Loading...
Срем

Галерија слика Сава Шумановић у Шиду

Стална поставка Галерије слика "Сава Шумановић" у Шиду


Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду основана је 1952. године на темељу даровног уговора, којим је сликарева мајка, Персида Шумановић поклонила граду легат од 417 слика свог сина Саве. Према одредбама уговора легат је смештен у њихову породичну кућу у којој се до тада налазио Срески суд.

Првобитна зграда је дограђена и адаптирана 1989. године тако да Галерија данас има 600м2 изложбеног простора. Галерија баштини 356 слика рађених техником уље на платну, док су скице, 61, рађене разним техникама: пастел, оловка, акварел, разблажена темпера.

Savina Spomen kuća u Šidu
Спомен кућа Саве Шумановића

У непосредној близини Галерије је Спомен кућа Саве Шумановића у којој се чува аутентичан намештај и атеље уметника.То је кућа у којој је сликар провео своје детињство и последњу деценију свог живота. Стална поставка у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду пружа репрезентативан увид у последњу деценију стваралаштва Саве Шумановића.

Autentični nameštaj u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu
Ентеријер Спомен куће Саве Шумановића

У оквиру сталне поставке доминирају омиљене теме Саве Шумановића: пејзаж и акт, који припадају токовима поетског реализма и умереног експресионизма. Кроз сталну поставку могуће је сагледати највише домете уметника и у оквиру других тема.

Galerija slika Sava Šumanović - izložbeni prostor od 600 metara kvadratnih
Изложбени простор Галерије слика "Сава Шумановић" у Шиду

Поштујући метод стварања у циклусима, у сталној поставци су увек изложена дела из циклуса Шидијанке, Пролеће у шидским баштама, Пролеће у долини Свете Петке, Дечији ликови као и најзначајнија дела из последње деценије стваралаштва Саве Шумановића: Шидска црква, Липова алеја, Илочки друм зими и Триптих Берачице.

Стручна вођења кроз сталну поставку биће организована сваког дана у 13:00 часова током трајања музејске манифестације

                                                 

Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu
Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду

Посебни програми

Предавање: „Сава Шумановић и његова дела - део националне културне баштине“

12. мај у 12 часова

Тема предавања је појам културне баштине, којим се друштво одређује у садашњости и усмерава свој пут ка будућности. Појам културне баштине биће сагледан кроз циклус Купачице Саве Шумановића.

Предавање држи Др Александра Человска, историчарка уметности

Пројекција филма „ Путеви“ Александра Петровића

12. мај у 19 часова

Панел дискусија „Посета Галерији или виртуелна тура“

13. мај у 11 часова

Панел дискусија намењена младима у оквиру које ће ученици средњих школа покушати да сагледају друштвену улогу музејских установа и различите могућности приступа и доживљаја уметности у савременом свету.

Кустоска прича „Дечији ликови Саве Шумановића“

13. мај у 16 часова

Кустоска прича Весне Буројевић, историчарке уметности о одабраним сликама из циклуса „Дечији ликови“ у којој ћемо се подсетити на сећања девојчица - модела које су му тада позирале, о Шумановићевом приступу и идеји о проналажењу јединства стила као основног циља у сликарству.

Радионица: „У свету слика“

14. мај у 10 часова

Креативна драмска радионица „У свету слика“ је инклузивна радионица за ученике Основне школе „Јован Јовановић Змај“, током које ће разговарати о Триптиху Берачице и заједничким радом изразити свој доживљај Берачица.

Радионица „Слика и реч“

14. мај у 12 часова

Едукативна радионица „Слика и реч“ намењена је ученицима средњих школа чији је циљ да млади кроз кратке видео форме усаврше своје дигиталне вештине како би направили креативне анимације уметничких дела Саве Шумановића које ће бити представљене на ЈуТјуб (YouTube) каналу Галерије.

Програм током Европске ноћи музеја

  • 15. мај у 16 часова

Инспирисани мобилном апликацијом родитељи и деца ће поћи у заједничку авантуру „Шидска црква - прича о сликару и слици“.

  • 15. мај у 17 часова

Кустоска прича „ О Спомен кући Саве Шумановића“, кустоска прича Поле Марка, кустоса историчара, о породичној кући Шумановића с циљем да се кроз кратку видео форму промовише живот једне грађанске породице.

  • 15. мај у 18 часова

Пројекција филма „Сликар и берачица грожђа“ Николе Лоренцина.

Радионица за децу млађег узраста: "Под кровом сликара"

17. мај у 11 часова

Едукативна радионица за децу млађег узраста планирана као драмска игра на тему модел и његово дело. Учесници радионице ће разменити личне доживљаје и искуства о одабраним Шумановићевим делима који ће послужити као подлога за креативну драмску игру. Радионица ће бити реализована у сарадњи са Аматерским драмским позориштем „Бранислав Нушић“ из Шида.

Радионица: "Прича о сликару и слици"

18. мај у 11 часова

Едукативна радионица у оквиру које ће деци бити представљена мобилна апликација Шидска црква- прича о сликару и слици која ће их повести на виртуелно путовање на ком ће сазнати где и како је Сава Шумановић стварао своја дела. Инспирисани пројектом биће организовано прилагођено вођење кроз Спомен кућу Саве Шумановића.

Радно време током Манифестације:

  • од 12. до 18. маја од 09 до 16 часова
  • 15. мај од 09 до 15 часова

Адреса:

  • Светог Саве 7, Шид


Сајт: Галерија слика Сава Шумановић у Шиду

Оснивачи