Loading...
Банат

Музеј „Терра“ Кикинда


Стална поставка Музеја "Терра" у Кикинди

Музеј ,,Терра“ Кикинда - Отварањем Музеја, децембра 2017. године у некадашњој згради мањежа кикиндске касарне, остварена је вишедеценијска жеља и план покретача Интернационалног симпозијума скулптура у теракоти ,,TERRA“ да се вајарски радови трајно презентују у граду у којем су настали.

Идеја о Музеју стара је колико и сам Симпозијум, а развијала се упоредо с константним повећањем броја скулптура које су реализоване током традиционалних симпозијумских окупљања. У новоотвореном Музеју ,,TERRA“ у Кикинди посетиоцима ове јединствене институције обезбеђена је могућност сагледавања стања скулптуре на прекретници векова и миленијума.

SA svečanog otvaranja Muzeja "Terra" u Kikindi - Muzeji za 10
Отварање Музеја "Терра"

Музејска поставка богате збирке скулптура од теракоте непосредно одсликава њену историју користећи изванредан простор манежа у којем је могућ јединствен свеобухватан поглед на целину. Поставка не истиче хронолошки след, али пружа могућност да се прате одређене промене у раду и техници до којих је долазило током четири деценије постојања Интернационалног симпозијума скулптуре „Терра”.

Тако се смењују радови галеријског формата – окупљени у четири угаона простора Музеја, са монументалним и интимнијим скулптурама, постављеним на постаменте или непосредно на под, без поделе по генерацијама или националности вајара, без груписања по темама или стиловима.

У фундусу ,,TERRe“ тренутно се налази се око 1.000 скулптура у техници теракоте.

Skulpture iz fundusa Muzeja "Terra" u Kikindi

Посебни програми Музеја "Терра" у Кикинди

"Топање"

од 18 до 20 часова

Радионица, такмичење и проглашење победника са пригодним наградама. Топање је традиционална северно банатска игра са глином као примарним материјалом.

Вајарска радионица

од 18 до 20 часова

Вајарска радионица за децу и одрасле, основи вајања у глини уз стручну асистенцију вајара из окружења ЦЛПУ ,,TERRA“.

,,Ванземљаци у музеју - 60 минута“

од 19 до 20 часова

Ad hoc реализација субверзивне уметничке праксе и Pop Up Art Еxpo радова насталих за 60 минута. Уметничка група ,,Ванземљаци“ је шаролика, инклузивна групација која велича уметност у животу и живот у уметности, ма шта то значило.

Стручно вођење: ,,4 деценије, 4 скулптуре / Random Sellection“

од 20 до 20:30 часова

Кустоскиња музеја ,,TERRA“, Верица Немет представиће, кроз стручно вођење, лични избор 4 скулптуре из 4 деценије трајања симпозијумa ,,TERRA“.

Отварање изложбе: "From Noise to Sound"

од 20:30 до 21 час

Отварање изложбе у салону музеја ,,TERRA“ и музички перформанс Николе Мацуре, новосадског вајара, доцента на академији уметности у Новом Саду на Катедри за вајарство, учесник симпозијума TERRA 2018 године.  

,,У уметниковим рукама, снагом етике - али и ума, ратни поклич у виду минобацача, шлемова, калашњикова, шаржера, чутуре претворио се у перкусије, виолончело, трубу, односно музику“.

Концерт састава ЛА-ЛА Џез: ,,JAZZ u Музеју“

од 21 до 22 часа

Кикиндски џез дует који повремено излази из локалних, а опет остаје у севернобанатским оквирима. Основу састава чине Владимир Вукша – бас гитара и Александар Липован – гитара, а повремено са бендом наступа Јована Поповић – вокал и Бела Фаркаш – саксофон и флаута. Репертоар бенда су џез стандарди и ауторске композиције.

Европска Ноћ музеја

15. мај 2021.

За време трајања Ноћи музеја, простор музеја биће илуминиран специјалном расветном инсталацијом и видео арт пројекцијама. Музичка подршка DJ ГИГАТРОН  &  DJ ДИСТОПИАН.

Изложба радова вајара Богдана Вукосављевића

У галерији ,,TERRA“, Трг српских добровољаца 25. биће у току изложба радова вајара Богдана Вукосављевића.

Радно време током Манифестације:

Адреса:

  • Музеј ,,TERRA“ - С. Сремца б.б.
  • Галерија ,,TERRA“ - Трг Српских добровољаца 25, Кикинда

Сајт: Музеј "Терра" Кикинда

Оснивачи