Loading...
2020

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog


Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstavlja dela jugoslovenske moderne umetnosti prve polovine XX veka, u jedinstvenoj postavci čiji je koncept osmislio sam Pavle Beljanski.

Zgrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Remek-dela poput Crvene terase (1920) Milana Milovanovića, Kupačice (1929) Jovana Bijelića, Doručka na travi (1927) Save Šumanovića, Starog Bara (1949) Peđe Milosavljevića ili Žetve (1930) Milana Konjovića, samo su mali deo bogatstva izloženog u prvoj namenski sagrađenoj muzejskoj zgradi za zbirku jednog kolekcionara, prema projektu Ive Kurtovića.

Spomen-zbirka Pavle Beljanski, stalna postavka
Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Osim dela iz legata Pavla Beljanskog, izložbenu celinu upotpunjuju još dva segmenta: Memorijal Pavla Beljanskog i Memorijal umetnika.

Izložbena celina upotpunjena Memorijalom Pavla Beljanskog
Memorijal Pavla Beljanskog

Posebne celine stalne postavke čine i sadržaji namenjeni slepima i slabovidima „Dodirni i oseti“, i gluvim i nagluvim osobama, sa aplikacijom na znakovnom jeziku „Muzej za sve“.

Aplikacija na znakovnom jeziku "Muzej za sve"
Muzej za sve

Publici je takođe dostupna postavka kratkih filmova, uz 10 dela iz kolekcije (projekat Muzej mladih).

Postavka kratkih filmova, iz projekta Muzej mladih
Muzej mladih, Vreme je da upoznaš baštinu - kratki filmovi

Izložba: "Delatnost grupe „Život“ na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20. veka"

(izložba prema nagrađenom radu)

Izložba realizovana prema master radu Marijane Vaščić, laureata Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2019. godinu, prikazuje delatnost umetničkog kolektiva koji je svojom političkom opredeljenošću uzdrmao likovnu scenu četvrte decenije i postao stožer socijalne umetnosti kod nas.

Glavni segment postavke čine grafičke mape koje su kao specifičan vid umetničkog izražavanja obeležile ovaj period i iznele grafiku kao dominantan i najpogodniji medij za širenje ideologije „borbene palete.“

Izložena dela iz zbirki Muzeja Jugoslavije, Narodnog muzeja u Beogradu, Narodne biblioteke Srbije, Muzeja savremene umetnosti i Fondacije Vujičić kolekcije, donose dela ključnih članova grupe "Život" koja predstavljaju najdoslednije primere socijalne umetnosti četvrte decenije 20. veka.

Izložba prema nagrađenom radu

Video izložba: "Mnogo jak logo znak"

(video-izložba učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“)

Video izložba Mnogo jak logo znak realizovana u saradnji sa učenicima i profesorima Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, bavi se istraživanjem savremenog dizajna i nudi rešenja logotipa za programe muzeja u 2021. godini. Akcenat je na pripremi promo materijala za obeležavanje dva jubileja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog: 60 godina od otvaranja muzeja i 50 godina od osnivanja Memorijala umetnika.

(Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad)

Posebni programi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

O delima i umetnicima - izbor kustosa

10. i 12. novembar u 11 i 18 časova

Priče iz stalne postavke za vas biraju kustosi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Priče iz stalne postavke koje biraju kustosi
Kustoske priče

Slučaj grupe "Život"

11. i 13. novembar u 11 i 18 časova

(autorsko video-tumačenje izložbe, sa prevodom na znakovnom jeziku)

Msr Marijana Vaščić i Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik

Autorka izložbe Marijana Vaščić je u saradnji sa Ninom Baranovski tumačem za znakovni jezik, priredila video predavanje Socijalna umetnost četvrte decenije 20. veka: slučaj grupe Život, koje će biti prikazivano u predviđenim terminima.

Autorka govori o specifičnostima kolektiva koji u četvrtoj deceniji 20. veka pomera granice likovno-političkog delovanja, pozicionirajući se kao stožer socijalne umetnosti u tom trenutku.

Autorsko video tumačenje izložbe, Slučaj grupe "Život"
Slučaj grupe "Život"

Radionica: "Šta je to logo-znak"

12. novembar od 10 do 11.30 časova

Dečja radionica inspirisana radovima učenika iz Škole za dizajn "Bogdan Šuput", u okviru video-izložbe "Mnogo jak logo znak", deca će saznati ulogu i značaj dizajna i logo-znaka u svakodnevnom životu i različitim vidovima komunikacije. U praktičnom delu radionice u zajedničkom radu sa kustosima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kreiraće svoj "mnogo jak logo znak".

Dečja radionica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Koncert Tria FLART: "Snoviđenja" - veče muzike za flautu Hermana Biftinka

12. novembar u 19 časova

Trio "FLART", koji sačinjavaju Marijana Josipović Mirković - flauta, Jelena Krmpotić-Borbelj - flauta i  Filip Milisavljević - klavir, zajedno sa gostima koncerta, učenicama Natašom Petković i Katarinom Sladojević, nastupiće u okviru manifestacije Muzeji za 10. Na programu su dela kompozitora Hermana Biftinka posvećena flauti.

EVROPSKA NOĆ MUZEJA

14. novembar, od 10 do 22 časa

Dečja radionica: "Šta je to logo-znak"

od 12,30 do 14 časova

Inspirisana radovima učenika iz Škole za dizajn „Bogdan Šuput“, u okviru video-izložbe „Mnogo jak logo znak“, deca će saznati ulogu i značaj dizajna i logo-znaka u svakodnevnom životu i različitim vidovima komunikacije. U praktičnom delu radionice u zajedničkom radu sa kustosima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kreiraće svoj „mnogo jak logo znak“.

Radionica, "Šta je to logo-znak'"

Predstava: "Šest portreta Pavla Beljanskog"

u 15 i 18 časova

Teatar mladih „Mišolovka“, projekat Muzej mladih

Povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će, u dva termina (u 15 i 18 časova), biti održana nova izvođenja predstave Šest portreta Pavla Beljanskog u organizaciji Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada.

Predstava je realizovana kao deo projekta "Muzej mladih", u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 - OPENS, a uz podršku Fondacije "Novi Sad  - Evropska prestonica kulture" i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

*Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta. Prisustvo možete prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66.

Teatar mladih "Mišolovka" i predstava "Šest portreta Pavla Beljanskog"
Predstava: „Šest portreta Pavla Beljanskog“

Noć knjiga

od 17 do 22 časa

muzejski katalozi, plakati, razglednice i suveniri u ponudi.

Dečja radionica: "Moj crno-beli svet"

15. novembar od 11 do 12.30 časova

Slušajući priče o nastanku grupe "Život" i željama njenih članova da u skladu sa istorijskim trenutkom grafičkim radovima ukažu na težak položaj radnika u svetu, deca će imati prilike da se oprobaju u tehnici grafike i oponašaju je u drugom materijalu i na taj način stvore svoj „crno-beli svet“ po uzoru na pokretače ove grupe.

(Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad)

* Za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu u muzej postavljena je prilazna rampa.

Vođenje najmlađih kroz postavku Spomen-zbirke Pavla Beljaskog

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • od 09. do 13. novembra od 10 do 22 časa,
  • 14. novembar od 10 do 22 časa,
  • 15. novembar od 11 do 18 časova.


Adresa:

  • Trg galerija 2, Novi Sad


Sajt: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Osnivači