Loading...
2020

Muzej u Smederevu

Stalna postavka Muzeja u Smederevu


Muzej u Smederevu - Zbog rekonstrukcije Stalna postavka nije dostupna posetiocima, ali je dostupna tematska izložba „Ostavština Milana Jovanovića Stojimirovića u Etnološkoj zbirci Muzeja u Smederevu“, (otvorena 17.7.2020.)

Posebni programi

Izložba:  Ostavština Milana Jovanovića Stojimirovića u Etnološkoj zbirci Muzeja u Smederevu“.


Od 09. do 15. novembra od 10 časova.

Izložbom i pratećim katalogom Muzej u Smederevu po prvi put stručnoj i široj javnosti predstavlja celokupan fond predmeta iz kolekcije Milana Jovanovića Stojimirovića sa kojima je formirana etnološka zbirka i koji i danas čine njen sastavni deo. Predmeti koji čine ovu kolekciju raznovrsni su kako po svojoj funkciji tako i prema materijalima i tehnikama izrade. Predmeti potiču iz različitih epoha i sa raznih prostora.

Najbrojniju grupu predmeta čini bakarno posuđe, a u stilski najlepše i najvrednije spada srebrna garnitura za posluživanje, kao i nekoliko primeraka nakita. Najveći broj ovih muzealija je ušao u etnološku zbirku kao deo konfiskovane imovine 1945. godine i čini osnov formirane zbirke. Otkupljeni, poklonjeni i testamentom zaveštani predmeti čine manju grupu predmeta.

Virtuelna izložba „Moji školski dani - neformalna istorija školstva u Smederevu do 2000-te godine“

09. novembar od 10 časova.

Participativna virtuelna izložba „Moji školski dani - neformalna istorija školstva u Smederevu do 2000-te godine“.

U septembtu mesecu Muzej u Smederevu je pozvao sugrađane da učestvuju u kreiranju novog muzejskog programa „Moji školski dani“. Građani su pozvani da na fejsbuk stranici MOJI ŠKOLSKI DANI – SMEDEREVO podele fotografije iz škole, sa ekskurzija, školskih letovanja i zimovanja, ali i druge fotografije koje ih podsećaju na školovanje, nastavnike, drugove, mesta okupljanja.

Od ponedeljka, 9. 11. sve pristigle fotografije biće dostupne na virtuelnoj izložbi na sajtu Muzeja u Smederevu.


Radno vreme:

  • radnim danima od 10 do 17 časova
  • vikendom od 10 do 15 časova


Adresa: Omladinska 4, Smederevo

Sajt: Muzej u Smederevu

Osnivači