Loading...
Južna Srbija

Narodni muzej Vranje

Stalna postavka Narodnog muzeja u Vranju


Narodni muzej Vranje je smešten  u  Pašinim konacima. Sagradio ga je paša Rauf beg Džinoli  1765. godine. U prvoj zgradi ili  Selamleku  sve do 2017. godine  bila je postavljena stalna postavka sa eksponatima iz arheološke i etnološke zbirke iz perioda  od praistorije do  današnjih dana.

Ove godine posetioci Manifestacije ''Muzeji za 10'' neće biti u prilici da pogledaju stalnu postavku.

Pašini konaci, Narodni muzej Vranje
Pašin konak

Narodni muzej Vranje, u okviru konkursa ''Gradovi u fokusu'' za projekat ''Staro, staro mi dajte, ono što miriše na suv bosiljak'' u 2020. godini za inoviranje i vraćanje muzejske stalne postavke, finansiski je podržalo Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Narodni muzej Vranje, Pionirska 1)

Muzej-kuća "Bora Stanković"


Posle revitalizacije  i sanacije Muzej-kuće ''Bora Stanković'' u Vranju, stalna postavka je vraćena do kraja avgusta 2018. Svečano je otvorne za posetioce 6. novembra 2018. godine  na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i Ministar za kulturu gospodin  Vladan Vukosavljević. Kuća ima status spomenika kulture od velikog značaja. Sagrađena je  oko 1855. godine ušteđevinom  Borine babe Zlate.

Sagrađena je u balkansko orjentalnom stilu i u njoj se rodio  Bora Stanković 1876. godine. Posle babine smrti Bora je kuću prodao i ona je sve do 1964. godine pripadala porodici Popović, kada je kuća  otkupljena od strane SO Vranje , uređena anbijentalno i zvanično otvorena za posetioce 18. juna 1967. godine.

Kuća ima trem ili ''ajet''- uređen je z svečane prilike, kako je izgledao u letnjim danima. Tu je sofra i stolica tronoška.Stalnu postavku  čini: Gostinska soba- ranije je svaka kuća u Vranju imala gostinsku sobu.

Kuća Bore Stankovića

To je bila  najlepša i najprostranija soba. Tu se nije boravilo i uvek je bila nameštena i spremna za goste.Ova prostorija uređena je po opisu iz  Borine pripovetke ''Uvela ruža'' i drugih dela.Pored zida su minderluci, na zidu sa istočne strane, ikonostas njihove kućne slave Sv. Nikole. Tu je vitrina sa  Borinim knjigama, starinsko ogldalo, zidni sat i sanduk za odela.

Posuđe koje se nalazi na rafovima u gostinskkoj  i baba Zlatinoj sobi, koristilo se usvečanim prilikama, kad dođu gosti. Pokućstvo u ovoj sobi je mešavina staro-srpskog i tursko istočnjačkog porekla, kako se koristilo u Vranju u 19. veku.Baba Zlatina soba-   tu je razboj i  gvozdeni krevet. Gde je starica šila, tkala i brinula o svom unuku.

Narodni muzej Vranje - Spomen soba  Bore Stankovića/njegova radna soba/ projektom  ''Osavmenjavanje stalne postavke Spomen sobe Muzej kuće Bore Stankovića''podržanog  od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije  u oblasti  muzejskog nasleđa dobila  ''Novo ruho''  otvorena  za posetioce  u okviru programa obeležavanja Dana Vranja 142. godišnjica  oslobođenja Vranja od Turaka / 30. janauara 2020. godine,Na otvaranju govorili Zorica Jović,Gradska većnica za kulturu i Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje.

Odaja ili kuća je  u vreme Stankovićevog detinjstva   bila kuhinja koja se koristila u zimsko doba godine. Danas su tu izloženi : Borin divit, tabakera,  tapija o nasleđu kuće, priznanica o njenoj prodaji iz 1898. godine pisane Borinom rukom,  Baba Zlatino libade, kecelja Borine majke Vaske i lanac od sata  njegovog oca Stojana.

Dvorišna zgrada- takođe ima trem ili ajet i služila je kao letnja kuhinja, i nazivali su je letnja ''kuća''. Tu  je izloženo posuđe za svakodnevnu upotrebu. U dvorištu i danas  postoje svedoci Borinog detinjstva; bunar, loznica /vinova loza/, dud i staro stablo šimšira.

