didaktička sredstva i edukativne elemente izradile članice udruženja Etno centar iz Knjaževca.

(Dvorište Muzeja grada, Kuća Ace Stanojevića, Njegoševa 6)

Obrazovni multimedijalni programi Zavičajnog muzeja Knjaževac

Od 12. do 18. maja 

Obrazovni multimedijalni programi Zavičajnog muzeja Knjaževac biće predstavljeni putem društvenih mreža i u objektima Zavičajnog muzeja Knjaževac, Muzeja grada u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parku u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i propisanim merama.

(Objekti Zavičajnog muzeja Knjaževac)

Android aplikacija

Radno vreme objekata u sastavu muzeja u toku Manifestacije:

  • svakog radnog dana od 8 do 15 časova,
  • vikendom i praznikom po najavi,
  • za pojedine aktivnosti u okviru manifestacije "Muzeji za 10" određeno je posebno radno vreme.

Zavičajni muzej Knjaževac

Adresa: Karađorđeva 15

Kuća Ace Stanojevića

Adresa: Njegoševa 6

Arheo - etno park

Adresa: Ravna


Sajt: Zavičajni muzej Knjaževac

Osnivači