Loading...
Novi Sad

Muzej Vojvodine


Stalna postavka Muzeja Vojvodine "Vojvodina od praistorije do sredine 19. veka"

Arheologija

Muzej Vojvodine, putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata dopunjenih savremenim muzeološkim principima (rekonstrukcije naselja i pojedinih objekata, fotografije, mape, legende) prikazao je period od paleolita do kasnog srednjeg veka kako bi se dočarao načina života stanovništva, njihovog ekonomskog razvoja, načina, sahranjivanja, umetnosti i religije, od početka naseljavanja čoveka na ovim prostorima.

Istorija

Istorijski deo stalne postavke prikazuje period od srednjeg veka do druge polovine 19. veka.

Etnologija

Etnološki deo stalne postavke prikazuje viševekovna preplitanja slovenskih, ugro-finskih i germanskih naroda na području Panonske nizije i Podunavlja koje je dovelo do zajedničkog života brojnih etničkih grupa na današnjoj teritoriji Vojvodine.

Muzej Vojvodine u Novom Sadu na adresi Dunavska 35
Zgrada Muzeja Vojvodine

STARA GRADSKA ULICA

Pažljivo odabrani, originalni i autentični predmeti vode posetioca u minulu epohu na jedan drugačiji i nov način. Da bi mu bila približena atmosfera tog vremena, ova karakteristična vojvođanska gradska ulica je improvizovana, i to kroz fotografije značajnijih objekata i autentične izloge fotografskog ateljea, krojačke radionice, salona modistkinje, apoteke, trgovine igračaka i porculana.

Muzej prisajedinjenja 1918.

Austrijsko-turski ratovi koji su se vodili na Balkanskom poluostrvu, pokrenuli su masovne seobe Srba sa Kosova i Metohije, odnosno Stare Srbije prema severu i zapadu u austrijsko carstvo, gde su naselili prostore u kojima su od davnina živeli njihovi sunarodnici. U pozivu na borbu protiv Turaka, austrijski car Leopold I obećao je Srbima zaštitu i posebne privilegije.

Borba Srba za privilegije, tj. za ime i veru, vremenom se proširila na zahtev za političko-teritorijalnom autonomijom. Na samom početku srpskog narodnog pokreta, na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima (15. maja 1848), proglašena je Srpska Vojvodovina, izabran patrijarh i vojvoda.

Prisajedinjenje 1918, Muzej Vojvodine u Dunavskoj 35 u Novom sadu
Muzej prisajedinjenja 1918.

U revolucionarnim događajima koji su zahvatili Austrijsko carstvo izbio je rat Austrijanaca i Mađara. Srbi su stali na stranu austrijskog cara, koji ih je posle okončanja ratnog sukoba „nagradio“ sa teritorijalnom krunovinom u okviru Habzurškog carstva koju je nazvao Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.

svakog radnog dana od 09 do 19 časova

(Muzej Vojvodine, Dunavska 35, Novi Sad)

Stalna postavka Muzeja Vojvodine "Vojvodina u 20. veku"

Obaveštavamo Vas da će naša stalna postavka "Vojvodina u 20. veku" u Dunavskoj 37 biti zatvorena u toku maja zbog rekonstrukcije

Stalna izložba koja prikazuje političku, privrednu i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine.

Izložba "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina" prikazuje političku i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine
Stalna postavka Muzeja Vojvodine - izložba "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina"

Prvi svetski rat predstavljen je izložbom "Nevidljivi frontovi - Prvi svetski rat i Vojvodina" putem brojnih originalnih predmeta – dokumenata, vojničkih uniformi i opreme, odlikovanja, plakata i drugih eksponata, kao i različitog ilustrativnog materijala kroz tematske celine: političke prilike u Vojvodini  uoči rata, Sarajevski atentat, početak rata i balkansko ratište 1914, Solunski front, represija u Vojvodini, austrougarska propaganda, pozadinska dešavanja, dobrovoljci u srpskoj vojsci, Velika narodna skupština u Novom Sadu, odnosno dani prisajedinjenja Vojvodine novoj državi.

Periodom između dva svetska rata, na stalnoj postavci, dominiraju politički događaji i ličnosti, privredni razvoj, kolonizacija i izgradnja infrastrukture.

