Loading...
Banat

Narodni muzej Zrenjanin


Stalna postavka Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Narodni muzej Zrenjanin - Na prvom spratu stalne postavke zrenjaninskog muzeja posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke(koji obuhvata dva segmenta – likovnu i primenjenu umetnost).

Zgrada muzeja u Zrenjaninu

Takođe, na prvom spratu se nalazi i Soba istorije sporta. Narodni muzej Zrenjanin ima deo stalne postavke na drugom spratu koja obuhvata postavke:

  • Prirodnjačkog,
  • Arheološkog,
  • Istorijskog i
  • Etnološkog odeljenja.

Kamerne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin

Prvi sprat

„Carski porcelan iz Beča u Bečkereku“

U okviru stalne postavke Umetničkog odeljenja, odnosno zbirke Primenjene umetnosti, biće postavljena kamerna postavka pod nazivom „Carski porcelan iz Beča u Bečkereku“. Postavka predstavlja radove Carske manufakture porcelana Habzburške monarhije iz perioda od kraja 18. pa sve do sredine 19. veka.

Izloženi predmeti predstavljaju najstarije i najznačajnije primerke porcelana koji se čuvaju u Zbirci primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Postavku sa predmetima različite namene od šolja, preko tanjira i saksije, do apotekarskih posuda uključuje i prateća fotodokumentacija i video prezentacija.

Autor postavke je Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti.

“Sećanje…Tivadar Vanjek”

U okviru stalne postavke Umetničkog odeljenja, odnosno Zbirke likovne umetnosti, biće predstavljena kamerna postavka “Sećanje…Tivadar Vanjek”. Ovog maja se navršava 40 godina od smrti umetnika (1910-1981), čiji legat čuva Narodni muzej Zrenjanin.

Tim povodom u vidu kamerne postavke prikazaće se deo neizlagane zaostavštine i dokumentacije ovog umetnika. Postavka će publici biti predstavljena u Legatu Tivadara Vanjeka.

Autorka postavke je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti

Predstavljanje projekta „Muzej u školama”

U holu na prvom spratu Muzeja, biće predstavljeni predmeti koji su poklonjeni Narodnom muzeju Zrenjanin tokom realizacije projekta „Muzej u školama”.

Cilj projekta bio je da se u saradnji sa direktorima srednjobanatskih škola, nastavnim osobljem i učenicima dobiju na uvid njihovi porodični predmeti sa eventualnom kulturno-istorijskom vrednošću, koji će potom biti stručno obrađeni i dokumentovani.

Predstavljeni predmeti potiču iz prve faze projekta sa teritorije srednjeg Banata i prikupljeni su u školama iz opština Novi Bečej i Sečanj.

Autori postavke su kustosi Dušan Marinković, Ksenija Mihić, Siniša Onjin, Aleksandra Đukić i Vladislava Ignjatov.

Drugi sprat

Ikona Sv. Ivana Nepomuka

U holu na drugom spratu Muzeja, biće postavljena kamerna postavka na kojoj će biti predstavljena ikona Sv. Ivana Nepomuka iz Zbirke duhovne kulture (zbirka ikona)Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Zbirka se sastoji iz sedamnest katoličkih i pravoslavnih ikona i religijskih slika. U okviru Noći muzeja posetioci će imati priliku da vide ikonu Ivana Nepomuka koji je zaštitnik reka, mornara, mostova, ribara, vodeničara. Takođe, Sv. Ivan Nepomuk je zaštitnik grada Zrenjanina.

Autorka postavke: Ksenija Mihić, kustos etnolog-antropolog.

Predstavljanje digitalizacije predmeta iz Prirodnjačkog odeljenja

U holu na drugom spratu Muzeja, Prirodnjačko odeljenje će putem fotografija predstaviti digitalizaciju kulturnog nasleđa. U vidu kamerne postavke biće prikazana elektronska forma muzejskog kartona, koja daje detaljne podatke o predmetu. Publici će na ovaj način biti predstavljeni predmeti iz botaničke i zoološke zbirke.

