Loading...
Beograd

Manakova kuća

Stalna postavka u Manakovoj kući


Manakova kuća, čiju stalnu postavku čini etnografska spomen- zbirka Hristifora Crnilovića predstavlja svojevrstan muzej i jedna je od onih koje privlače posebnu pažnju naše kulturne javnosti. Od 1967. godine smeštena je u Manakovoj kući  i predata na staranje, proučavanje i izlaganje Etnografskom muzeju u Beogradu. Zbirka obuhvata 2 600 predmeta velike kulturne vrednosti. 1 617 negativ-ploča objekata snimljenih na terenu, 22 000 listova rukopisne građe zabeležene na terenu i iz literature. Priručnu biblioteku istorijsko- etnografskog sadržaja sa više od 700 knjiga i časopisa. Takođe, izvor je za proučavanje nematerijalnog kulturnog nasleđa kroz programe škola i radionica starih i umetničkih zanata koje kustosi i saradnici Etnografskog muzeja organizuju u Manakovoj kući.

Stalna izložba Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20. veka otvorena je 17. novembra 1968. godine. Ona prikazuje osnovne elemente Crnilovićevog etnografsko-istraživačkog rada na terenu, pretežno u područjima južne Srbije, Kosova i Metohije i Makedonije, u periodu između dva svetska rata. Osnovna načela Crnilovićevog istraživanja su geografske, etničke i dijalektološke osobenosti stanovništva , i na osnovu njih prikazana su  tri “kompleksa“ narodnih nošnji: šopski, moravski i vardarski.

( Manakova kuća, Gavrila Principa 5)

Posebni programi

Priča o Nini

Otkako je u Manakovoj kući 1968. godine otvorena stalna postavka „Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja s kraja 19. i početkom 20. veka“, kustosi zbirke Hristifora Crnilovića bili su pred stalnim izazovom čuvanja zaostavštine jednog od najvećih kolekcionara na ovim prostorima i osmišljavanja programa kojim će institucija kroz prostor u Savamali i ambijent gradske kuće komunicirati sa publikom.

Kustos Etnografskog muzeja zadužen za rukovanje zbirkom Hristifora Crnilovića i oživljavanje programa u Manakovoj kući od 1984. do 1989. godine bila je Nina Seferović (1947‒1991). U ovom  kratkom periodu ostvarila je uzlet na kulturnoj sceni grada  autorskim izložbama i izložbama svojih kolega. Iza sebe ima niz međunarodnih saradnji i atraktivnih predavanja. Izložbom „Priča o Nini“ u znak sećanja na Ninu Seferović,  Etnografski muzej odaje priznanje koleginici vanrednog entuzijazma, smelosti i istrajnosti čije su izložbe imale veliku posećenost.

Nina je na temelju Etnografske spomen-zbirke Hristifora Crnilovića u Manakovoj kući stvorila oazu kulturnih ishodišta, koja se obraćala različitim grupama posetilaca. Impresivni rezultati za samo šest godina rada obavezuju nas da se ovom izložbom, kroz plakate, kataloge fotografija, rukopise i pripreme, onim što nam je ostalo posle nje, prizovemo u sećanje godine kada je započeta ova priča...

( Manakova kuća, Gavrila Principa 5)

Logo Etnografskog muzeja u Beogradu

Radno vreme:

  • od utorka do subote od 10 do 17 časova,
  • ponedeljkom muzej ne radi.

Adresa:

  • Manakova kuća - Gavrila Principa 5

Sajt: Manakova kuća

Osnivači