Loading...
2020

Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti

Galerija nauke i tehnike SANU

Posebni programi

Izložba: Vladan Đorđević - "Portret neumornog stvaraoca"

Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, od 03. novembra do 13. decembra

Izložbom Vladan Đorđević: Portret neumornog stvaraoca u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, SANU obeležava jubilej svog istaknutog člana – Vladana Đorđevića (1844–1930), vrhunskog lekara koji je mnogostruko zadužio Srbiju.

V. Djordjevic, rad U. Predica, Arhiv SANU
V.Đorđević, rad U. Predića, Arhiv SANU

Izložba sveobuhvatno predstavlja ličnost i delo prvog Srbina lekara specijaliste hirurgije, koji se bavio eksperimentalnim radom, inicijatora stvaranja Srpskog lekarskog društva i Srpskog društva Crvenog krsta, osnovača prvog srpskog stručnog medicinskog časopisa, načelnika vojnog saniteta, prvog profesora higijene na Vojnoj akademiji, načelnika i reformatora građanske zdravstvene službe, tvorca prvih sistemskih zdravstvenih zakona, gradonačelnika Beograda koji je započeo komunalno uređenje prestonice i osnovao Novo groblje; poslanika u Narodnoj skupštini, ministra prosvete i crkvenih dela, kraljevskog izaslanika u Atini, pa Carigradu i predsednika vlade; pisca i istoriografa.

V. Djordjevic, u hodniku zatvora, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti
V. Đorđević, u hodniku zatvora

Autor izložbe i teksta u katalogu o Vladanu Đorđeviću je dr Jelena Simić Jovanović.

Autorska vođenja biće organizovana svake srede od 18 sati i subote od 12 sati. Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica, a sve u skladu sa kapacitetom prostora, epidemiološkim preporukama i ograničenjima.

Logo Galerije nauke i tehnike SANU

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • svakog dana od 11 do 19 sati, osim ponedeljkom kada nije otvorena za posetioce i četvrtkom kada radi od 11 do 16 sati.

Adresa:

  • Kneza Mihaila 35

Sajt: Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti

Osnivači