Loading...
Novi Sad

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog


Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstavlja dela jugoslovenske moderne umetnosti prve polovine XX veka, u jedinstvenoj postavci čiji je koncept osmislio sam Pavle Beljanski.

Spomen-zbirka Pavle Beljanski - zgrada
Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Remek-dela poput Crvene terase (1920) Milana Milovanovića, Kupačice (1929) Jovana Bijelića, Doručka na travi (1927) Save Šumanovića, Starog Bara (1949) Peđe Milosavljevića ili Žetve (1930) Milana Konjovića, samo su mali deo bogatstva izloženog u prvoj namenski sagrađenoj muzejskoj zgradi za zbirku jednog kolekcionara, prema projektu Ive Kurtovića.

SZPB - Stalna postavka
Stalna postavka

Osim dela iz legata Pavla Beljanskog, izložbenu celinu upotpunjuju još dva segmenta: Memorijal Pavla Beljanskog i Memorijal umetnika.

Memorijal Pavle Beljanski kao segment izložbene celine SZPB
Memorijal Pavla Beljanskog

Posebne celine stalne postavke čine i sadržaji namenjeni slepima i slabovidima „Dodirni i oseti“, i gluvim i nagluvim osobama, sa aplikacijom na znakovnom jeziku Muzej za sve“, proširenom tumačenjima za decu i pratećom publikacijom, Umetnost kao znak“.

Dodirni i oseti - postavka namenjena slepim, slabovidim, i gluvim i nagluvim osobama - Spomen-zbirka Pavle Beljanski
Taktilna postavka „Dodirni i oseti“
Muzej za sve - aplikacija
Aplikacija „Muzej za sve“

Publici je takođe dostupna postavka kratkih filmova, uz 10 dela iz kolekcije (projekat Muzej mladih).

Muzej mladih u SZPB
„Muzej mladih“ postavka kratkih filmova

* Za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu u muzej postavljena je prilazna rampa.

(Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad)

Posebni programi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Izložba „Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika“

od 12. do 18. maja od 10 do 22 časa

Izložba „Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika“, autorke Marte Đarmati, je jedan od programa kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja muzeja za javnost.

Memorijal umetnika je publici prvi put predstavljen 1971. godine povodom proslave desetogodišnjice otvaranja. Koncepti i postavke ovog prostora menjani su više puta tokom pet decenija njegovog postojanja, ali se osnovna ideja isticanja sećanja na ličnosti umetnika iz kolekcije Beljanskog održala do danas.

Postavka prikazuje portrete ili autoportrete svih trideset i pet stvaralaca čija su dela zastupljena u ovoj kolekciji, kao i druga umetnička dela i predmete, sa idejom da se posetiocima približe njihovi likovi, ličnosti, stvaralaštvo i svakodnevni život.

50 godina Memorijala umetnika - izložba Likovi i ličnosti u SZPB
Izložba „Likovi i ličnosti“

Deo izložbe posvećen je ranijim postavkama održanim u ovom prostoru, a pred publikom je prvi put predstavljena i nova interaktivna aplikacija za decu i mlade, posvećena Memorijalu umetnika.

Izložba traje od 8. aprila do 1. avgusta 2021. godine.

Autoportreti i portreti iz Likovne zbirke

Predavanje: dr Ana Ereš

12. maj u 18 časova

Uz tumačenje na znakovnom jeziku

Nina Baranovski, Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik

Autoportreti i portreti umetnika zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog neizostavan su deo Likovne zbirke Spomen-zbirke i sastavni segment izložbe „Likovi i ličnosti“.

O svom viđenju slikarskih autoportreta i portreta umetnika-prijatelja, kao aktivnih aktera modernosti koji ukazuju na različite aspekte modernog društva, govoriće istoričarka umetnosti dr Ana Ereš, naučni saradnik na Odeljenju za istoriju umetnosti, Filozofskog fakulteta u Beogradu i autorka jednog od tekstova u katalogu prateće publikacije.

Autoportreti i portreti - postavka u Spomen-zbirci Pavle Beljanski
Postavka autoportreta i portreta

Milan Milovanović

Filmsko veče

13. maj u 18 časova

U okviru programa izložbe Likovi i ličnosti, na kojoj je Autoportretom iz 1902. godine predstavljen i slikar Milan Milovanović, zahvaljujući podršci Programskog arhiva Radio-televizije Srbije biće prikazan dokumentarni portret ovog umetnika, iz serijala Slikari i vajari.