Antifašistička borba našeg naroda i učešće Crvene armije u borbama na našem tlu, predstavljena je na stalnoj postavci detaljnije i raznovrsnije, tako da daje jednu nezaobilaznu edukativnu formu i pouku o Drugom svetskom ratu.

svakog radnog dana od 09 do 19 časova

(Muzej Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad)

Muzej Vojvodine - muzej kompleksnog tipa nalazi se u Dunavskoj ulici broj 35-37 u Novom Sadu
Muzej Vojvodine u Dunavskoj 37

Medicinska muzejska zbirka - Pasterov zavod, depandansa Muzeja Vojvodine

Izložba Muzeja Vojvodine: "Dr Adolf Hempt i dr Petar Švarc - osnivači mikrobiologije u Novom Sadu"

Vlada kraljevine SHS odmah po oslobođenju, od 1919. godine osniva niz preventivno-medicinskih ustanova širom zemlje uključujući i novooslobođene krajeve.

Pod nadzorom Zdravstvenog odseka za BBB Ministarstva narodnog zdravlja, čiji je šef bio dr Laza Marković, uz pomoć načelnika Ministarstva dr Andrije Štampara, zida se nova zgrada za Pasterov zavod i postavlja se dr Adolf Hempt za prvog direktora.

U novu zgradu se useljava i Bakteriološki zavod pod upravom dr Petra Švarca i počinju zajednički plodonosan rad na uvođenju mikrobioloških analiza i proizvodnji vakcine protiv besnila.

Posebno detaljno biće prikazan život i rad osnivača zavoda dr Adolfa Hempta (1874-1943.), rođenog Novosađana i tvorca najbolje modifikacije Pasterove antirabične vakcine.

Veoma važnu ulogu imao je i dr Petar Švarc (1890-1981), kao osnivač savremene mikrobiološke, serološke i biohemijske laboratorije.

(Izložba o osnivačima mikrobiologije u Novom Sadu, dr Adolfu Hemptu i dr Petru Švarcu biće deo stalne postavke Medicinske muzejske zbirke - Pasterov zavod, depandansa Muzeja Vojvodine)

(KBC Vojvodine, Hajduk Veljkova 1, Novi Sad)

Posebni programi Muzeja Vojvodine

Izložba: Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine

13. maj u 19 časova

Muzej Vojvodine u saradnji sa Karlovačkom gimnazijom predstaviće javnosti u maju mesecu tekuće godine izložbu Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine.

Prva srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji (nekada zvana i Ilirska gimnazija) koja je osnovana posle Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima, proslavljaće svoj jubilej (230 godina postojanja) 2021. godine.

Nekoliko godina kasnije, 1853. osnovana je i biblioteka škole koja danas baštini raritetna izdanja. Najstarija botanička zbirka u Srbiji, Volnijev herbarijum je kulturno dobro od izuzetnog značaja koje baštini Karlovačka gimnazija. Nastao je 1797. godine i sadrži 7.000 eksikata ili primeraka biljaka. Od toga je 200 u centurijama, knjigama od sto strana sa 100 vrsta biljaka (svrstane u dve centurije).

Ovo dragoceno kulturno nasleđe Karlovačke gimnazije biće izloženo i predstavljeno javnosti, kao i muzealije u vezi sa Karlovačkom gimnazijom koje se nalaze u Muzeju Vojvodine.

Modernim muzeološkim pristupom zbirkama Karlovačke gimnazije formiran je narativ prijemčiv za gradsku publiku i omladinu, koji ovu cenjenu školsku ustanovu predstavlja kao čuvara kulturnog blaga, upoznajući nas ujedno i sa i njenim istorijatom.

Izložba: Konstantin Kostić – narodni tribun 1918.

Publici će kroz 150 odabranih muzejskih predmeta (veći deo iz kolekcije dr Desanke Kostić) biti prikazano versko, dobročinsko, prosvetno, kulturno, istoriografsko i političko delovanje prote Konstantina.

Prikazaće se i turobne godine pred i tokom Velikog rata (posebno u dramatičnim mesecima: oktobar-decembar 1918) i borbe za nacionalni opstanak i emancipaciju Srba u Austro-Ugarskoj monarhiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslaviji.

U društvu sa unukom Konstantina Kostića dr Desankom Kostić

15. maj u 20 sati

Stručno vođenje kroz izložbu.

Izložba: Muzej kao inspiracija - Muzej u oku studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu

Otvaranje 12. maja u 12 časova

Muzej Vojvodine i Akademija umetnosti u Novom Sadu pokrenuli su  još jednu zajedničku akciju! Studenti Departmana za primenjene umetnosti i dizajn – modul Grafički dizajn, nakon obilaska postavke Muzeja Vojvodine, imali su zadatak da inspirisani ekponatima osmisle rešenje za novi vizuelni identitet Muzeja Vojvodine.

