Loading...
Београд

Музеј Југославије

Стална поставка Музеја Југославије


Изложба: "Музејска лабораторија"

Музеј Југославије - Изложба континуирано преиспитује југословенско наслеђе полазећи од музејског предмета као главног извора за истраживање друштвених појава и историјских тренутака важних за разумевање искуства живота у Југославији.

Поставка је део процеса новог читања музејског фонда, те су овде сучељена два његова доминантна сегмента: Титове меморабилије (лични предмети и поклони) и социјалистичка револуција (према збиркама некадашњег Музеја револуције). Засебан сегмент приказује предмете прикупљене у последњих двадесетак година, од оснивања Музеја (историје) Југославије 1996. године до данас.

Stari muzej Muzeja Jugoslavije na adresi Mihaila Mike Jankovića 6
Објекат Стари музеј Музеја Југославије - стална поставка

Преиспитивање југословенског наслеђа на основу материјала из фонда оживљено је интервенцијама кустоса Музеја, који су кроз призму вишеструких интерпретација маркирали експонате релевантне у контексту краја Другог светског рата. Кустоси су, свако из свог угла, на појединим местима на изложби, акцентовали неке од историјских тренутака, сегмената новоуспостављеног система вредности и начина сећања на рат. Осим кустоса Музеја, у истраживање су укључени и други стручњаци, уметници, публика.

Muzej 25. maj i izložba "Tanjug javlja, rat je završen"
Објекат Музеј 25. мај Музеја Југославије

(Музеј Југославије, Михаила Мике Јанковића 6, Београд)

Посебни програм Музеја Југославије

Каркатаг - How To Dance 2 Next You

Од 12. до 16. маја 2021. године.

Посетиоце Музеја Југославије очекује нови интерактивни видео рад уметничког колектива Каркатаг - How To Dance 2 Next You. Реч је о трећем, и уједно последњем, сегменту уметничког рада који Каркатаг представља у Музеју у оквиру пројекта под називом n(ex)t y(o)u/novi revizionizam. Пројекат је настао као директна реакција на актуелну поставку Музеја и део је праксе заједничког промишљања југословенског наслеђа с актерима локалне уметничке сцене, коју ова институција већ годинама негује.

Izložba How to dance next 2 you, Muzej Jugoslavije, Manifestacija 2021.

Видео рад How To Dance 2 Next You реализован је у форми која подсећа на плесне онлајн туторијале, за чије потребе су чланови уметничког колектива Каркатаг наменски креирали оригиналну музику и кореографију. Рад директно реферира на Дан младости и слетове организоване у оквиру овог празника које су, између осталог, укључивале масовна извођења изузетно сложених кореографија. Бришући политички аспект овог ритуала и преводећи га у формат савремене популарне културе и медијске комуникације, уметници позивају публику да активно учествује у денсиокама понављањем једноставних плесних инструкција које се појављују на екрану, али да уз то промисли и одговор на питање  Шта је, шта је Next You?, које се изнова понавља у уводној нумери.

У оквиру актуелне поставке публика ће моћи да се упозна и са осталим интерактивним машинама које чине део уметничког пројекта n(ex)t y(o)u/novi revizionizam.

Slogan Master 7 је дигитални аутомат помоћу којег публика производи визуелни садржај, налик на мимове који круже интернетом. Инспирисана задатим фотографијама, публика гради слогане комбинујући делове крилатица из времена СФРЈ-а и 50 најчешће коришћених хештегова у 2020. години. Кроз комбинацију садржаја сучељавају се и пореде начини комуникације, интенције и системи вредности друштва различитих периода.

3D InstaStaffetta semiautomatico , Muzej Jugoslavije, Manifestacija 2021.
3D InstaStaffetta semiautomatico

3D InstaStaffetta semiautomatico је аутомат намењен серијској производњи штафетне палице, која је однела победу на јавном конкурсу за израду Next You штафете, штафете нове генерације. Тема конкурса који су уметници упутили јавности била је савремена интерпретација штафете младости и сагледавање могућих значења и формалних решења овог објекта данас. Поигравајући се процесима производње предмета који је замишљен као носилац идеологије ՚нове генерације՚, 3D InstaStaffetta semiautomatico испитује начине материјализације идеолошких вредности експлоатишући полет који прати појаву сваке нове технологије.

(Музеј Југославије, Михаила Мике Јанковића 6, Београд)

Logo Muzeja Jugoslavije

Радно време у току Манифестације:

  • од 12. до 16. маја од 10 до 18 часова,
  • 15. мај од 12 до 22 часа,
  • 17. и 18. мај нерадни дани.


Адреса: 

  • Михаила Мике Јанковића 6, Београд


Сајт: Музеј Југославије

Оснивачи