Autoportret, 1902, Milan Milovanović, SZPB
Milan Milovanović, Autoportret (1902), SZPB

Milan Milovanović, (19. oktobar 1876 – 15. avgust 1946), jedan je od najznačajnijih predstavnika impresionističkih tendencija u Srbiji. Kao likovni pedagog vaspitavao je generacije mladih umetnika, bavio se i restauracijom fresaka i slikanjem ikonostasa, a povremeno i likovnom kritikom.

Pored pomenutog Autoportreta, još četiri dela Milana Milovanovića nalaze se u kolekciji Pavla Beljanskog: Motiv iz Beograda i Pogled na Avalu iz 1909, kao i Paraklis manastira Savine i čuvena Crvena terasa, iz 1920. godine.

Snoviđenja – Veče muzike za flautu Hermana Biftinka

Koncert

14. maj u 20 časova

Trio "FLART", koji sačinjavaju Marijana Josipović Mirković - flauta, Jelena Krmpotić-Borbelj – flauta i  Filip Milisavljević - klavir, zajedno sa gostima koncerta, nastupiće u okviru manifestacije Muzeji za 10. Na programu su dela kompozitora Hermana Biftinka posvećena flauti.

Koncert tria FLART u SZPB
Koncert u SZPB

EVROPSKA NOĆ MUZEJA

15. maj od 10 do 22 časa

Izložbe tokom Evropske Noći muzeja:

  • Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog
  • Dodirni i oseti (taktilna postavka)
  • Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Evropska Noć muzeja - Muzeji za 10
Evropska noć muzeja u SZPB

Program i satnica

Radionica Grafika je bolja uz igru linija i polja

od 11 do 12.30 časova

Radionica za decu sa Sonjom Ardan

U okviru izložbe „Likovi i ličnosti“ prikazan je „Portret slikara Ljube Ivanovića“ (1934), rad Bograna Šuputa, u tehnici linorez. Analizirajući igru svetlih linija i tamnih polja kojom je oblikovan portret, deca će imati prilike da se oprobaju u tehnici grafike. Na taj način stvoriće svoj svet, po uzoru na umetnike iz muzejske kolekcije.

Dečja radionica/izložba U susret rođendanu – žurka na Trgu galerija

od 12.30 do 14 časova

Kao odgovor na izazov za priključivanje proslavi šezdeset godina od otvaranja muzeja, Spomen-zbirka za najmlađu publiku organizuje rođendansku žurku na Trgu galerija.

Svaki rad na temu sakupljanja i rođendana poklonjen „čika Paji“, ujedno će biti i ulaznica. Učesnici programa su mališani iz četiri vrtića PU „Radosno detinjstvo“, Novi Sad, čiji će završni radovi krasiti postavku na Trgu. Inspiraciju za svoje radove pronašli su u publikaciji „U susret rođendanu“.

Rođendanska žurka na Trgu galerija - SZPB
„Žurka na Trgu galerija“

Javni čas

Teatar mladih „Mišolovka“, projekat Muzej mladih

Povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti održan javni čas u organizaciji Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada. Čas se održava u sklopu priprema mladih glumaca za novu predstavu „Prijatelj umetnika“, koju realizuju u saradnji sa Spomen-zbirkom, kao deo projekta „Muzej mladih“. Premijera predstave biće održana u junu, povodom obeležavanja godišnjice rođenja Pavla Beljanskog.

Javni čas - Teatar mladih "Mišolovka u Spome-zbirci Pavla Beljanskog
Teatar mladih „Mišolovka“

*Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta. Prisustvo možete prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66.

Noć knjiga

od 17 do 22 časa

muzejski katalozi, plakati, razglednice i suveniri u ponudi.

Noć knjiga u Spomen-zbirci Pavle Beljanski - Muzeji za 10
Noć knjiga

Međunarodni dan muzeja

18. maj u 18 časova

Soba umetnika – Reimagine  

Autorsko tumačenje izložbe i promocija aplikacije Soba umetnika  

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Marta Đarmati, autorka izložbe Likovi i ličnosti, predstaviće postavku kojom Spomen-zbirka obeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja muzeja.

Kao odgovor na ovogodišnju temu manifestacije, „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ (The Future of Museums: Recover and Reimagine), publika u Spomen-zbirci će uživati i u edukativnoj „virtuelnoj šetnji“ kroz interaktivnu aplikaciju Soba umetnika, posvećenu Memorijalu umetnika.

Soba umetnika obiluje zadacima i pitalicama sa temama o umetnosti, podjednako privlačeći odrasle, koliko i decu i mlade, kojima je prevashodno namenjena. Aplikacija je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad)

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 12. do 18. maja od 10 do 22 časa,
  • 15. maj od 10 do 22 časa


Adresa:

  • Trg galerija 2, Novi Sad


Sajt: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Osnivači