Loading...
2020

Gradski muzej Sombor


Stalna postavka Gradskog muzeja Sombor

Gradski muzej Sombor je regionalni muzej kompleksnog tipa koji prati priču od neolita do početka 20. veka. Broji oko 40.000 predmeta od kojih je deo smešten u više zbirki po odeljenjima:

  • arheološko,
  • numizmatičko,
  • etnološko,
  • istorijsko odeljenje sa muzejskom jedinicom u Bezdanu Muzej Batinske bitke,
  • likovno odeljenje sa zavičajnom zbirkom i zbirkom primenjene umetnosti i sa Galerijom savremene umetnosti i zbirkom "Likovna jesen".

Posebni programi Gradskog muzeja Sombor

Manifestacija: "Dani egipatske umetnosti u Somboru"

od 30. oktobra do 15. novembra

Ambasador Egipta u Beogradu Njegova Ekselencija Amr el Guvejli otvorio je u Gradskom muzeju Sombor manifestaciju "Dani egipatske umetnosti" izložbom „Šapat doline Nila”, na kojoj su izložena 22 predmeta iz staroegipatske zbirke somborskog muzeja.

Deo izložbenog programa su i izložbe fotografija staroegipatskog nakita, islamske umetnosti i kaligrafije, koje posetioci tokom naredne dve nedelje mogu pogledati u muzeju, od 30. oktobra do 15. novembra, u okviru manifestacije Muzeji za 10.

Osim izložbe staroegipatske zbirke somborskog muzeja, deo manifestacije su i projekcije savremenog egipatskog filma (utorak, sreda, četvrtak i petak od 17.00 časova) projekcije se održavaju u Galeriji savremene umetnosti.

Manifestaciju su podržali Grad Sombor, Ambasada Arapske Republike Egipat, Muzej afričke umetnosti u Beogradu i Gradski muzej Sombor.

Staroegipatska zbirka Gradskog muzeja Sombor poklon je Janoša Fernbaha iz 1899. godine kada je predmete Istorijskom društvu Bačko-bodroške županije darivao. Zbirku čini 16 amuleta, jedna minijaturna statua, niska od 211 perli, kozmetička posuda, posuda za šminku za oči i ušapti figurina sporne autentičnosti. Predmeti uglavnom pripadaju prvom milenijumu pre nove ere i prvim vekovima nove ere, najvećim delom su izrađeni od fajansa.Radno vreme:

  • od utorka do petka od 08 do 19 časova,
  • subota i nedelja od 09 do 13 časova


Adresa: 

  • Trg Republike 4, Sombor


Sajt: Gradski muzej Sombor --

Osnivači