Loading...
Срем

Завичајни музеј Рума


Стална поставка Завичајног музеја Рума

Историјска поставка

"Учионица из прошлости"

Завичајни музеј Рума кроз историјску поставку представља сведочанство о активном школском животу и дугој традицији школства у нашем региону (Срем - колевка модерног српског школства)

од 07 до 20 часова

Školski život iz prošlosti u Zavičajnom muzeju Ruma
Учионица из прошлости

Етнолошке поставке

"Ентеријер војвођанске куће с краја XIX  и почетка XX века"

од 07 до 20 часова

Поставку чине три целине: кухињски део, трпезарија са салонским делом и спаваћа соба са разбојем и машином за шивење.

Отворени (изложбени) депо

Етнолошка поставка - „Пазовачки кутак“; Легат апотекара Милана Мићића - фармацеутски инвентар; Сто општинског писара (службеника); Полуконцертни клавир из XIX века првих власника породице Стратимировић; Збирка старих грамофона, камера и фото-апарата; Делови старог намештаја румске породице Шевић...

Посебни програми у Завичајном музеју Рума

Уметничко-археолошка изложба „Хибридни свет Гомолаве - наслеђе као инспирација“

12. мај у 13 часова

Изложба ће званично бити отворена на дан почетка Манифестације, 12. маја 2021. године у 13:00 и трајаће до краја јуна 2021. године.

Аутори изложбе, ликовни уметник Филип Ткалац и кустос археолог из Завичајног музеја Рума Урош Николић, приредиће изложбу уметничких дела и археолошких експоната са локалитета Гомолава.

На овај начин ће у потпуности бити задовољена тема овогодишње Манифестације „БУДУЋНОСТ МУЗЕЈА: нове идеје, нове праксе“. Машта ствараоца и његова замисао митских бића и материјални експонати као доказ битисања људи на простору овог дела Срема још из времена неолита, повезују прошлост, садашњост и будућност, дајући инспирацију за уметнике новог израза и технологије.

(Завичајни музеј у Руми, Главна 182)

Етнолошка изложба  „Етнолошко благо Косова и Метохије“

13. мај у 13 часова

Гостујућа изложба Етнографског музеја из Београда, а представља део музејског материјала Музеја Приштине са привременим седиштем у Београду.

Изложба ће бити отворена 13. маја 2021. године у 13:00 часова и публици Завичајног музеја Рума биће доступна до почетка јуна 2021. године.

Gostujuća etnološka izložba "Etnološko blago Kosova i Metohije" u Zavičajnom muzeju Ruma
Етнолошко благо Косова и Метохије

Ауторка изложбе Мина Дермановић, публици ће приказати део етнолошке баштине наше јужне покрајине, богатство боја, техника и вештина израде делова ношње, одеће и накита са тог подручја. Изложба садржи 17 изложбених паноа и пет витрина експоната.

(Завичајни музеј у Руми, Главна 182)

Радионица за децу под називом: „Митско биће из мог дворишта“

током свих дана трајања Манифестације

У оквиру изложбе „Митска бића инспирисана Гомолавом“ организоваће се радионице са децом петог разреда основних школа, под називом „Митско биће из мог дворишта“.

Радионица има за циљ да пробуди дечију машту на основу сазнања о прошлости насеља у коме станују. Овај узраст је биран циљано, јер се у петом разреду први пут сусрећу са праисторијским периодом и људском прошлошћу из тих најстаријих времена.

Zgrada Zavičajnog muzeja Ruma
Завучајни музеј Рума

Радионица за школску децу у оквиру изложбе „Етнолошко благо Косова и Метохије“

током свих дана трајања Манифестације

У оквиру изложбе „Етнолошко благо Косова и Метохије“ организоваће се радионица са ученицима млађег школског узраста на којима би осликавали магнете са мотивима косовских шара и слушали народне приче и песме са тог подручја.

Обе радионице биће организоване током свих дана трајања Манифестације, због броја учесника, а у вези поштовања епидемиолошких мера.

(Завичајни музеј Рума, Главна 182)

Европска Ноћ музеја у Завичајном музеју Рума

Етнолошко предавање „Зооморфни и вегетабилни мотиви на народним тканинама - веровања и предања“

15. мај 2021.

(Завичајни музеј Рума, Главна 182)


Адреса: 

  • Главна 182, Рума

Сајт: Завичајни музеј Рума

Оснивачи