Loading...
Банат

Народни музеј Зрењанин


Стална поставка Народног музеја у Зрењанину

Народни музеј Зрењанин - На првом спрату сталне поставке зрењанинског музеја посетиоци имају прилику да погледају Уметнички део сталне поставке(који обухвата два сегмента – ликовну и примењену уметност).

Зграда музеја у Зрењанину

Такође, на првом спрату се налази и Соба историје спорта. Народни музеј Зрењанин има део сталне поставке на другом спрату која обухвата поставке:

  • Природњачког,
  • Археолошког,
  • Историјског и
  • Етнолошког одељења.

Камерне поставке Народног музеја Зрењанин

Први спрат

„Царски порцелан из Беча у Бечкереку“

У оквиру сталне поставке Уметничког одељења, односно збирке Примењене уметности, биће постављена камерна поставка под називом „Царски порцелан из Беча у Бечкереку“. Поставка представља радове Царске мануфактуре порцелана Хабзбуршке монархије из периода од краја 18. па све до средине 19. века.

Изложени предмети представљају најстарије и најзначајније примерке порцелана који се чувају у Збирци примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Поставку са предметима различите намене од шоља, преко тањира и саксије, до апотекарских посуда укључује и пратећа фотодокументација и видео презентација.

Аутор поставке је Дејан Воргић, кустос-историчар уметности.

“Сећање…Тивадар Вањек”

У оквиру сталне поставке Уметничког одељења, односно Збирке ликовне уметности, биће представљена камерна поставка “Сећање…Тивадар Вањек”. Овог маја се навршава 40 година од смрти уметника (1910-1981), чији легат чува Народни музеј Зрењанин.

Тим поводом у виду камерне поставке приказаће се део неизлагане заоставштине и документације овог уметника. Поставка ће публици бити представљена у Легату Тивадара Вањека.

Ауторка поставке је Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности

Представљање пројекта „Музеј у школама”

У холу на првом спрату Музеја, биће представљени предмети који су поклоњени Народном музеју Зрењанин током реализације пројекта „Музеј у школама”.

Циљ пројекта био је да се у сарадњи са директорима средњобанатских школа, наставним особљем и ученицима добију на увид њихови породични предмети са евентуалном културно-историјском вредношћу, који ће потом бити стручно обрађени и документовани.

Представљени предмети потичу из прве фазе пројекта са територије средњег Баната и прикупљени су у школама из општина Нови Бечеј и Сечањ.

Аутори поставке су кустоси Душан Маринковић, Ксенија Михић, Синиша Оњин, Александра Ђукић и Владислава Игњатов.

Други спрат

Икона Св. Ивана Непомука

У холу на другом спрату Музеја, биће постављена камерна поставка на којој ће бити представљена икона Св. Ивана Непомука из Збирке духовне културе (збирка икона)Етнолошког одељења Народног музеја Зрењанин.

Збирка се састоји из седамнест католичких и православних икона и религијских слика. У оквиру Ноћи музеја посетиоци ће имати прилику да виде икону Ивана Непомука који је заштитник река, морнара, мостова, рибара, воденичара. Такође, Св. Иван Непомук је заштитник града Зрењанина.

Ауторка поставке: Ксенија Михић, кустос етнолог-антрополог.

Представљање дигитализације предмета из Природњачког одељења

У холу на другом спрату Музеја, Природњачко одељење ће путем фотографија представити дигитализацију културног наслеђа. У виду камерне поставке биће приказана електронска форма музејског картона, која даје детаљне податке о предмету. Публици ће на овај начин бити представљени предмети из ботаничке и зоолошке збирке.

Ауторка поставке је Наташа Кнежевић, виши кустос-биолог.

Prirodnjačko odeljenje Narodnog muzeja Zrenjanin - diorama
Диорама

Током Манифестације врата изложбених салона Музеја ће бити отворена радним данима од 9 до 13:30 и од 14 до 19.30 часова, док ће стална поставка бити отворена од 8.30 до 19 часова.
У суботу, 15. маја, радно време Музеја ће бити од 16 до 22 часа.

Посебни програми - Народни музеј Зрењанин

Археолошка изложба „Трагови и поруке“ Градског музеја у Врбасу

од 12. маја 2021. биће доступна у Малом салону Народног музеја Зрењанин

Изложба „Исповести југословенске модерне - Радови на папиру из Збирке Галерије Дома Војске Србије“

од 13. маја 2021. биће доступна у Салону Народног музеја Зрењанин

Изложба „Арт дијалог - фотографије Вукице Микаче и пастели Дејана С. Богојевића“

Доступна у Холу Народног музеја Зрењанин.

Ноћ музеја у Народном музеју Зрењанин

Пројекција етнолошког филма “Гласови Амазоније”

(Француска, 52', 2015, Редитељи
Лусил Алемани, Ларнија Шрајби, Маржери Давид)

У амазонским прашумама Еквадора припадници неколико домородачких заједница покушавају да умање последице привредних, еколошких и, самим тим, друштвено-културних промена проузрокованих експлоатацијом нафте. Филм говори о људима који се одупиру и покушавају да редефинишу своје културне обрасце како би преживели.

Пројекција се организује у сарадњи са Етнографским музејом у Београду.

Пројекција археолошког филма “Борђош, 7000 година пре”

(Србија, 52’, 2018, Редитељ Растислав Дурман)

Документарни филм “Борђош - 7000 година пре”, приказује резултате досадашњих истраживања археолошког налазишта недалеко од Новог Бечеја. Документарац је урађен је у научно - популарном стилу како би тема била доступнија широј јавности.

Уз археолошки тим Музеја Војводине, предвођен Александром и Илдико Медовић, који је заједно са стручњацима Института за праисторију и рану историју „Кристијан Албрехт“ Универзитета у Килу, обавио четворогодишња истраживања Борђоша, овај једночасовни филм потписују, између осталих, и редитељ Растислав Дурман, монтажер Владимир Антић и директор фотографије Бојан Дакић.

На обали реке Тисе, недалеко од Новог Бечеја, налази се 7000 година старо насеље Борђош, како га називају по селу које се на истом простору налазило и у Средњем веку. Ово неолитско насеље је по много чему занимљиво - трајало је више од пет стотина година, налазило се на размеђу две културе, потиске и винчанске, и било је велико. Четворогодишња истраживања открила су много тога о млађем каменом добу у Банату, али су се истовремено појавила и многа питања на која тек треба наћи одговоре

НАПОМЕНА:
Због пандемије корона вируса неопходно је да се посетиоци током обиласка Музеја придржавају препорука Министарства здравља: носе заштитне маске, дезинфикују руке на улазу, држе растојање и, у случају потребе, сачекају свој ред за обилазак Музеја.


Радно време у току Манифестације:

  • радним данима од 9 до 13.30 и од 14 до 19.30 часова, док ће стална поставка бити отворена од 8.30 до 19 часова
  • 15. маја од 16 до 22 часа

Адреса: 

  • Суботићева 1, Зрењанин


Сајт: Народни музеј Зрењанин

Оснивачи