Loading...
Beograd

Centar za kulturu Grocka

Rančićeva kuća - Centar za kulturu Grocka

Stalna postavka Centra za kulturu Grocka


Muzeološka postavka LEGAT DR ALEKSANDRA KOSTIĆA

Centar za kulturu Grocka - Stalna muzeološka postavka Legat dr Aleksandra Kostića, svestranog naučnika i prvog srpskog seksologa, izložen je u galeriji biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj, u srcu stare varoši i zaštićenoj ambijentalnoj celini Gročanska čaršija.

Stalna postavka obuhvata arheološke i paleontološke nalaze sa terena Grocke, uz lične predmete koji su poklon profesorovog sina Vojislava Vokija Kostića, poznatog kompozitora i gastronoma. 

Dr Kostić je gradeći letnjikovac u Dubočaju 1932. godine otkrio bogat arheološki lokalitet i inicirao njegovo proučavanje. Svoje nalaze je 1978. godine ostavio Grockoj „kao podsticaj za dalja istraživanja“, a zbirka iz nekadašnjeg „Zavičajnog muzeja Grocke“ u Rančićevoj kući je nakon više decenija  zaborava od 2018. godine ponovo pred očima javnosti.

radnim danima od 8 do 20 časova

subotom od 8 do 14 časova

(Biblioteka „Ilija Garašanin” Bulevar oslobođenja 11, Grocka)

Posebni programi Centra za kulturu Grocka

Stručno vođenje „Toplina varoškog doma Grocke“

od 9 do 16 časova

subotom od 10 do 16 časova

Lepotica narodnog neimarstva Grocke i Srbije beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. 

Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Građena je od materijala sa podneblja krajem 18. i početkom 19. veka, bez ijednog eksera. Širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva.

Kuća je zaštićena kao kulturno dobro od velikog značaja 1966. godine i „domaćin“ je ustanovi Centar za kulturu opštine Grocka od 2008. godine. 

(Centar za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička br. 9, Grocka)

Samostalna izložba „INNERSPECTED2“ vizuelne umetnic 17 do 19e Mile Gajin

14. maja od 17 do 19 časova

Samostalna izložba crteža „INNERSPECTED 2“ koju sačinjavaju likovni putopisi i mape Mile Gajin, aka Mila Issaya, vizuelne umetnice, otvorena je za publiku u Rančićevoj kući, znamenitom varoškom domu i galeriji Centra za kulturu Grocka, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, od petka 14. maja.

Događaj će biti predstavljen posetiocima bez svečanosti otvaranja, od 17 do 19 časova, u skladu sa zdravstvenim preporukama i merama zaštite.

Ilustracija, Mila Gajin

Izložba traje do 1. juna 2021. godine. Postavka obuhvata ilustracije, slike i crteže manjeg do srednjeg formata, svojevrsne likovne mape i putopise zabeležene u Francuskoj i na Tajlandu, izvedene u kombinovanim tehnikama na papiru koje uključuju tuš, pero i četkice, laviranje, akvarel i akril, kolaž, ugljen...

(u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, Majevička br. 9, Grocka)

Samostalna izložba ikona „Srpski Svetilnici“ autorke Jelene Hinić

Izložba će biti otvorena tokom maja meseca

Samostalna iszložba ikona msr Jelene Hinić, primenjenog umetnika i istoričara umetnosti, pod nazivom „Srpski Svetilnici“, odnosno, svetitelji srpskog roda.

Na izložbi će biti predstavljene ikone i crteži  različitih formata, od  13 h 17 cm  do 50 h 70cm, nastale kao deo procesa izrade ikona za Horos Hrama Svetog Save koji je realizovan 2020. godine. Ikone su rađene jajčanom temperom na drvenim pločama  sa različitim vrstama pozlate.

(u galeriji Rančićeve kuće, Majevička br. 9, Grocka)

Likovna radionica za decu „Srpski Svetilnici“ 

15. maj od 11 do 12.30 časova

Likovna radionica „Srpski Svetilnici“  namenjena je za decu osnovnoškolskog uzrasta i realizovaće se u saradnji sa OŠ „Ilija Garašanin“ Grocka. Tema je usklađena sa istoimenom postavkom ikona u galerijskom prostoru Ustanove tokom trajanja manifestacije. Likovni saradnici i pedagozi su: Marion Dedić, dipl. slikar i msr Jelena Hinić, primenjeni umetnik i istoričar umetnosti, autor aktuelne izložbene postavke.

(bašta Rančićeve kuće, Majevička 9, Grocka)

Onlajn divan - tribina  „Beograd za početnike“ pod nazivom „Muzeji za 10“ sa gostom prof. dr Oliverom Tomićem 

Planirana je digitalna divan-tribina kojom će Centar za kulturu zatvoriti program manifestacije, sa specijalnim gostom - eminentnim istoričarem umetnosti dr Oliverom Tomićem, koji će govoriti o najvećem blagu koje čuvaju domaći muzeji „Muzeji za 10“. Digitalna tribina u saradnji sa Smiljanom Popov, „Beograd za početnike“ održaće se u Centru za kulturu Grocka i pratiti onlajn u skladu sa zdravstvenim preporukama.