Iz kaldrmisnog sokaka-ulice  koja nosi naziv Borine babe Zlate  kroz  drvenu kapiju  ulazi se u dvorište kaldrmisano sa kućom  u orjentalnobalkanskom stilu, sa malim doksatom , ''ajetom'', i nad podrumom  vinovom lozom. Sa lev strane je veliki bokor  starog zelenog šimšira, i stari bunar ispred kuće. U centralnom delu dvorišta je  stari šamdud i dalje se stiže do  letnje kuhinje. Ograđena je visokim zidovima.

(Muzej kuća Bora Stanković, Baba Zlatina br. 9)

Posebni programi

Izložba slika Dobrija Stojanovića

12. maj 2021. u 19:00 sati

Povodom manifestacije ''Muzeji za 10'' u velikoj sali  biće otvorena izložba slika Dobrija Stojanovića, umetnika iz Beograda izbor dela iz budućeg  poklon- legata.

Dobri Stojanović-biografija

Rođen u Kalni kod Vlasotinca 1943. godine.Završio  Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu 1969. godine, na istom fakultetu i postdiplomske studije 1972. godine. Kao stipendista  Belgijske vlade, specijalizirao je grafiku na l'Ecole Nationale Superieure ''La Cambre'' u Briselu 1973. godine. Kao stipendista španskog Ministarstva kulture,  krajem 1986. godine odlazi u  Madridu i  na Facultad  de Bellas Artes tokom 1987. usavršava slikarstvo.

Slikarstvo  je učio u klasi  profesora Miodraga Vujačića- Mirskog i profesora Božidara DŽmerkovića, a specijalizirao u  u klasi profesora Agustin Ubeda-Romero u Madridu. Grafiku  je uči o u klasi  profesora Božidara DŽmerkovića  i profesora Milorada Jankovića-Doce, a usavršavao u ateljeu  profesora Marchoul  u Briselu. Predavao je   na Fakultetu primenjene umetnosti na Katedri  slikarstva i crtanja.

Pored slikarstva, crteža i grafike bavio se mozaikom, tapiserijom, teorijom umetnosti,scenografijom, ilustrovanjem knjiga. Živi i radi u Beogradu.

Biografija slikara Dobrog Stojanovića, Izložba. Narodni muzej Vranje, Manifestacija Muzeji za 10 2021. godine

Na adresu Narodnog muzeja u Vranju je u martu 2019. godine pristigla pošiljka  u vidu pisma slikara  Dobrija Stojanovića sa željom da svoja delakoja se nalaze u njegovom ateljeu pokloni Muzeju/Odeljenju istorije umetnosti.Kustos zbirke  poseto je atlje početkom 2020. godine ponudio fomu Ugovora o poklonu ali zbog epidemiološke situacije do realizacije izložbe slika i poklon legata   doćiće  u okviru  programa  manifestcije'' Muzeji za  10''.

Deo citata pisma Dobrija Stojanovića upućenog  Narodnom muzeju Vranje 2019. godine

''...dozvoljavam sebi slobodu  da svoj dugogodišnji rad ponudimi darujem vašem gradu Vranju.Reč je o poklon-legatu mojih radova-slika, ulja na platnu, crteža, akvarela, pastela i grafika u boji izvedene  u klasičnim tehnikama starih majstora....Zašto baš gradu Vranju razlog je što mi je  ovaj grad iz više razloga drag...Prvo, posebno i zbog velikog  poštovanja našeg  velikana Borisava Stankovića, barda izuzetnog dela u književnosti kod nas i u svetu. Drugi razlog  je što sam rođen nedaleko od Vranja u selu Kalna –Vlasotince...''

(Velika sala Galerije Narodnog muzeja u Vranju , ul. 29. novembar bb. , Vranje)

Izložba konceptualnog nakita ”Jedno lice i crtice” Tamare Zečević

13. maj 2021. u 19:00 sati

Povodom manifestacije ''Muzeji za 10'' u maloj sali biće otvorena izložba konceptualnog nakita ''Jedno lice i crtice'' Tamare Zečević, iz Beograda.

Kroz autorsko vođenje umetnica će upoznati publiku ne samo sa svojim umetničkim projektom već i sa konceptualnim nakitom kao jednom nedovoljno poznatom formom umetnosti u našoj zemlji. Nakon autorskog vođenja publika može uzeti učešće u programu tako što će na pripremljenim anketnim listovima zapisati svoje utiske (anonimne ili potpisane koje će autorka nakon završetka celokupnog programa učiniti dostupnim u onlajn prezentaciji projekta).

Pomoću svojih mobilnih telefona, učitavanjem QR koda publika može da preuzme i čita e-knjigu umetničkog projekta o konceptualnom nakitu.

Publici će takođe biti dostupan i video rad Radiše Nikodijevića-Trčanje za kulturom nastao po tekstovima autorke i u izvedbi glumice Irene Tepšić.

