Loading...
Srem

Galerija slika Sava Šumanović u Šidu

Stalna postavka Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu


Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu osnovana je 1952. godine na temelju darovnog ugovora, kojim je slikareva majka, Persida Šumanović poklonila gradu legat od 417 slika svog sina Save. Prema odredbama ugovora legat je smešten u njihovu porodičnu kuću u kojoj se do tada nalazio Sreski sud.

Prvobitna zgrada je dograđena i adaptirana 1989. godine tako da Galerija danas ima 600m2 izložbenog prostora. Galerija baštini 356 slika rađenih tehnikom ulje na platnu, dok su skice, 61, rađene raznim tehnikama: pastel, olovka, akvarel, razblažena tempera.

Savina Spomen kuća u Šidu
Spomen kuća Save Šumanovića

U neposrednoj blizini Galerije je Spomen kuća Save Šumanovića u kojoj se čuva autentičan nameštaj i atelje umetnika.To je kuća u kojoj je slikar proveo svoje detinjstvo i poslednju deceniju svog života. Stalna postavka u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu pruža reprezentativan uvid u poslednju deceniju stvaralaštva Save Šumanovića.

Autentični nameštaj u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu
Enterijer Spomen kuće Save Šumanovića

U okviru stalne postavke dominiraju omiljene teme Save Šumanovića: pejzaž i akt, koji pripadaju tokovima poetskog realizma i umerenog ekspresionizma. Kroz stalnu postavku moguće je sagledati najviše domete umetnika i u okviru drugih tema.

Galerija slika Sava Šumanović - izložbeni prostor od 600 metara kvadratnih
Izložbeni prostor Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu

Poštujući metod stvaranja u ciklusima, u stalnoj postavci su uvek izložena dela iz ciklusa Šidijanke, Proleće u šidskim baštama, Proleće u dolini Svete Petke, Dečiji likovi kao i najznačajnija dela iz poslednje decenije stvaralaštva Save Šumanovića: Šidska crkva, Lipova aleja, Iločki drum zimi i Triptih Beračice.

Stručna vođenja kroz stalnu postavku biće organizovana svakog dana u 13:00 časova tokom trajanja muzejske manifestacije

                                                 

Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu
Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu

Posebni programi

Predavanje: „Sava Šumanović i njegova dela - deo nacionalne kulturne baštine“

12. maj u 12 časova

Tema predavanja je pojam kulturne baštine, kojim se društvo određuje u sadašnjosti i usmerava svoj put ka budućnosti. Pojam kulturne baštine biće sagledan kroz ciklus Kupačice Save Šumanovića.

Predavanje drži Dr Aleksandra Čelovska, istoričarka umetnosti

Projekcija filma „ Putevi“ Aleksandra Petrovića

12. maj u 19 časova

Panel diskusija „Poseta Galeriji ili virtuelna tura“

13. maj u 11 časova

Panel diskusija namenjena mladima u okviru koje će učenici srednjih škola pokušati da sagledaju društvenu ulogu muzejskih ustanova i različite mogućnosti pristupa i doživljaja umetnosti u savremenom svetu.

Kustoska priča „Dečiji likovi Save Šumanovića“

13. maj u 16 časova

Kustoska priča Vesne Burojević, istoričarke umetnosti o odabranim slikama iz ciklusa „Dečiji likovi“ u kojoj ćemo se podsetiti na sećanja devojčica - modela koje su mu tada pozirale, o Šumanovićevom pristupu i ideji o pronalaženju jedinstva stila kao osnovnog cilja u slikarstvu.

Radionica: „U svetu slika“

14. maj u 10 časova

Kreativna dramska radionica „U svetu slika“ je inkluzivna radionica za učenike Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, tokom koje će razgovarati o Triptihu Beračice i zajedničkim radom izraziti svoj doživljaj Beračica.

Radionica „Slika i reč“

14. maj u 12 časova

Edukativna radionica „Slika i reč“ namenjena je učenicima srednjih škola čiji je cilj da mladi kroz kratke video forme usavrše svoje digitalne veštine kako bi napravili kreativne animacije umetničkih dela Save Šumanovića koje će biti predstavljene na JuTjub (YouTube) kanalu Galerije.

Program tokom Evropske noći muzeja

  • 15. maj u 16 časova

Inspirisani mobilnom aplikacijom roditelji i deca će poći u zajedničku avanturu „Šidska crkva - priča o slikaru i slici“.

  • 15. maj u 17 časova

Kustoska priča „ O Spomen kući Save Šumanovića“, kustoska priča Pole Marka, kustosa istoričara, o porodičnoj kući Šumanovića s ciljem da se kroz kratku video formu promoviše život jedne građanske porodice.

  • 15. maj u 18 časova

Projekcija filma „Slikar i beračica grožđa“ Nikole Lorencina.

Radionica za decu mlađeg uzrasta: "Pod krovom slikara"

17. maj u 11 časova

Edukativna radionica za decu mlađeg uzrasta planirana kao dramska igra na temu model i njegovo delo. Učesnici radionice će razmeniti lične doživljaje i iskustva o odabranim Šumanovićevim delima koji će poslužiti kao podloga za kreativnu dramsku igru. Radionica će biti realizovana u saradnji sa Amaterskim dramskim pozorištem „Branislav Nušić“ iz Šida.

Radionica: "Priča o slikaru i slici"

18. maj u 11 časova

Edukativna radionica u okviru koje će deci biti predstavljena mobilna aplikacija Šidska crkva- priča o slikaru i slici koja će ih povesti na virtuelno putovanje na kom će saznati gde i kako je Sava Šumanović stvarao svoja dela. Inspirisani projektom biće organizovano prilagođeno vođenje kroz Spomen kuću Save Šumanovića.

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • od 12. do 18. maja od 09 do 16 časova
  • 15. maj od 09 do 15 časova

Adresa:

  • Svetog Save 7, Šid


Sajt: Galerija slika Sava Šumanović u Šidu

Osnivači