Loading...
Južna Srbija

Muzej Ponišavlja u Pirotu

Stalna postavka Muzeja Ponišavlja u PirotuMuzej Ponišavlja u Pirotu - Stalna postavka Muzeja, pod nazivom Stara kuća Pirota, smeštena je u objektu  koji potiče iz sredine 19. veka i nalazi se u ulici Nikole Pašića, 49. Zbog svog kulturno-istorijskog značaja uživa status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Muzejska postavka prikazuje enterijere domova bogatih pirotskih trgovaca u periodu pod Turcima i kasnije, početkom 20. veka.

Izložba starih foto-aparata, Muzej Ponišavlja
Izložba starih foto-aparata

Ove godine sastavni deo obilaska postavke čini i demonstracija tkanja pirotskog ćilima. Posetilac prilikom obilaska ima priliku da se zajedno sa autentičnom pirotskom tkaljom, oproba u tkanju pirotskog ćilima.

Pirotski Muzej raspolaže sa još jednom stalnom postavkom. U prostoru Pirotskog grada nalazi se Stalna arheološka postavka kojaće biti dostupna posetiocima radnim danima u vremenu od 8.00 do 15.30.  Eksponati izloženi u vitrinama jesu specifični predmeti materijalne kulture pirotskog kraja od mlađeg kamenog doba do savremenog.

Stalna arheološka postavka Muzeja Ponišavlja
Stalna arheološka postavka

Posebni programi

Izložba: "(Ne)briga o kulturnom nasleđu"

12. maj 2021. u 12.00

Otvaranje izložbe fotografija pod nazivom (Ne)briga o kulturnom nasleđu. Izložbom će biti predstavljeni najuspešniji radovi pristigli na tradicionalni konkurs za najbolju fotografiju, (Ne)briga o kulturnom nasleđu. Postavku čini 44 fotografija, od skoro 200 pristiglih na konkurs. Takođe, podeliće se nagrade i pohvale najboljim radovima.  Na sajtu i fejsbuk starnici Muzeja biće dostupan video materijal koji se odnosi na Konkurs.

Posetioci Muzeja Ponišavlja u Pirotu

(U prostoru Pirotskog grada)

E muze(j)onica

12. - 18. maj 2021.

Tokom manifestacije na Fejsbuk stranici i sajtu Muzeja biće moguće svakodnevno pratiti priloge koji se odnose na raniju izložbenu delatnost Muzeja, kao i priloge na lokalnom dijalektu. Takođe, publici će, od strane kustosa biti predstavljani zanimljivi  predmeti, koji nisu deo stale postavke.

Radionica "Venci"

15. maj 2021. od 12.00 do 14.00

Antistres Radionica pod nazivom – Venci-  zamišljena kao porodično druženje uz  bojenje platna motivima sa pirotskog ćilima. Šara venci u tumačenju  pirotskog ćilima znači radost i sreću, kako  pojedinca  tako i porodice. Oslikavanje platna na temu ćilima, cveća, venaca cveća,  uz druženje  na otvorenom prostoru  muzejskog kompleksa u ulici Nikole Pašića.

Radionica "Venci", Muzej Ponišavlja u Pirotu

(Nikole Pašića  49)

NapomenaU vreme održavanja manifestacije Muzeji za 10, u kompleksu Muzeja Ponišavlja u ulici Nikole Pašića, kao i u Pirotskom gradu, izvodiće se građevinski radovi. Uz već postojeće higijensko zdravstvene mere zbog pandemije, nadamo se da ovo neće biti još jedan ograničvajući faktor u izvođenju programa.

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • 12., 13., 14., 17. i 18. maj 2021. od 8.00 do 17.00;
  • 15. maj 2021. od 9.00 do 14. 30.


Adresa: Nikole Pašića  49


Sajt: Muzej Ponišavlja u Pirotu

Osnivači