Loading...
Bačka

Muzej grada Bačka Palanka

Zgrada muzeja grada Bačka Palanka

Stalna postavka Muzeja grada Bačka Palanka

Muzej grada Bačka Palanka raspolaže eksponatima koji su izloženi u okviru sledećih postavki: 

 • Arheologija sa paleontologijom,
 • Istorija,
 • Etnologija,
 • Građanska soba,
 • Numizmatika,
 • Suvenirnica,
 • Galerija starih slika,
 • Učionica građanske škole,
 • Legat Željka Drljače,
 • deo posvećen Podunavskim Švabama.

Muzej grada Bačka Palanka sadrži i Dečji klub za radioničarski rad, Gradsku galeriju za tekuće izložbe i konferencije, a u pripremi je i Spomen soba znamenitih sugrađana.

(Muzej grada Bačka Palanka, Trg bratstva jedinstva 21)

Posebni programi Muzeja grada Bačka Palanka

Izložba kostima: „Tvoja ruka u mojoj“

U toku trajanja Manifestacije „Muzeji za 10“ u Muzeju grada Bačka Palanka posetioci će moći da pogledaju izložbu kostima „Tvoja ruka u mojoj“ autora Tijane Sićević, diplomiranog primenjenog umetnika i master umetnika scenskog dizajna.

Kostimi koji će biti izloženi rađeni su za istoimenu pozorišnu predstavu koja je na repertoaru pozorišta Madlenijanum. Pozorišna predstava „Tvoja ruka u mojoj“ je istinita priča o jednom od najvećih svetskih književnika Antonu Čehovu i njegovoj ženi slavnoj glumici Olgi Kniper.

Radionica: "Lepota kroz vekove"

15. maj od 17.00 do 18.00 časova

U Muzeju grada Bačka Palanka biće održana radionica „Lepota kroz vekove“. Na ovoj radionici prisutni će moći da nauče da prave zlatne maske, zlatne kreme i zlatno mleko koje su koristile egipatske kraljice: Hatšepsut (1.473 p.n.e - 1.458 p.n.e.) prva žena faraon, Nefertiti (1.353 p.n.e - 1.336 p.n.e.) čije ime znači „lepotica je stigla“ i Nefertari (rođena 1.300 p.n.e.), supruga i glavna žena Ramzesa II.

Sve što polaznici budu napravili na ovoj radionici, uz stručnu pomoć medijatorke Dragane Janković, moći će da ponesu svojoj kući.

Radionica: „Odeća kroz vekove“ u Muzeju Bačka Palanka

15. maj od 18.00 do 19.00 časova

U Muzeju Bačka Palanka biće realizovana i radionica na kojoj će deca moći da nauče kako se kreiraju kostimi kao i drugi dizajnerski odevni predmeti. Deca će proći kroz ceo proces izrade odeće, od inspiracije do realizacije.

Ukoliko želite da kreirate kao poznati modni dizajneri, naučite da radite radne, umetničke i tehničke skice možete da se prijavite za ovu radionicu. Radionicu će voditi Tijana Sićević, diplomirani primenjeni umetnik i master umetnik scenskog dizajna.

Prezentacija  elektronske publikacije „50 godina rok muzike u Bačkoj Palanci“

15. maj od 19.00 do 20.00 časova

U Galeriji Muzeja grada biće održana prezentacija elektronske publikacije „50 godina rok muzike u Bačkoj Palanci“. Izdanje će nakon toga biti dostupno u vidu elektronske knjige preko interneta.

Logo Muzeja Bačka Palanka

Radno vreme u toku Manifestacije:

Radno vreme Muzeja je od 7.00 do 14.00 časova i na osnovu zakazivanja turističkih grupa popodne i za vreme vikenda.

Adresa:

 • Trg bratstva jedinstva 21, 21400 Bačka Palanka

Sajt: Muzej grada Bačka Palanka

Osnivači