Loading...
Novi Sad

Muzej grada Novog Sada

Stalna postavka Muzeja grada Novog Sada


Centralna zgrada Muzeja Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi


Izložba: "Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka"

Muzej grada Novog Sada - Izložba Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka na jedinstven način pruža mogućnost posetiocima Muzeja Novog Sada da se upoznaju sa predmetima likovne i primenjene umetnosti iz Odeljenja za kulturnu istoriju.

Poreklom iz bogatih novosadskih kolekcija i porodičnih zaostavština, izloženi eksponati prikazuju razvoj grada od 18. do sredine 20. veka i ilustruju način života i kulturu stanovanja Novosađana. Posetioci imaju priliku da vide bogate kolekcije nameštaja, srebra, porcelana, stakla, tepiha, ikona, portreta, i ostalih predmeta iz građanskih novosadskih porodica.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Veliki ratni bunar

Veliki ratni bunar, remek-delo vojne arhitekture i građevinarstva, dostupan je posetiocima iz izložbenog prostora u prizemlju zgrade Muzeja grada Novog Sada. Sastavni je deo jedinstvenog vodoopskrbnog sistema Tvrđave i integralni deo Podzemnih vojnih galerija. U slučaju velike opsade, mogao je celu tvrđavu da snabdeva pitkom vodom. Građen je tokom druge decenije XVIII veka.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Izložba: "Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata"

Izložba Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata – iz zbirki Muzeja grada Novog Sada priređena je povodom obeležavanja 100 - godišnjice od početka Prvog svetskog rata. Na postavci je prezentovan deo bogatog fonda Istorijskog odeljenje Muzeja grada Novog Sada, u okviru kog se čuvaju kolekcije vatrenog i hladnog oružja i razna vojna materijalna sredstva iz perioda pre i za vreme Prvog svetskog rata.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Izložba: "Šta čini grad..."

Izložbu čini izbor predmeta iz različtih zbirki i kolekcija na temu šta čini grad. Na postavci su predmeti koji dočaravaju početke i razvoj trgovine, zanatstva, školstva, društvenog života... u Novom Sadu.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Zbirka strane umetnosti - Muzej grada Novog Sada


Stalna postavka "Legat dr Branka Ilića"

Legat dr Branka Ilića novosadskog lekara i kolekcionara predstavlja najvredniju kolekciju strane umetnosti na području Vojvodine. Na postavci su izložena dela likovne i primenjene umetnosti, nastala u Evropi i Aziji između 15. i 20. veka. Posetiocima se pruža mogućnost da dobiju saznanja o stilovima iz prošlosti i brojnim umetničkim radionicama.

(Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29, Novi Sad)

Zbirka strane umetnosti
Zbirka strane umetnosti

Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima


Stalnu postavku čine sledeće celine:

  • enterijer svečane trpezarije palate "Ilion", nekadašnje rezidencije baronske porodice Rajačić;
  • "Arheološko nasleđe Sremskih Karlovaca" sa instalacijom neolitske kuće od pruća i gline nazvane "neolitski kibicfenster";
  • "Seoska soba i kuhinja s kraja 19 i početka 20 veka";
  • "Iz istorije Sremskih Karlovaca, Karlovačke gimnazije i Bogoslovije";
  • "Građanski život" (koja obuhvata i nameštaj arhitekte Vladimira Nikolića, legat Angeline Nikolić, profesorice Karlovačke gimnazije kao i deo trpezarije iz vile kraljevskog namesnika Radenka Stankovića u Čortanovcima).

(Zavičajna zbirka Sremski Karlovci, Patrijarha Rajačića 16, Sremski Karlovci)

Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima
Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima

Posebni programi Muzeja grada Novog Sada

Izložba: "Kretanje prostora"

Autor: Đorđe Lazić Ćapša, akademski vajar

U Atrijumu centralne zgrade Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi postavljena je nesvakidašnja ambijentalna izložba, koja se sastoji od umetničkih instalacija izrađenih od prirodnih materijala, sa već prepoznatljivim autorskim pečatom umetnika i to u vidu upotrebe prirodnih pigmenata, apstraktnih pikturalanih sistema znakova i geometrijskih formi. Vizuelno i tematski generisani u jednu celinu, pomenuti elementi sugerišu višedimenzionalnu kompleksnost prostora.

(Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada, Tvrđava 4, Petrovaradin)

Izložba: "Karlovački dan od sna"

Autor: Branislav Vuleković

U zavičajnoj zbirci Sremski Karlovci postavljena je izložba Karlovački dan od sna - Slike Branislava Vulekovića. Na izložbi su predstavljene slike sa motivima Sremskih Karlovaca, autora Branislava Vulekovića, poklonjene Muzeju Novog Sada.

Branislav Vuleković je rođen 13. maja 1936. godine u Kacabiću kod Leskovca. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1960. godine u klasi profesora Marka Čelebonovića i Nedeljka Gvozdenovića. Član je ULUS-a, a potom i ULUV-a od 1968. godine. Prvi put je samostalno izlagao 1962. godine u Sremskim Karlovcima. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Aktivno je sudelovao u radu mnogih likovnih kolonija. Radio je kao profesor likovnog vaspitanja u Učiteljskoj školi u Sremskim Karlovcima, zatim kao savetnik za likovno vaspitanje u Pedagoškom zavodu Vojvodine u Novom Sadu, i kao školski nadzornik u Ministarstvu prosvete. Dobitnik je više nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije „Iskra kulture“ Kulturno-prosvetne zajednice Vojvodine (1990) i „Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1990). 

(Zavičajna zbirka Sremski Karlovci, Patrijarha Rajačića 16)

Otvaranje izložbe: "Senke uspomena" u Muzeju Novog Sada

14. maj u 12 časova

Autor: Lazar Đembera, akademski slikar

Izložba Senke uspomena u Muzeju Novog Sada, autora Lazara Đembera, akademskog slikara,  predstavlja nesvakidaši spoj filmskog  i slikarskog platna. Na izložbi će biti izloženo 30-ak portreta naših znamenitih umetnika.

Lazar je obdaren talentom za likovnu umetnost, što su još u ranoj mladosti shvatili ne samo njegovi  roditelji, već i šira javnost kojoj je još kao dete skrenuo pažnju na nesumnjiv talenat. Njegov životni put i školovanje bilo je već tada predodređeno, te je posle osnovne škole upisao Srednju umetničku školu u Novom Sadu, a po uspešnom završetku iste, Akademiju Lepih Umetnosti u Firenci.

Sve je to protkano radom u porodičnoj radionici koja se i danas bavi slikarstvom, ikonopisom i freskopisom. U Firenci je učestvovao na nekoliko kolektivnih izložbi, a misli da je njegov veliki uspeh bio što je uspeo da nauči kolege studente i profesore na Akademiji šta je to freska na platnu. Danas sa uživanjem radi portrete glumaca koji su  gotovo od rane mladosti njegovi nerazdvojni prijatelji, zapravo filmski likovi koje su igrali.

(Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29, Novi Sad)


Radno vreme tokom Manifestacije:

Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi

  • od 9 do 17 časova,
  • 15. maja od 9 do 20 časova

Adresa: Tvrđava 4, Petrovaradin

Zbirka strane umetnosti

  • od 10 do 18 časova,
  • 15. maja od 10 do 20 časova

Adresa: Dunavska 29, Novi Sad

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci

  • od 9 do 17 časova

Adresa: Patrijarha Rajačića 16, Sremski Karlovci

Sajt: Muzej grada Novog Sada

Osnivači