Autorka postavke je Nataša Knežević, viši kustos-biolog.

Prirodnjačko odeljenje Narodnog muzeja Zrenjanin - diorama
Diorama

Tokom Manifestacije vrata izložbenih salona Muzeja će biti otvorena radnim danima od 9 do 13:30 i od 14 do 19.30 časova, dok će stalna postavka biti otvorena od 8.30 do 19 časova.
U subotu, 15. maja, radno vreme Muzeja će biti od 16 do 22 časa.

Posebni programi - Narodni muzej Zrenjanin

Arheološka izložba „Tragovi i poruke“ Gradskog muzeja u Vrbasu

od 12. maja 2021. biće dostupna u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin

Izložba „Ispovesti jugoslovenske moderne - Radovi na papiru iz Zbirke Galerije Doma Vojske Srbije“

od 13. maja 2021. biće dostupna u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin

Izložba „Art dijalog - fotografije Vukice Mikače i pasteli Dejana S. Bogojevića“

Dostupna u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Noć muzeja u Narodnom muzeju Zrenjanin

Projekcija etnološkog filma “Glasovi Amazonije”

(Francuska, 52', 2015, Reditelji
Lusil Alemani, Larnija Šrajbi, Maržeri David)

U amazonskim prašumama Ekvadora pripadnici nekoliko domorodačkih zajednica pokušavaju da umanje posledice privrednih, ekoloških i, samim tim, društveno-kulturnih promena prouzrokovanih eksploatacijom nafte. Film govori o ljudima koji se odupiru i pokušavaju da redefinišu svoje kulturne obrasce kako bi preživeli.

Projekcija se organizuje u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.

Projekcija arheološkog filma “Borđoš, 7000 godina pre”

(Srbija, 52’, 2018, Reditelj Rastislav Durman)

Dokumentarni film “Borđoš - 7000 godina pre”, prikazuje rezultate dosadašnjih istraživanja arheološkog nalazišta nedaleko od Novog Bečeja. Dokumentarac je urađen je u naučno - popularnom stilu kako bi tema bila dostupnija široj javnosti.

Uz arheološki tim Muzeja Vojvodine, predvođen Aleksandrom i Ildiko Medović, koji je zajedno sa stručnjacima Instituta za praistoriju i ranu istoriju „Kristijan Albreht“ Univerziteta u Kilu, obavio četvorogodišnja istraživanja Borđoša, ovaj jednočasovni film potpisuju, između ostalih, i reditelj Rastislav Durman, montažer Vladimir Antić i direktor fotografije Bojan Dakić.

Na obali reke Tise, nedaleko od Novog Bečeja, nalazi se 7000 godina staro naselje Borđoš, kako ga nazivaju po selu koje se na istom prostoru nalazilo i u Srednjem veku. Ovo neolitsko naselje je po mnogo čemu zanimljivo - trajalo je više od pet stotina godina, nalazilo se na razmeđu dve kulture, potiske i vinčanske, i bilo je veliko. Četvorogodišnja istraživanja otkrila su mnogo toga o mlađem kamenom dobu u Banatu, ali su se istovremeno pojavila i mnoga pitanja na koja tek treba naći odgovore

NAPOMENA:
Zbog pandemije korona virusa neophodno je da se posetioci tokom obilaska Muzeja pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja: nose zaštitne maske, dezinfikuju ruke na ulazu, drže rastojanje i, u slučaju potrebe, sačekaju svoj red za obilazak Muzeja.


Radno vreme u toku Manifestacije:

  • radnim danima od 9 do 13.30 i od 14 do 19.30 časova, dok će stalna postavka biti otvorena od 8.30 do 19 časova
  • 15. maja od 16 do 22 časa

Adresa: 

  • Subotićeva 1, Zrenjanin


Sajt: Narodni muzej Zrenjanin

Osnivači