Tamara Zečević-biografija

Rođena u Beogradu 1981. godine. Dizajnom i izradom nakita bavi se od 2010. godine. Dizajnira i pravi ručno rađeni umetnički i konceptualni nakit izrađen u jednom primerku tradicionalnim zlatarskim i drugim tehnikama, od srebra, mesinga, bakra i alternativnih materijala. Kao član ULUPUDS-a u statusu je samostalnog umetnika, vajara od 2018. godine. Član je udruženja umetnika konceptualnog nakita NOT ONLY DECORATION  iz Austrije i Precious Collective, Velike Britanije.

Od 2011. godine održala je sedam samostalnih izložbi i učestvovala na preko četrdeset grupnih žiriranih izložbi u više gradova Srbije ali i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji i Mađarskoj…Bila je učesnik više internacionalnih umetničkih projekata. Drži radionice i predavanja iz oblasti konceptualnog i savremenog umetničkog nakita, dizajna i tehnika izrade nakita.

O izložbi:''Jedno lice i crtice'' - Narodni muzej Vranje

„Jedno lice i crtice“ je samostalni umetnički projekat konceptualnog nakita. Iako u svetu postoji od šezdesetih godina XX veka, ova umetnička forma koju umetnica predstavlja nedovoljno je poznata u našoj zemlji.

Ono po čemu se ovaj nakit izdvaja je to što on objedinjuje umetnički koncept u vidu pisane reči i sam rad. Korelacija umetničkog koncepta i rada, u ovom slučaju dva neodvojiva dela celine, gotovo uvek prevagnjuje u korist koncepta tako da on diktira sve važne elemente samog rada čak do te mere da može obesmisliti osnovne i najčešće percipirane elemente nakita u tradicionalnom smislu (estetsko i funkcionalno).

Crta, odnosno linija, osnovni je likovni element u likovnim umetnostima. Crta se, pored toga što postoji u likovnoj umetnosti (izvedena na nekoj podlozi ili u materijalu), u književnosti definiše kao kraće prozno delo koje opisuje jedan događaj. U projektu “Jedno lice i crtice” pored preispitivanja momenta preplitanja crte u likovnom i književnom smislu, umetnica preispituje i preplitanje mašte i stvarnosti, prošlosti i sadašnjosti, ličnog i opšteg trenutka. Crtice govore o njenom detinjstvu i impresijama koje su imale presudni uticaj na njen sadašnji život, o značaju vrednosti materijalnog i nematerijalnog, strahovima i hrabrosti, preispitivanju sopstvenog ženskog bića, budućnosti i prošlosti.

(Mala sala Galerije Narodnog muzeja u Vranju , ul. 29. novembar bb. , Vranje)

Radionica za decu “Čemu nakit služi? Nove ideje!”

14. maj u 10:00 sati

Radionica namenjena deci (10-15 godina) u trajanju od 90 minuta za ukupno 10 polaznika.

Kroz odgovore na pitanja šta je nakit i čemu nakit služi polaznici će naučiti da predstave i zaokruže svoju ideju, definišu ulogu materijala i pristupa u izvođenju svojih prvih konceptualnih radove nakita.

Nakon završetka radionice polaznicima će biti uručene diplome. Radionicu vodi Tamara Zečević.

(Mala sala Galerije Narodnog muzeja u Vranju ,29. novembar bb.)

“Umetnik pred vama”

15. maj u 13:00 časova

Na platou ispred zgrade Narodnog muzeja Vranje umetnica Tamara Zečević će demonstrirati upotrebu tradicionalnih tehnika obrade metala u izradi jednog komada umetničkog nakita pred publikom. Nakon završetka izrade autorsko delo zajedno sa sertifikatom umetnica će pokloniti za zbirku Narodnog muzeja u Vranju.

(Plato ispred zgrade Narodnog muzeja Vranje, Pionirska 1)

''Veče  starih Vranjskih pesama''

15. maj u 20:00 časova

(Dvorište  Muzej –kuće ''Bore Stankovića, Baba Zlatina br. 9)

Narodni muzej Vranje

Adresa: Pionirska 1

 Galerije Narodnog muzeja Vranje

Radno vreme:

  • Ponedeljak- petak 08:00 −16:00 časova
  • Subota-nedelja 10:00 – 14:00 časova

Adresa: 29. novembra bb

Muzej kuća Bora Stanković

Radno vreme:

  • Ponedeljak- petak 08:00 −16:00 časova
  • Subota-nedelja 09:00 – 13:00 časova

Adresa: Baba Zlatina br. 9


Sajt: Narodni muzej Vranje

Osnivači