Loading...
Banat

Muzej „Terra“ Kikinda


Stalna postavka Muzeja "Terra" u Kikindi

Muzej ,,Terra“ Kikinda - Otvaranjem Muzeja, decembra 2017. godine u nekadašnjoj zgradi manježa kikindske kasarne, ostvarena je višedecenijska želja i plan pokretača Internacionalnog simpozijuma skulptura u terakoti ,,TERRA“ da se vajarski radovi trajno prezentuju u gradu u kojem su nastali.

Ideja o Muzeju stara je koliko i sam Simpozijum, a razvijala se uporedo s konstantnim povećanjem broja skulptura koje su realizovane tokom tradicionalnih simpozijumskih okupljanja. U novootvorenom Muzeju ,,TERRA“ u Kikindi posetiocima ove jedinstvene institucije obezbeđena je mogućnost sagledavanja stanja skulpture na prekretnici vekova i milenijuma.

SA svečanog otvaranja Muzeja "Terra" u Kikindi - Muzeji za 10
Otvaranje Muzeja "Terra"

Muzejska postavka bogate zbirke skulptura od terakote neposredno odslikava njenu istoriju koristeći izvanredan prostor maneža u kojem je moguć jedinstven sveobuhvatan pogled na celinu. Postavka ne ističe hronološki sled, ali pruža mogućnost da se prate određene promene u radu i tehnici do kojih je dolazilo tokom četiri decenije postojanja Internacionalnog simpozijuma skulpture „Terra”.

Tako se smenjuju radovi galerijskog formata – okupljeni u četiri ugaona prostora Muzeja, sa monumentalnim i intimnijim skulpturama, postavljenim na postamente ili neposredno na pod, bez podele po generacijama ili nacionalnosti vajara, bez grupisanja po temama ili stilovima.

U fundusu ,,TERRe“ trenutno se nalazi se oko 1.000 skulptura u tehnici terakote.

Skulpture iz fundusa Muzeja "Terra" u Kikindi

Posebni programi Muzeja "Terra" u Kikindi

"Topanje"

od 18 do 20 časova

Radionica, takmičenje i proglašenje pobednika sa prigodnim nagradama. Topanje je tradicionalna severno banatska igra sa glinom kao primarnim materijalom.

Vajarska radionica

od 18 do 20 časova

Vajarska radionica za decu i odrasle, osnovi vajanja u glini uz stručnu asistenciju vajara iz okruženja CLPU ,,TERRA“.

,,Vanzemljaci u muzeju - 60 minuta“

od 19 do 20 časova

Ad hoc realizacija subverzivne umetničke prakse i Pop Up Art Expo radova nastalih za 60 minuta. Umetnička grupa ,,Vanzemljaci“ je šarolika, inkluzivna grupacija koja veliča umetnost u životu i život u umetnosti, ma šta to značilo.

Stručno vođenje: ,,4 decenije, 4 skulpture / Random Sellection“

od 20 do 20:30 časova

Kustoskinja muzeja ,,TERRA“, Verica Nemet predstaviće, kroz stručno vođenje, lični izbor 4 skulpture iz 4 decenije trajanja simpozijuma ,,TERRA“.

Otvaranje izložbe: "From Noise to Sound"

od 20:30 do 21 čas

Otvaranje izložbe u salonu muzeja ,,TERRA“ i muzički performans Nikole Macure, novosadskog vajara, docenta na akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za vajarstvo, učesnik simpozijuma TERRA 2018 godine.  

,,U umetnikovim rukama, snagom etike - ali i uma, ratni poklič u vidu minobacača, šlemova, kalašnjikova, šaržera, čuture pretvorio se u perkusije, violončelo, trubu, odnosno muziku“.

Koncert sastava LA-LA Džez: ,,JAZZ u Muzeju“

od 21 do 22 časa

Kikindski džez duet koji povremeno izlazi iz lokalnih, a opet ostaje u severnobanatskim okvirima. Osnovu sastava čine Vladimir Vukša – bas gitara i Aleksandar Lipovan – gitara, a povremeno sa bendom nastupa Jovana Popović – vokal i Bela Farkaš – saksofon i flauta. Repertoar benda su džez standardi i autorske kompozicije.

Evropska Noć muzeja

15. maj 2021.

Za vreme trajanja Noći muzeja, prostor muzeja biće iluminiran specijalnom rasvetnom instalacijom i video art projekcijama. Muzička podrška DJ GIGATRON  &  DJ DISTOPIAN.

Izložba radova vajara Bogdana Vukosavljevića

U galeriji ,,TERRA“, Trg srpskih dobrovoljaca 25. biće u toku izložba radova vajara Bogdana Vukosavljevića.

Radno vreme tokom Manifestacije:

Adresa:

  • Muzej ,,TERRA“ - S. Sremca b.b.
  • Galerija ,,TERRA“ - Trg Srpskih dobrovoljaca 25, Kikinda

Sajt: Muzej "Terra" Kikinda

Osnivači