Loading...
Južna Srbija

Narodni muzej Leskovac

Ulaz u zgradu, Narodni muzej Leskovac

Stalna postavka


Gradska kuća


Narodni muzej Leskovac - U sklopu Narodnog muzeja u Leskovcu nalazi se i GRADSKA KUĆA, jedinstven primer balkansko-orijentalnog graditeljstva u HӀH veku. U njoj možete pogledati postavku koja prikazuje način uređenja kuće u prvoj polovini HH veka.

Gradska kuća, Narodni muzej Leskovac 2021
Gradska kuća

Dečji muzejon

U sklopu Gradske kuće, nalazi se DEČJI MUZEJON, mesto posvećeno najmlađim posetiocima u kome, u skladu sa svojim interesovanjima, deca mogu sama birati didaktičke i kreativne materijale za rad inspirisane kulturnom baštinom Leskovca i njegove okoline.

Muzejon Gradske kuće, Narodni muzej Leskovac
Muzejon

(Gradska kuća, Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac)

Tekstilni muzej u Strojkovcu


Da bi se bolje upoznali sa počecima razvoja leskovačke tekstilne industrije i razlogom zbog kog je Leskovac bio nazivan Srpski Mančester, posetite TEKSTILNI MUZEJ u selu Strojkovcu.

Tekstilni muzej u Strojkovcu, Narodni muzej Leskovac
Tekstilni muzej u Strojkovcu

Smešten je u zgradi stare vodenice u kojoj je otvorena prva fabrika gajtana 1884. godine i pored vodenice čuva čarkove i kaleme za upletanje gajtana i druge predmete koji pričaju priču o istoriji tekstilne industrije u Leskovcu.

Aplikaciju Leskovac - Srpski Mančester možete pronaći ovde.

Nova stalna postavka "Leskovac -srpski Mančester" u Narodnom muzeju Leskovca
Nova stalna postavka - Leskovac srpski Mančester

(Tekstilni muzej, selo Strojkovce)

Arheološki lokalitet Caričin grad


Poseban deo stalne postavke posvećen je Arheološkom lokalitetu CARIČIN GRAD iz VI veka koji se nalazi na 30 kilometara od Leskovca, a za koji se pretpostavlja da je to Justinijana Prima, grad koji je u spomen svom zavičaju podigao Justinijan Prvi, vizantijski car, reformator i strateg.

Cari;in grad, Narodni muyej Leskovac 2021.
Caričin grad

(Caričin grad, 16230, Lebane)

Posebni programi - Narodni muzej Leskovac

U skladu sa epidemiološkom situacijom programi se mogu realizovati uz poštovanje mera. U slučaju zabrane kretanja programi se odlažu.

Aplikacija „Odluči se za igru, preuzmi Muzejonicu i saznaj nešto novo“

12. – 18. maj

Narodni muzej u Leskovcu bogatiji je za još jednu mobilnu aplikaciju. Ovog puta je reč o Android aplikaciji namenjenoj pre svega mladima, ali i svima koji se tako osećaju, koja na zanimljiv i kreativan način inspiriše na posetu Narodnom muzeju u Leskovcu.

Muzejonica, Narodni muzej Leskovac 2021.
Muzejonica

To je interaktivna igra u okviru koje se korisnici na indirektan način upoznaju sa predmetima iz muzeja i kulturnom baštinom leskovačkog kraja. Aplikacija sa prigodnim imenom „Muzejonica“ poziva korisnike da slože slagalicu, spoje dva ista predmeta u čak tri nivoa i obuku lutku. Muzejonica je besplatna mobilna aplikacija i može se preuzeti putem Gugl Plej prodavnice. Prilagođena i deci i mladima sa invaliditetom.

Aplikaciju možete naći ovde.

Porodični program

12. – 18. maj, od 10 do 16 časova -Vreme trajanja je od 45 min do 1 sat

Porodični program Gradska kuća je vaspitno-obrazovni program Dečjeg muzejona. Namenjen je deci uzrasta od 5 do 11 godina koji zajedno sa članovima porodice mogu da provedu svoje slobodno vreme u muzeju – Gradskoj kući i otkrivaju kako je nekada živela bogata gradska porodica u Leskovcu.

Porodični program Narodnog muzeja u Leskovcu 2021.
Porodični program

Tokom obilaska postavke Gradske kuće, deca dobijaju ilustrovanu publikaciju sa zadacima i razgovaraju sa muzejskim pedagogom. Svi članovi porodice zabavljaju se, pomažu deci u rešavanju zadataka, traže skrivene predmete i provode prijatne trenutke u Muzeju.

(Gradska kuća, Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac)

Onlajn radionica „Muzejski krug prijateljstva“

14. maj, 10 – 11 časova

Radionica  je namenjena deci srednjoškolskog uzrasta i odraslima sa potrebom za posebnom društvenom podrškom. Radionica se organizuje preko internet platforme ZOOM. Cilj radionice je da se učesnici upoznaju sa kulturnom baštinom našeg kraja, šire svoje vidike i stiču nova prijateljstva. Na radionici se upoznaju sa brojnim muzejskim predmetima izloženim na stalnim postavkama muzeja kroz epizode animiranog serijala za decu „Muzejska azbuka“, razgovorima sa kustosima i brojnim zadacima.

(Zoom platforma)

Vođenje kroz izložbu u Gradskoj kući koja je deo Narodnog muzeja u Leskovcu
Vođenje kroz izložbu

Edukativni serijal „Azbuka na drugačiji način“

15. maj, 20 - 21 čas

Onlajn program:

„Muzejska azbuka“ je edukativni serijal u kome decu upoznajemo sapredmetima iz našeg kulturnog nasleđa na nesvakidašnji i zabavan način. Putem zabavnih ilustracija deci se približava priča o predmetima iz bogate zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu.

(Gradska kuća, Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac)

„Oboji svet bojama muzeja“

Petak 14.maj od 10 do 16 časova; subota  15. maj  od 18 do 22 časa

Muzejska bojanka  „Oboji svet bojama muzeja“  puna je predmeta iz bogatog fonda muzeja. Deca koja posete Dečji klub narodnog muzeja pored ostalih interaktivnih muzejskih igara mogu se zabaviti i bojeći  bojanke muzeja.

(Gradska kuća, Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac)

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • 12. - 18. maja 2021. od 10 do 16 časova
  • 15. maja od 18 do 22 časa

Adresa:

  • Narodni muzej Leskovac - Stojana Ljubića 2, 16000 Leskovac;
  • Gradska kuća - Učitelja Josifa 10, 16000 Leskovac;
  • Tekstilni muzej, selo Strojkovce
  • Caričin grad, 16230, Lebane

Sajt: Narodni muzej Leskovac

Osnivači