Ovaj inovativni koncept digitalne tribine biće realizovan u Rančićevoj kući. Pomera granice dvostruko uživo - „lajv“ putem digitalne tribine, i takođe uživo za publiku prisutnu u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po čarobno lepom ambijentu.

Organizatori: Centar za kulturu Grocka i Smiljana Popov „Beograd za početnike“; tehnička platforma:„OCOLO“ digital, studio za digitalne tehnologije;

Podrška: Opština Grocka.

(Rančićeva kuća, Majevička br. 9, Grocka)

Virtuelne 3D prezentacije kulturnih dobara opštine Grocka

digitalna e-promocija tokom trajanja Manifestacije

Ukoliko posedujete VR naočare, virtuelnu turu možete da doživite, osetite i krećete se kroz prostor kao da ste u realnom svetu. Virtuelna tura je urađena uz pomoć Matterport Pro2 3D, što je poslednja generacija hardvera namenjenog za snimanje 3D Virtuelnih tura, koji predstavlja zlatni standard kada je u pitanju profesionalno snimanje enterijera.

Digitalni 3D sadržaj biće dostupan na sajtu Centra za kulturu Grocka, i stranicama na društvenim mrežama, sa propratnim edukativnim objašnjenjima, fotografijama i sl.

Program je realizovan u saradnji sa Centrom za urbani razvoj i „OCOLO digital“ studijom za digitalne tehnologije.

Dostupni 3D sadržaji:

  • 3D Rančićeve kuće u Grockoj,
  • Kasno-rimska grobnica u Brestoviku i
  • Legat dr Aleksandra Kostića.
Grocka na Dunavu
Grocka na Dunavu

Projekcija filma „Gročanske priče“ autora Nebojše Ilića Ilketa

Film će biti emitovan za Noć muzeja, 15. maja od 21 čas putem video-linka dostupnog na FB strani Centra za kulturu Grocka, u saradnji sa Centrom za kulturu Vlasotince, domaćinom projekcije.

U okviru događaja, učesnici i realizatori dokumentarno-turističkog filma iz 2019. godine, nagrađenog na domaćim i inostranim festivalima u proteklom periodu, ispričaće svoje utiske – to su Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka, Milina Kosanović, profesorka Visoke turističke škole strukovnih studija u Beogradu, Nebojša Ilić Ilke, snimatelj iz Centra za kulturu Vlasotince, ujedno autor i režiser filma.

Dokumentarno- turistički film GROČANSKE PRIČE, autora vlasotinčanina Nebojše Ilića, obuhvata kulturne i turističke atrakcije Grocke u oko 25 minuta trajanja. Prikazuje zelene i voćne gročanske panorame kraj reke, vinčansku kulturu, Gročansku čaršiju, Rančićevu kuću, Legat dr Aleksandra Kostića u Grockoj i letnjikovac u Dubočaju, Kasnorimsku grobnicu u Brestoviku, restoran Vinogradi, Ogledno dobro Radmilovac…

„Turistički film o Grockoj"

Kako se navodi u sinopsisu „Turistički film o Grockoj" dopušta vam da bez žurbe uživate u atmosferi ove slikovite varošice, i da slušajući priče ljudi iz ovog mesta o bogatom kulturnom nasleđu i prirodnim lepotama poželite da je i sami posetite…“.

Autor je snimatelj u kulturnom centru Vlasotice i iza sebe ima niz zapaženih dokumentarnih ostvarenja. „Gročanske priče“ realizovao je u saradnji sa Visokom turističkom školom strukovnih studija u Beogradu, a među domaćinima i učesnicima su Centar za kulturu Grocka, Muzej grada Beograda, Poljoprivredni fakultet i porodica Mihajlović iz Grocke.

Film je dobio brojna priznanja na festivalima, od kojih izvajamo: Nagradu studenata Visoke turističke škole strukovnih studija u Beogradu na SILA FEST-u, 11. Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma u Velikom Gradištu (2019.); Specijalnu nagradu iz Solina u Hrvatskoj gde je održan Međunarodni festival turističkog filma (2020.); Prvu nagradu za “Turističko predstavljanje životnog prostora Grocke sa okolinom“ na 15. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna Buklija“ (2020.) u Velikoj Plani...

Logo Centra za kulturu Grocka

Radno vreme u toku Manifestacije:

Centar za kulturu Grocka

  • od ponedeljka do petka od 09 do 16 časova
  • subota od 10 do 16 časova

Biblioteka „Ilija Garašanin”

  • od ponedeljka do petka od 08 do 20 časova
  • subota od 08 do 14 časova


Adresa: 

  • Biblioteka „Ilija Garašanin” u Grockoj, Bulevar oslobođenja 11
  • Centar za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička br. 9


Sajt: Centar za kulturu Grocka

Osnivači