Loading...
Srem

Zavičajni muzej Ruma


Stalna postavka Zavičajnog muzeja Ruma

Istorijska postavka

"Učionica iz prošlosti"

Zavičajni muzej Ruma kroz istorijsku postavku predstavlja svedočanstvo o aktivnom školskom životu i dugoj tradiciji školstva u našem regionu (Srem - kolevka modernog srpskog školstva)

od 07 do 20 časova

Školski život iz prošlosti u Zavičajnom muzeju Ruma
Učionica iz prošlosti

Etnološke postavke

"Enterijer vojvođanske kuće s kraja XIX  i početka XX veka"

od 07 do 20 časova

Postavku čine tri celine: kuhinjski deo, trpezarija sa salonskim delom i spavaća soba sa razbojem i mašinom za šivenje.

Otvoreni (izložbeni) depo

Etnološka postavka - „Pazovački kutak“; Legat apotekara Milana Mićića - farmaceutski inventar; Sto opštinskog pisara (službenika); Polukoncertni klavir iz XIX veka prvih vlasnika porodice Stratimirović; Zbirka starih gramofona, kamera i foto-aparata; Delovi starog nameštaja rumske porodice Šević...

Posebni programi u Zavičajnom muzeju Ruma

Umetničko-arheološka izložba „Hibridni svet Gomolave - nasleđe kao inspiracija“

12. maj u 13 časova

Izložba će zvanično biti otvorena na dan početka Manifestacije, 12. maja 2021. godine u 13:00 i trajaće do kraja juna 2021. godine.

Autori izložbe, likovni umetnik Filip Tkalac i kustos arheolog iz Zavičajnog muzeja Ruma Uroš Nikolić, prirediće izložbu umetničkih dela i arheoloških eksponata sa lokaliteta Gomolava.

Na ovaj način će u potpunosti biti zadovoljena tema ovogodišnje Manifestacije „BUDUĆNOST MUZEJA: nove ideje, nove prakse“. Mašta stvaraoca i njegova zamisao mitskih bića i materijalni eksponati kao dokaz bitisanja ljudi na prostoru ovog dela Srema još iz vremena neolita, povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost, dajući inspiraciju za umetnike novog izraza i tehnologije.

(Zavičajni muzej u Rumi, Glavna 182)

Etnološka izložba  „Etnološko blago Kosova i Metohije“

13. maj u 13 časova

Gostujuća izložba Etnografskog muzeja iz Beograda, a predstavlja deo muzejskog materijala Muzeja Prištine sa privremenim sedištem u Beogradu.

Izložba će biti otvorena 13. maja 2021. godine u 13:00 časova i publici Zavičajnog muzeja Ruma biće dostupna do početka juna 2021. godine.

Gostujuća etnološka izložba "Etnološko blago Kosova i Metohije" u Zavičajnom muzeju Ruma
Etnološko blago Kosova i Metohije

Autorka izložbe Mina Dermanović, publici će prikazati deo etnološke baštine naše južne pokrajine, bogatstvo boja, tehnika i veština izrade delova nošnje, odeće i nakita sa tog područja. Izložba sadrži 17 izložbenih panoa i pet vitrina eksponata.

(Zavičajni muzej u Rumi, Glavna 182)

Radionica za decu pod nazivom: „Mitsko biće iz mog dvorišta“

tokom svih dana trajanja Manifestacije

U okviru izložbe „Mitska bića inspirisana Gomolavom“ organizovaće se radionice sa decom petog razreda osnovnih škola, pod nazivom „Mitsko biće iz mog dvorišta“.

Radionica ima za cilj da probudi dečiju maštu na osnovu saznanja o prošlosti naselja u kome stanuju. Ovaj uzrast je biran ciljano, jer se u petom razredu prvi put susreću sa praistorijskim periodom i ljudskom prošlošću iz tih najstarijih vremena.

Zgrada Zavičajnog muzeja Ruma
Zavučajni muzej Ruma

Radionica za školsku decu u okviru izložbe „Etnološko blago Kosova i Metohije“

tokom svih dana trajanja Manifestacije

U okviru izložbe „Etnološko blago Kosova i Metohije“ organizovaće se radionica sa učenicima mlađeg školskog uzrasta na kojima bi oslikavali magnete sa motivima kosovskih šara i slušali narodne priče i pesme sa tog područja.

Obe radionice biće organizovane tokom svih dana trajanja Manifestacije, zbog broja učesnika, a u vezi poštovanja epidemioloških mera.

(Zavičajni muzej Ruma, Glavna 182)

Evropska Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Ruma

Etnološko predavanje „Zoomorfni i vegetabilni motivi na narodnim tkaninama - verovanja i predanja“

15. maj 2021.

(Zavičajni muzej Ruma, Glavna 182)


Adresa: 

  • Glavna 182, Ruma

Sajt: Zavičajni muzej Ruma

Osnivači