Loading...
2020

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu

Stalna postavka Muzeja naivne umetnosti "Ilijanum" u Šidu

Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" u stalnoj postavci predstavlja 36 slika autora Ilije Bašičevića. Slike su raspoređene u tri izložbene prostorije. U stalnoj postavci su slike iz svih Ilijinih ciklusa, kako bi posetiocima bilo što bolje predstavljeno kompletno stvaralaštvo autora.

Posebni programi Muzeja naivne umetnosti "Ilijanum" u Šidu

Izložba: "Odbrana umetnika, uvreda čoveka"

14. novembar

U umetničkom fondu Muzeja naivne umetnosti "Ilijanum" čuva se nedovršeno delo "Krilata kraljica" autora Ilije Bašičevića Bosilja. Slika je nastala u jedinstvenom slučaju kada je umetnik morao pred komisijom 1965. godine da dokazuje autorstvo na 1.046 slika koje je naslikao do tog momenta.

Ova situacija predstavlja presedan u likovnoj umetnosti kada je samo jednim svojim umetničkim delom umetnik pobedio predrasude, sujetu i neprijateljstva.

Ove godine se navršava 55 godina od Bašičevićevog slikanja pred komisijom što je odlična prilika da se prigodnom izložbom skrene pažnja na ovaj jedinstven momenat u srpskoj i evropskoj umetnosti, momenat kada je Ilija Bašičević Bosilj morao da brani sebe kao čoveka i kao umetnika.

Autor izložbe je Ivana Bašičević Antić.

Radno vreme:

  • radnim danima od 8 do 18 časova,
  • subotom od 9 do 15 časova,
  • nedeljom samo za zakazane posete


Adresa: 

  • Svetog Save 5

Sajt: Muzej naivne umetnosti "Ilijanum"Osnivači