Koji su eksponati zagolicali maštu studenata možete videti tokom šetnje kroz našu stalnu postavku.

Izložba: Muzej kao inspiracija – transformacija atrijuma Muzeja Vojvodine

Otvaranje 15. maja u 18 časova

Izložba je rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Studenti master studija, pod rukovodstvom prof. dr Darka Rebe, izradili su idejna rešenja za transformaciju atrijuma Muzeja Vojvodine.

Na izložbi su predstavljena rešenja studentkinja: Petre Jovanović, Jovane Radulović, Milice Kovačević i Agote Kereši koje budući atrijum vide kao multifunkcionalni prostor namenjen različitim muzejskim aktivnostima ali i predahu i uživanju zaposlenih i svih drugih korisnika i posetilaca Muzeja.

Izložba: Tako su govorili naši preci

Otvaranje izložbe 14. maj u 14 časova

Izložba, Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, koja je već obišla više gradova, prevashodno ima istorijski karakter, ali njen cilj je da osavremeni i aktualizuje znamenite istorijske ličnosti i pojedine istorijske periode srpskog naroda, kroz citate znamenitih Srba iz Crne Gore.

Edukativni programi Muzeja Vojvodine

Lutkarska predstava: Teatrić Muzeja Vojvodine - "Otkud šlem u babinoj bašti?"

sreda 12. maj u 11 časova

subota 15. maj u 11 i 18 časova

Da li ste čuli priču da je jedna baka kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema? Otkud  oni u njenoj bašti? Da li je to slučaj za istraživanje ili možda za policiju? Šta mislite gde se sada nalaze ti šlemovi i kome pripadaju? Da li baki jer su u njenoj bašti nađeni ili je to kulturna baština i pripada svima nama?

Ako imate ideju o rešenju ove mozgalice, dođite u Muzej Vojvodine, pogledajte lutkarsku predstavu i poslušajte priču kustosa na stalnoj postavci muzeja. Program je namenjen deci od 4 do 10 godina, kao i za roditelje, bake i deke...

Zbog trenutne epidemiološke situacije u mogućnosti smo da na predstavu  primimo 15 gledalaca, tako da Vas molimo da se prijavite na elektronsku adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Porodični dan u Muzeju Vojvodine i radionica za decu: "A gde sam tu ja?"

18. maj u 11 i 18 časova

Kako bi izgledao Vaš porodični život da ste se rodili, na primer u kameno doba, kakve bi Vam bile igračke da živite u bronzano doba, kako bi provodili slobodno vreme u da živite u srednjem veku ili da ste se rodili pre 150 godina u nekom vojvođanskom selu...

Dođite da zajedno tražimo odgovore.

A zatim, u zajedničkom kreativnom radu sa svojim roditeljima, setite se svojih predaka izrađujući Vaše porodično stablo.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u mogućnosti smo da primimo na radionicu samo tri porodice, tako da Vas molimo da se prijavite na elektronsku adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Igraonica Muzej budućnosti

Nedelja 16. maj u 11 časova

Kako će izledati Muzej za 100 godina? Šta će sve moći da se vidi u njemu? Kako izgleda Muzej budućnosti u očima dece uzrasta od 5 do 10 godina?

Hajde da se družimo i osmislimo Muzej budućnosti...

Stručna vođenja tokom Manifestacije "Muzeji za 10"

  • Sreda, 12. maj,

18 časova - Arheologija, Dunavska 35,

  • Četvrtak, 13. maj,

18 časova - Istorija, Dunavska 35,

  • Petak, 14. maj,

18 časova - Etnologija, Dunavska 35,

  • Subota, 15. maj,

19 časova - Muzej prisajedinjenja 1918, Dunavska 35,

  • Ponedeljak, 17. maj,

od 9 do 19 časova - U društvu kustosa

  • Utorak, 18. maj

od 9 do 19 časova - U društvu kustosa

Zbog trenutne epidemiološke situacije u mogućnosti smo da primimo 15 posetilaca, tako da Vas molimo da se prijavite na elektronsku adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • 15. maj do 22 časa

Adresa: Dunavska 35-37, Novi Sad


Sajt: Muzej Vojvodine
Osnivači