Loading...
Западна Србија

Модерна галерија Ваљево

Moderna galerija Valjevo

Стална поставка -  Модерна галерија Ваљево


Сталну поставку Модерне галерије Ваљево чине дела Југословенског  и Париског периода  Љубомира Љубе Поповића, спомен соба уметника са меморабилијама и библиотеком и  дела из Збирке савремене уметности Модерне галерије Ваљево. Поводом јубилеја 35 година од оснивања Модерне галерије Ваљево 2020. године стална поставка посвећена Љуби  Поповићу проширена је са шест слика великог формата насталих у Париском периоду.  

Ljuba Popović, Platno bez štafelaja, moderna galerija Valjevo
Љуба Поповић - Платно без штафелаја

Новом поставком  Љуба: Платно без штафелаја се желело указати на важне промене које су се десиле у ликовном језику и оквирима референције Љубиног сликарства током седамдесетих година XX века. Радови сведоче о поступности формирања јединственог симболичког система који је уметник развио. Збирка савремене уметности Модерна галерија Ваљево настала је на основу поклона уметника и колекционара.

Она је сведочанство о историјату излагања у галерији и усмерена је ка представљању уметничких радова неофигурације. Галерија се определила за излагање дела која су блиска теоријским поставкама групе Медиала. Медиалне тенденције ка враћању идејама надреализма допуњене су савременим семантичким тенденцијама које теоретичари и ликовни критичари описују терминима: фантастични реализам или фантастично. У збирку су укључена дела која сведоче о токовима  савремене уметности.

Посебни програми

Изложба: "Један аутор једна слика - Владимир Величковић"

од 15. априла до 15. јула 2021. године

У текућој години Модерна галерија Ваљево планира реализацију програма Један аутор једна слика. Програм је покренут 2003. године и чини излагачки спецификум галерије. Тенденција атипичног излагања изродила се из потребе да се дела великог формата презентују јавности као сложени ликовни поступци. До сада је галерија организовала девет оваквих излагачких екскурса. Ове године планирано је да то буде слика Простор, Fig. VII, настала током 1979. и 1980. године, у техници уље на платну, димензија 300 x 195 цм, аутора Владимира Величковића из Уметничке збирке Српске академије наука и уметности.

Слика припада серији слика истог назива са различитим сигнатурама, које су настајале током седамдесетих и осамдесетих година. Испитујући Кантовску претпоставку да разум спознаје форму преко простора и времена, да ми никада себи не можемо представити одсуство простора, иако можемо да замислимо простор који је испражњен од објеката и полазећи од питања на који начин се појам простора може мислити у ликовним уметностима изложбом се жели указати на могућа тумачења овог ликовно сведеног а идејно комплексног дела.

Концерт класичне музике  

15. мај 2021. године у 20:00 часова

У зависности од епидемиолошких услова концерт ће бити одржан у галерији или ће снимак концерта бити пуштен на YouTube каналу галерије.

Logo Moderne galerije Valjevo

Радно време у току Манифестације:

  • сваки дан од 10 до 18 часова
  • уторак нерадан дан

Адреса:

  • Вука Караџића 11, 14 000 Ваљево

Сајт: Модерна галерија Ваљево

Оснивачи